arrow_drop_up arrow_drop_down
Bindingsangst, wat is het en waar komt het vandaan?
12 mei 2020 
in Angst

Bindingsangst, wat is het en waar komt het vandaan?

Bindingsangst, een angst die meestal aan mannen wordt toegewezen, maar ook vrouwen kunnen hier last van hebben. Vooral in de liefde kan bindingsangst een waar obstakel vormen en tot gevolg hebben dat de relatie stuk loopt. Het is dan ook een van de meest gehoorde redenen (na het vreemdgaan in een relatie) waarom liefdesrelaties stuk lopen. Maar wat is bindingsangst nu precies en wat kun je er aan doen?

Wat is bindingsangst

Iemand die bindingsangst heeft is bang zich aan een ander te binden, te verbinden en volledig voor de relatie te gaan. Niet altijd gaat dit bewust, bindingsangst kan ook onbewust een rol spelen, zonder dat je het in de gaten hebt.

Ken je dat, een vriendin roept altijd maar dat ze de verkeerde mannen treft? Mannen die al getrouwd zijn, geen relatie zoeken, of juist gaan emigreren. Wellicht heeft ze wel bindingsangst en voelt ze zich onbewust juist aangetrokken door mannen die zich niet willen binden.

Zo kan jouw vriendin de andere partij de schuld geven en hoeft ze geen vaste relatie aan te gaan. Gek genoeg kan dit een leven lang zo blijven, ondanks alle hulp die jij jouw vriendin biedt.

Bij bindingsangst zien we ook vaak de volgende symptomen:

  • Het hebben van kortstondige relaties, zodra het serieus wordt, verdwijnen ze of verbreken de relatie.
  • Relaties of aangetrokken voelen tot mannen/vrouwen die al bezet zijn.
  • Verwacht dat de partner perfect is, wat een onrealistisch beeld is.
  • Destructief in relaties. Doet er alles aan om de relatie te kunnen verbreken.
  • Het komt vaker voor in je familie. Je moeder of oma kan al bindingsangst hebben.

Waar komt bindingsangst vandaan?

Waar de bindingsangst vandaan komt kan per persoon verschillen. Ook is er een duidelijk verschil te zien tussen man en vrouw. Ondanks de verschillen zijn er ook aspecten die vrijwel altijd terug komen.

Persoonlijkheid

Bindingsangst heeft veel invloed op je persoonlijkheid. Een relatie aan gaan kan heel eng zijn en er is altijd een risico dat het op een fiasco uit loopt. De een heeft helemaal geen moeite om een relatie aan te gaan en vindt het ook niet erg om een blauwtje te lopen. Iemand met weinig zelfvertrouwen zal misschien nooit een leuk iemand aanspreken.

“Zo zien we dus dat verlegen mensen meer moeite hebben om een relatie aan te gaan”

Ook mensen die een laag zelfbeeld hebben kunnen moeite hebben met het aangaan van een lange relatie. Stel dat mijn partner mijn tekortkomingen ontdekt? Nee, dan stappen ze liever eerder op. Ze denken dat ze de eer aan zichzelf houden, maar zullen hierdoor nooit echt open en eerlijk een relatie starten. Een beginnende romance is dan al gedoemd om te mislukken.

Ervaring

Ervaring speelt een hele grote rol bij bindingsangst. Of misschien moet we wel zeggen je verleden? Wanneer je bent opgegroeid in een stabiele gezinssituatie, met ouders die al lang bij elkaar waren en veel van elkaar hielden, dan zul je minder snel last hebben van bindingsangst als wanneer je uit een gezin komt met gescheiden ouders.

Vreemd genoeg kopiëren kinderen het negatieve gedrag van hun ouders, zelfs als deze kinderen allang volwassen zijn. Dit zijn ze namelijk gewend.

“Dit hebben ze elke dag meegemaakt en daardoor wordt er gedacht dat dit normaal gedrag is”

Of er wordt gedacht dat echte liefde toch niet bestaat, in ieder geval niet voor hen. Het vertrouwen in goede en liefdevolle relaties is dan een stuk lager. En waarom zou je ergens aan beginnen als het toch weer voorbij gaat?

Kijk maar eens naar je eigen ouders op dit moment. Hartstikke foute gedachten natuurlijk, maar het verklaart een hoop. Ook als je wel in een relatie geloofde, maar al een lange relatie achter de rug heb met een vervelend einde, kun je bindingsangst ontwikkelen.

Vrijheid

De laatste reden waarom iemand bindingsangst kan ontwikkelen, is dat hij of zij bang is zijn vrijheid te verliezen. De angst om niet meer met vrienden en vriendinnen op stap te kunnen en altijd maar op de bank te moeten zitten.

Het wordt nog lastiger als je al langere tijd alleen bent, single bent. Je bent gewend aan een leven alleen en kan deze op dit moment uitstekend invullen. Soms is er niet eens meer behoefte aan iemand met wie je alles moet delen. Deze uitspraak hoor je dan ook vaak: “een relatie moet een aanvulling zijn in mijn leven en geen invulling. Ik heb al vrienden genoeg voor een toffe invulling”.

Mannen (en uiteraard vrouwen ook) kunnen ook bang zijn dat ze niet hun hele leven gelukkig zijn met 1 partner en blijven dus liever alleen.

Hebben meer mannen dan vrouwen bindingsangst?

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat meer mannen als vrouwen last hebben van bindingsangst. Maar liefst 8 op de 10 mannen schijnt een vorm van bindingsangst te laten zien. Natuurlijk niet allemaal in sterke mate, maar het aantal ligt wel veel hoger als bij vrouwen.

Ondanks dat zien we de afgelopen jaren het percentage bij vrouwen ook groter worden. Veel kiezen er voor eerst carrière te maken en op deze wijze onafhankelijk te zijn, voor ze zich daadwerkelijk gaan binden.

Wanneer wordt het echt een probleem?

Bindingsangst komt dus veel voor bij liefdesrelatie en kan hier een waar obstakel zijn. Het aangaan van een relatie voor langere termijn wordt erg lastig. Veel relaties lopen er op stuk.

Maar zelfs op de werkvloer kan het een waar probleem vormen. Bindingsangst kan er hier voor zorgen dat je steeds wisselende baantjes hebt omdat je bang bent dat je iets “mist” of de verkeerde beslissing neemt.

“Eigenlijk is bindingsangst een obstakel bij elke relatie of band die je aan wilt gaan voor een langere periode”

Wat kun je doen aan bindingsangst?

Nu we weten wat bindingsangst is en wanneer het een echt probleem kan vormen, willen we er misschien ook wel graag van af. Kan dat? Ja natuurlijk kan dat! Wanneer jij in jezelf gelooft kun je dit probleem de baas.

Accepteer je bindingsangst

Een eerste stap is acceptatie. We zeiden het al eerder over die vriendin met “verkeerde” mannen, zij had niet door wat er echt aan de grondslag lag. Jij wel, want je weet dat je bindingsangst hebt. Accepteer dat.

Bewustwording is altijd stap 1. Bij relaties komt altijd een vorm van onzekerheid kijken, accepteer dat en onderga het. En een relatie zonder twijfels is er niet en komt dus ook nooit voorbij. Wachten heeft totaal geen zin. Laat je dus niet langer tegen houden door bindingsangst.

Neem je tijd

Sommige mensen lopen direct hard van stapel als ze een nieuwe liefde vinden. Ze beginnen direct over kinderen krijgen, mijn ouders ontmoeten of samenwonen. Relax! Loop niet zo hard van stapel.

We kennen toch allemaal het spreekwoord “Hardlopers zijn doodlopers”? Doe rustig aan en geef jezelf de tijd om te wennen aan een relatie. Praat hier over met je partner en neem de tijd om elkaar echt goed te leren kennen.

Blijf praten

Communicatie is altijd heel belangrijk in een relatie, maar ook in dit geval kun je er niet om heen. Blijf met elkaar praten en probeer, hoe moeilijk ook, je angsten en twijfels te bespreken. Waarschijnlijk zullen ze helemaal nergens voor nodig zijn en kan je partner je prima begrijpen.

Wellicht dat jouw nieuwe partner ook begint over zijn of haar onzekerheden. Uiteindelijk zal dit jullie relatie alleen maar versterken.

Durf er voor te gaan

Risico's nemen is altijd eng, maar iemand die nooit risico's neemt zal ook nooit ergens komen. Veel bedrijven zijn groot geworden door een risico te durven nemen. Durf jij dat ook aan?

Trek je ook niks aan van jouw omgeving. Iedereen heeft een mening. Jij bent zelf degene die kiest. Het is jouw leven. Natuurlijk mag je wel oprecht luisteren naar goede adviezen en alles in overweging nemen. Maar jij leeft jouw leven.

“Jij kiest helemaal zelf en niet kiezen is ook een keuze”

Blijf realistisch

Blijf altijd met open ogen naar je partner kijken. Zorg dat je een beeld hebt dat ook realistisch is en verwacht geen dingen van je date die hij of zij nooit waar kan maken.

Wanneer je een relatie hebt vanaf je 16e levensjaar met dezelfde partner, dan kan je elkaar nog wel een beetje veranderen. Mocht jij jouw partner op latere leeftijd tegenkomen dan is het nog lastiger om diegene te veranderen.

Sowieso kan je een ander niet echt veranderen. De enige die je wel kan veranderen, dat ben je zelf. Wanneer je hier mee begint en realistisch blijft zul je merken dan geen enkelen relatie over rozen gaat.

Natuurlijk heb je een bepaald beeld voor ogen, en dat mag ook, maar sta ook er voor open om je verwachtingen aan te passen, zolang je er zelf maar gelukkig bij blijft. Bedenk dat niemand perfect is, ook jij zelf hoeft dat dus niet te zijn. Zolang jullie raakvlakken hebben en het goed met elkaar kunnen vinden is dat een goede basis voor een langdurige relatie.

Heb jij bindingsangst of ken je iemand die bindingsangst heeft? Dan raad ik je van harte aan om mijn gratis zelfvertrouwen boek te downloaden via deze link. Zelfvertrouwen is de basis van alles in jouw leven ook als je last hebt van bindingsangst!

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?