arrow_drop_up arrow_drop_down
18 juni 2019 

Affirmaties

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties worden ook wel bekrachtigende verklaringen of bekrachtigende zinnen genoemd. Het gebruiken van affirmaties wordt steeds meer gedaan in Nederland en België. Affirmaties helpen je om daadwerkelijk je wensen te voelen en te integreren. Herhaling is hierbij het toverwoord. Je bent als het ware je hersenen aan het brainwashen.

“Soms is het nuttig jezelf te herhalen, het brengt je op ideeën” ~ György Konrád, Joods-Hongaars schrijver

Weerstand bij het gebruiken van affirmaties

Je voelt ook onmiddellijk bij het uitspreken van een verklaring of affirmatie of er weerstand in je is tegen de verklaring of affirmatie, of dat hij diep bij je binnen komt. Als er weerstand is, dan is er natuurlijk werk aan de winkel. Dan zijn je oude patronen nog zo actief, dat er opstand in jezelf komt en geen plaats is om lekker te dromen.

“Dromen worden werkelijkheden voor hen die sterk genoeg zijn om erin te geloven” ~Colin Wilson, Brits schrijver

Werken aan het loslaten van die patronen is dan het doel. Lukt dat niet in je eentje, dan kun je je daarin laten coachen. Ik geef je nu ook een praktijkvoorbeeld:

Praktijkvoorbeeld werken met affirmaties

Hoe krachtig affirmaties werken en hoe groot de weerstand ertegen kan zijn, heeft Anette mij laten zien. Anette kwam bij mij omdat ze zichzelf bijzonder lelijk vond. Ze kon niet in de spiegel kijken, zonder dat ze de neiging tot braken kreeg. Ze ging daadwerkelijk kokhalzen als ze in de spiegel naar zichzelf moest kijken.

Omdat ze steeds destructiever tegen zichzelf werd en zich steeds meer in huis ging verstoppen, kwam ze bij mij om gecoacht te worden. Dit wilde ze niet meer. Logisch ook!

Anette bleek bij het uittesten een diepe overtuiging te hebben dat ze lelijk was. Verder testen liet zien dat de moeder van Anette toen ze nog een baby en peuter was heel regelmatig had gezegd dat Anette zeker niet de mooiste op de wereld was.

‘Nee, dit wordt geen knapperd’, zei haar moeder met regelmaat.

Overtuigingen vastleggen

Bij Anette was dat opgeslagen in het onbewuste en als overtuiging vastgelegd. Nu beïnvloedde dat haar hele leven. Ze had nog nooit een relatie gehad en vond zichzelf afstotelijk.

Overigens bleek later bij navraag door Anette aan haar moeder, dat het vaak gekscherende opmerkingen waren geweest. Haar moeder zei het vaak als grap en had het niet daadwerkelijk zo bedoeld.

Toch was het bij Anette wel zo opgeslagen. Ik ging met Anette aan de slag en leerde haar alles over affirmaties. Natuurlijk moest Anette ook bekrachtigende zinnen tegen zichzelf zeggen.

Het uitspreken van de zin ‘ik hou van mezelf en ik accepteer mezelf’ bracht enorme weerstand bij Anette naar boven. Ze kreeg de zin gewoonweg niet over haar lippen. Waar ze eerst nog gewoon kon praten, als ze deze zin moest uitspreken ‘verloor’ ze haar stem en kwamen de woorden niet naar buiten.

“In plaats daarvan kwamen de tranen op en had Anette het gevoel alsof ze een meloen had ingeslikt”

Installeren van nieuwe patronen

Natuurlijk werkten wij aan het loslaten van oude patronen en het installeren van een nieuw patroon (iemand die van zichzelf houdt en waar anderen van houden). Zo werkten we aan het zelfbeeld van Anette.

We hebben een tijd gewerkt aan het ombuigen van haar negatieve overtuiging en na een maand kon ze zonder stotteren en zonder meloen in haar keel ook positieve affirmaties en verklaringen over zichzelf opzeggen. Daarbij voelde ze een diepe warmte in zichzelf als ze die zinnen uitsprak.

“Drie maanden later was Anette tien kilo afgevallen, had ze leuke, opvallende kleren aan en had ze een vrolijke uitstraling in haar ogen”

Ze had weer zin in het leven, durfde uit te gaan en had weer volop contact met haar omgeving. Elke ochtend deed ze haar affirmaties, elke avond visualiseerde ze het loslaten van oude patronen, het integreren van nieuwe patronen en het toekomstbeeld dat zij wilde.

Ook starten met affirmaties?

Wil jij gaan werken met bekrachtigende verklaringen en affirmaties? Jij kunt ook zelf aan de slag met positieve affirmaties en verklaringen. Let er wel op is dat je de verklaringen en affirmaties ook écht met intentie doet.

Maak er dus geen mechanisch opdreunen van een aantal zinnetjes van, maar besef wat je tegen jezelf zegt als je de affirmaties en verklaringen opzegt. Laat het diep bij je binnenkomen en voel of er weerstand is tegen één of meerdere verklaringen.

Weerstand verminderen

Die eventuele weerstand kun je verminderen door de affirmaties uit te spreken in combinatie met een unieke techniek. Hieronder zal ik stap voor stap deze makkelijke techniek beschrijven:

Maak een vuist van je rechterhand en daarmee sla je in de handpalm van je linkerhand. Je slaat met de zijkant van je vuist, met de kant waar je pink zit. Daarna maak je een vuist van je linkerhand en sla je in de handpalm van je rechterhand.

Dit doe je om en om, steeds sneller en sneller. Zo snel dat je het bijna niet meer kan bijhouden. Tegelijkertijd spreek je de affirmaties uit die jij wilt dat je sterker maken. Doordat je zo snel de vuistslag maakt, is het effect dat je hersenen zich daar volop mee bezig moeten houden.

Je creëert balans tussen linker- en rechterhersenhelft en je behandelt ook nog eens een aantal acupressuurpunten op je handen. Deze combinatie maakt het makkelijker om de affirmaties diep bij je binnen te laten komen en in jezelf vast te leggen.

Voorbeelden affirmaties

Zoals beloofd zal ik je ook een aantal affirmaties geven. Deze kan je kopiëren, aanpassen en voor jezelf gebruiken. Natuurlijk mag je jouw affirmaties lekker concreet en persoonlijk maken.

‘Ik accepteer mezelf en ik hou van mezelf’

‘Ik kan alle uitdagingen aan’

‘Elke dag geniet ik meer en meer van het leven’

‘Elke dag word ik gezonder, vitaler en succesvoller’

‘Elke dag kom ik meer op mijn levenspad’

‘Elke dag komt het realiseren van mijn dromen een stap dichterbij’

‘Ik ben het waard mijn dromen te bereiken’

‘Ik ben aantrekkelijk en dit zie elke dag weer terug in de spiegel’

‘In iedere situatie ben ik de leider en zal men respect hebben voor mij’

‘Ik ben dankbaar voor het leven, elke dag een beetje meer’

‘Elke dag geniet ik meer en meer van mijn kinderen’

‘Ik ben trots op mijn lichaam en geniet er ieder moment meer en meer van’

‘Ik geniet ervan’

‘Ik kan het’

‘Het gaat moeiteloos, met genot, met plezier, met gratie en gemak’

‘Ik bereik alles wat ik wil’

Affirmaties-handen

Affirmaties en Zelfvertrouwen

Zo kun je er zelf vast nog een heleboel verzinnen. Je kunt de affirmaties op elk moment van de dag doen. Ideaal is om er in de morgen al mee te beginnen en dit door de dag heen een aantal keer te doen. Het geeft je ook nog eens een flinke dosis energie als je het met de “vuistslagen techniek” combineert.

Natuurlijk is dit een website voor mensen die hun zelfvertrouwen willen verbeteren. Ook dan is het mogelijk om te werken met affirmaties. Misschien vind je het lastig om voor jezelf op te komen en laat je vaak het kaas van je brood pikken. Of is het misschien lastig om je grenzen aan te geven?

Een goede affirmatie voor jou zou bijvoorbeeld deze kunnen zijn: ‘Elke dag verbeter ik mezelf in het aangeven van mijn grenzen en durf steeds vaker nee te zeggen en voor mezelf te kiezen’.

Wil je nou veel meer over dit onderwerp te weten willen komen dan kan je ons gratis boek met 50 zelfvertrouwen tips downloaden door hier te klikken. Ook is het mogelijk om vandaag nog te starten met een online affirmatie en zelfvertrouwen cursus via deze dikke link. Veel succes en plezier met persoonlijke groeien!

Reactie plaatsen