Reken af met decemberstress met handige mindful tips!
18 november 2020 

Reken af met decemberstress met handige mindful tips!

Decemberstress is iets wat veel vaker voorkomt de laatste jaren. Reken vanaf vandaag af met jouw decemberstress door mindfulness in te zetten!

Snel is goed. Want door snel te zijn en te werken, krijgen we alles snel geregeld en dat is wat we willen. Zeker in de feestmaand december.

Wie een beetje goed nadenkt weet dat snel, sneller, snelst helemaal niet zo goed is. Door alles snel te doen, wordt alles oppervlakkig en inhoudsloos. Kortom waardeloos en het levert veel stress op.

En wie wil er nu een waardeloze en stressvolle Kerst en Sinterklaas? Blijf daarom decemberstress de baas met mindfulness. Zowel jij als je omgeving zullen deze december dan echt ervaren en beleven. En bovenal ervan genieten met zijn allen!

Snelle houding levert niets op

Even snel dit en even snel dat. Je kon het hierboven al lezen: het is waardeloos en levert ons niets op. Nou ja wel: STRESS. En we willen juist stress onder controle krijgen in dit drukke leven. Een snelle houding kost je meer dan je lief is, namelijk:

  1. Je raffelt dingen af, zodat je de tijd die je daarmee wint, vol kunt stoppen met nog meer afraffel taken;
  2. Het afraffelen van je taken zorgt op korte termijn voor een schrijnend tekort aan voldoening;
  3. Op lange termijn zorgt het afraffelen van je taken voor emotionele uitputting. Dit geeft je dat knagende gevoel van ‘waar doe ik het allemaal voor?'

Wanneer je hier bij stil staat, komt iedereen tot de conclusie dat het klopt en dat we dit eigenlijk niet willen. Zeker in de decembermaand komt dit opvallend naar voren.

Decemberstress, wie kent het niet?

Het begint al met Sinterklaas. Je rent van je werk naar school om de kinderen te brengen en te halen. Je kookt snel een maaltijd zodat het eten snel op tafel staat.

Het snelle koken zorgt ervoor dat je je gehaast en opgejaagd voelt met alle stressvolle gedachten van dien. Er wordt snel gegeten, waarna de vaatwasser snel ingeruimd kan worden en je snel een was weg kunt strijken.

Daarna kun je snel de kinderen naar bed doen om dan nog even snel een Sinterklaas surprise in elkaar te flansen. Hierna ga je snel verder met het verzamelen van schoentjes, die de kinderen morgen ook op school mogen zetten en bij de sportclub. In gedachten ben je al aan het regelen hoe je morgen van je werk, bij school en de sportclub komt.

“Hierna val je afgedraaid maar vooral ontevreden in bed, omdat je je alleen maar kunt bedenken wat je allemaal nog niet hebt kunnen voltooien die dag”

Door al deze decemberklusjes, blijft hetgeen waarmee je normaal al moeite hebt om het allemaal rond te krijgen, ook nog eens liggen. Het gevolg is dat je een vreselijke hekel krijgt aan de maand december.

En dat is nu juist zo jammer, want dit moet toch eigenlijk de gezelligste maand van het jaar zijn? En ook jij kunt dat weer ervaren en ervan genieten. Toen je de titel: wordt decemberstress de baas met mindfulness las, dacht je misschien dat dit onmogelijk is. Maar geloof me het kan echt!

December- stress de baas met mindfulness

Tijdgebrek zit in ons hoofd

De strijd om de tijd ga je nooit winnen met snel en vluchtig werken, want elk vacuum vult zich. Je werkt snel een taak af, waarna je tijd overhoudt.

“Deze vrijgekomen tijd (een vacuum dus) vult zich echter razendsnel weer met een nieuwe taak, want volgens de wetten der natuur zal elk vacuum zich vanzelf vullen”

Hoe sneller je dus werkt en hoe meer tijd je bespaart… Hoe meer taken zich zullen aandienen. Kijk maar naar e-mail. Toen dat beschikbaar kwam voor iedereen met een computer, zou e-mail ons enorm veel tijd gaan opleveren. Maar na zo'n twintig jaar weten we wel beter.

Het ooit zo snelle communicatiemiddel is inmiddels een tijdverslindend monster geworden dat menigeen in een burnout doet belanden.

Tijd is slechts een mentaal begrip. Tijd bestaat alleen in ons hoofd. En dus bestaat ook ‘tijdgebrek' alleen in ons hoofd. Er is namelijk tijd zat.

Pas je to-do lijst aan

Een goede oplossing, die ik heb geleerd sinds ik mindfulness beoefen, is je to-do lijst aanpassen. En dit is ook een hele goede methode om decemberstress tegen te gaan.

Beperk het aantal taken

Ik werk aan slechts twee of drie taken op een dag, niet meer. Zouden het er meer zijn, dan raakt mijn aandacht versnipperd en kan ik me niet meer volledig concentreren, wat me erg onrustig maakt. Dan ben ik immers alleen maar bezig met snel afraffelen en dat levert geen kwaliteit op. Alleen als ik kwaliteit kan leveren, ben ik tevreden en gelukkig.

Neem ruim de tijd

Neem voor die paar taken per dag ruim de tijd. Plan het eens een maand vooraf in. Hierdoor neem je de tijd, hou je overzicht en kun je per taak in het nu leven.

Doe taken met aandacht

Ik vertraag bewust omdat ik alles wat ik doe, met aandacht (met mindfulness dus) wil doen. Zonder aandacht doe ik dingen op de automatische piloot en dwalen mijn gedachten onherroepelijk af naar gebeurtenissen in het verleden of dingen die nog moeten plaatsvinden. En dat is nu juist niet de bedoeling, want dan komen de stressvolle gedachten weer.

Zie ook: Stress onder controle met direct toepasbare tips

Decemberstress de baas met mindfulness

Kortom heb je het deze maand extra druk met de laatste deadlines en allerlei sociale verplichtingen?

Dan weet je nu wat je te doen staat: Ga rigoureus door je takenlijst en houd je aan deze drie eenvoudige stappen om de decemberstress te verlagen. Beter voor jou en ook beter voor de mensen om je heen!

Lijkt dit je wat om niet alleen in de maand december voort te zetten, maar ook in het nieuwe jaar? Wellicht is de cursus van Rolf dan een leuk december cadeau voor jezelf.

“Geheel in je eigen tempo en je eigen omgeving kan je met je goede voornemen om mindfulness te leven aan de slag. Minder stress, minder piekeren en minder gehaast door het leven”

Als je het me twee jaar geleden had gezegd, had ik het nooit durven geloven. Maar nadat ik de cursus van Rolf gevolgd heb, kan ik het je dus echt aanraden, want het is echt mogelijk!

Geniet in ieder geval zonder al te veel stress van de feestmaand december en raak je toch in paniek, denk dan aan de bovenstaande drie stappen! Je kunt het. Ik geloof in je!

Gerelateerde artikelen:

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen?

Reactie plaatsen

Sportzomer 2021Sportzomer 2021

Wil je meer zelfvertrouwen?

arrow_drop_up arrow_drop_down