Chronisch vermoeidheidssyndroom
22 juni 2021 

Chronisch vermoeidheidssyndroom

Wanneer ben je nou chronisch vermoeid? Iedereen heeft er wel eens last van, ernstige vermoeidheid. Door het nemen van rust verdwijnt deze klacht vanzelf. Het komt helaas voor dat vermoeidheid bij sommige mensen niet weggaat.

Je dagelijkse bezigheden die altijd normaal waren lukt niet meer en je voelt je alleen nog maar de hele dag door vermoeid.

Wanneer je langer dan zes maanden non stop vermoeid bent en er geen andere verklaringen te vinden zijn voor je symptomen krijg je de stempel het chronisch vermoeidheidssyndroom. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Chronisch vermoeidheidssyndroom – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom?

Het chronisch vermoeidheidssyndroom is een ziekte waarbij er sprake is van vermoeidheidsklachten die langer duren dan zes maanden. De aandoening wordt ook wel myalgische encefalomyelitis genoemd. Vaak wordt de afkorting CVS gebruikt.

Je voelt je de hele dag door vermoeid. Vooral lichamelijk maar ook geestelijk kun je je uitgeput voelen. Bij inspanning wordt dit erger en is herstellen hiervan moeizaam.

Het syndroom komt voor in verschillende vormen. De één ervaart het heftiger dan de andere. Sommige kunnen hun dagelijkse bezigheden blijven uitvoeren maar andere zijn hele dagen bedlegerig.

Naast vermoeidheid ervaren patiënten vaak ook andere klachten zoals:

  • pijn in de spieren
  • gewrichtspijn
  • keelpijn
  • duizeligheid
  • misselijk
  • hoofdpijn
  • griep
  • geheugen en concentratieproblemen
  • gevoelig voor geluid en licht.

De oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom is tot op de dag van vandaag helaas nog niet bekend. Er zijn geen behandelingen om de ziekte te stoppen. Wel zijn er mogelijkheden om de klachten te verminderen.

De oorzaak van het chronisch vermoeidheidssyndroom

Ondanks dat er al jaren uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar het chronisch vermoeidheidssyndroom kunnen de onderzoekers de oorzaak nog steeds niet verklaren. Het blijft dus een raadsel waar het vandaan komt.

Er wordt wel steeds meer opgemerkt dat het vaak voorkomt uit een bepaalde situatie. Bijvoorbeeld wanneer iemand moeilijke mentale tijd heeft gehad, bij langdurige revalidatie, zwangerschappen, migraine, etc.

Ook zien we het vaker voorkomen bij mensen die langer tijd last hebben gehad van de ziekte van Lyme. Het zijn geen wetenschappelijke bewijzen maar aannames.

Symptomen chronisch vermoeidheidssyndroom

De symptomen van het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn heel breed. Er moet uitgebreid onderzoek gedaan worden naar andere aandoeningen voordat je de diagnose gesteld krijgt. De aandoening lijkt op die van een burn-out, depressie en fibromyalgie.

De belangrijkste klachten bij het chronisch vermoeidheidssyndroom zijn:

– De vermoeidheid duurt langer dan zes maanden

– Een inspanning hoe klein of groot verergert de klachten

– Je bent de hele dag door ernstig vermoeid

– Het nemen van rust neemt de vermoeidheid niet weg

 

Daarnaast worden er ook vaak één of meerdere symptomen uit de volgende lijst vastgesteld:

– spier en gewrichtspijn

– duizeligheid

– misselijkheid

– keelpijn

– griep

– concentratieproblemen

– problemen met het geheugen

– gevoelig voor geluid en licht

Chronisch vermoeidheidssyndroom behandelen

Helaas bestaat er op dit moment geen behandeling waardoor het syndroom overgaat. Je kunt met je huisarts bespreken of je hulp kunt krijgen bij het omgaan met het chronisch vermoeidheidssyndroom.

Vaak wordt je doorgestuurd naar de praktijkondersteuner. Ook kan het zo zijn dat je wordt doorverwezen naar ergotherapie.

Verder is er een revalidatie traject mogelijk die wordt gedaan in het ziekenhuis om met de klachten om te leren gaan. Er wordt samen met jou aan een goed plan gemaakt. Daarbij zijn meerdere specialisten aanwezig. Een fysiotherapeut, ergotherapeut en een psycholoog.

De fysiotherapeut probeert je lichamelijke klachten te verminderen. De ergotherapeut kijkt mee hoe jouw leven er momenteel uitziet en probeert om dit beter in te delen zodat je dagelijks meer activiteiten kunt uitvoeren. Met de psycholoog bespreek je het mentale gedeelte. Het revalidatietraject duurt zes tot acht weken. Dit is afhankelijk van de progressie die geboekt wordt.

chronisch-vermoeidheidssyndroom-geeuwen

Medicijnen chronisch vermoeidheidssyndroom

Er zijn geen medicijnen beschikbaar om het chronisch vermoeidheidssyndroom te behandelen. Je kunt wel medicatie verkrijgen om bepaalde klachten te doen verminderen. Neem hiervoor contact op met je huisarts om dit te bespreken.

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?

arrow_drop_up arrow_drop_down