Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
11/23/2021
4 min

Body shaming

11/23/2021
4 min

Body shaming, wat is het? En wat kan je doen als je hiermee te maken krijgt? Het is helaas iets wat al langere tijd voorkomt en wat tegenwoordig niet alleen dikke mensen overkomt, ook steeds meer dunne mensen krijgen ermee te maken. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info: 

Hoe is body shaming ontstaan?

Vroeger werd dik zijn gezien als een soort statussymbool. Immers, iemand die dik was had blijkbaar genoeg geld om veel eten te kunnen kopen. De meeste mensen hadden niet zoveel geld en waren dus een stuk slanker.

Hoewel slank (of dun) zijn dus de standaard was, kon men een ander wel een schuine blik toewerpen en een onaardige opmerking maken over diens figuur.

Inmiddels hebben we al een hele tijd te maken met het slanke figuur dat in de mode is. Slank wordt gezien als ideaalbeeld en de meesten willen er dan ook zo uitzien.

De media spelen daar flink op in en lieten zelden voorbeelden zien van mensen die voller zijn. Hiermee leek men haast te zeggen dat je er alleen bij hoort wanneer je slank bent.

Vervolgens kwam sociale media om de hoek en had ieder een eigen etalage om zijn of haar leven in neer te zetten.

“Het werd logisch dat je daar de meest voordelige foto’s van jezelf op plaatste waardoor je het idee kreeg dat iedereen perfect is”

Wat zijn de gevolgen van body shaming?

Dit alles heeft ervoor gezorgd dat we een stuk minder mild zijn naar elkaar toe. Daarnaast vinden we dat we alles mogen zeggen en overal een mening over mogen hebben.

De wereld lijkt door sociale media en door filters perfect, dus iedereen zou perfect kunnen zijn.

Voldoe je niet aan het ideaal beeld, ben je bijvoorbeeld te dik of te dun, dan is dat je eigen schuld en mag je daarop beledigd worden. Dat lijken althans veel mensen te denken.

Gelukkig zie je voorzichtig wat veranderingen ontstaan. Kledingwinkels huren steeds vaker diverse modellen in waardoor je minder één beeld krijgt van hoe men eruit zou moeten zien.

“Ook hoor je op sociale media steeds meer tegengeluiden en laten mensen vaker de realiteit zien in plaats van een sprookjesbeeld”

Wat kan je doen tegen body shaming?

Het is niet gezegd dat iedereen met een mening het verkeerd bedoeld. Het is alleen niet handig om deze mening altijd te ventileren.

Zo zal iedereen herkennen dat er gedachten door je hoofd schieten (innerlijke criticus) over andere mensen wanneer je over straat loopt. Gelukkig zijn je gedachten alleen van jou en mag je denken wat je wilt. Het is pas een potentieel probleem als je die gedachten hardop uitspreekt.

Dat jij iets denkt over iemand die je tegenkomt is dan ook niet erg, maar het is wel goed om je er bewust van te zijn. Bewustwording is namelijk belangrijk om dingen te veranderen. Door je bewust te worden van deze gedachten, zul je ze ook minder snel hardop uitspreken.

“Ook is het goed om je te bedenken dat je als voorbijganger, kennis en soms zelfs als vriend(in) of familielid niet altijd alles weet van iemand”

Het kan maar zo zijn dat iemands gewicht of figuur niet komt door het wel of niet eten van (ongezond) voedsel. Er zijn verschillende ziektes, medicijnen of andere oorzaken die hier een grote rol in kunnen spelen.

Dat zou betekenen dat iemand zelf misschien ook niet tevreden is met zijn of haar uiterlijk, maar hier simpelweg niets aan kan veranderen. Des te pijnlijker is het wanneer mensen hier dan commentaar op leveren.

En zelfs voor mensen die zelf wél tevreden zijn met hoe ze eruitzien is het niet leuk om commentaar te krijgen. Het is niet aan een ander om zomaar over iemand te oordelen.

Maak jij jezelf schuldig aan body shaming?

Het beste is dus om je eerst zelf bewust van te worden van body shaming en of je je hieraan schuldig maakt. Vervolgens kan je je richten op de mooie dingen.

Zie je iemand lopen met mooie schoenen? Zeg dat dan hardop! Heeft iemand zijn of haar haren leuk zitten? Een mooie jurk aan? Geef een compliment!

Door dit regelmatig te doen leer je jezelf om je te focussen op mooie dingen in plaats van op punten van kritiek, je maakt er een ander blij mee en je geeft het goede voorbeeld.

Andere mensen die jou zo’n compliment horen maken, zullen zich ook bewuster worden van de positieve dingen. Zij zien wat een compliment doet en gaan dit vervolgens zelf misschien ook wel doen.

body-shaming-overgewicht

Maakt iemand anders zich schuldig body shaming?

Wat wel lastiger is, is wanneer iemand anders aan body shaming doet. Je hebt immers alleen de touwtjes van jezelf in handen en niet de controle over een ander.

Wanneer het een vriend(in) van je is die zo’n opmerking maakt, kan je gerust een opmerking terug maken dat het niet aardig is om zoiets te zeggen of dat jullie niet weten waarom iemand zo dik of dun is.

Vind je het lastig om tegen iemand in te gaan? Dan kan je na zo’n opmerking ook een positieve opmerking terugplaatsen.

Dat jij het figuur van die ander wel mooi vindt, of dat je het haar mooi vindt zitten, die jurk/broek/trui zo mooi vindt staan. Door er een positieve opmerking tegenin te brengen, verleg je de focus.

“Je gaat niet mee in het negatieve, blijft bij jezelf en zet je gesprekspartner hopelijk aan het denken”

Body shaming stoppen?

Maar wat nou als jij zelf last hebt van body shaming? Je zou maar zo’n opmerking te horen krijgen. Het is belangrijk om op zo’n moment niet teveel in je emoties te schieten, hoe lastig dat misschien ook is. Beter is het om rustig te blijven.

Het kan een optie zijn om degene die zo’n opmerking maakt te negeren. Als je wilt en durft, kan je er ook voor kiezen om juist wel te reageren.

Was het niet de bedoeling dat je die opmerking hoorde? Dan kan een betekenisvolle blik al genoeg zijn om iemand een schaamtegevoel te bezorgen.

Durf je een stapje verder te gaan dan kan je zelfs hardop een opmerking maken, direct naar diegene of juist in het algemeen.

“Ga niet uitleggen hoe het komt dat jij eruitziet zoals jij eruitziet, jij bent niemand een uitleg schuldig”

Hou het simpel, zeg bijvoorbeeld iets als: “Ja deze jurk benadrukt inderdaad mijn mooie rondingen!” of “In deze broek komen mijn benen zo mooi uit, ik ben er trots op!”

Een ander advies is dat je vooral moet dragen wat jij mooi vindt. Laat je niet leiden door wat anderen wellicht denken.

Als jij draagt waar jij je goed in voelt, voel je je zelfverzekerd en straal je dit ook uit. Met een ander heb jij niets te maken en zolang je een ander geen kwaad doet hoef jij je nergens voor te verantwoorden. Jij bent goed zoals je bent!

Reacties