Eenzaamheid

[Onze artikelen en meer over eenzaamheid vind je onder deze tekst]

Eenzaam zijn

Hoe is het mogelijk om in een dichtbevolkt land als Nederland eenzaam te zijn? Het klinkt raar, maar dat is het niet. Eenzaam zijn heeft namelijk niets te maken of je geen of weinig mensen om je heen hebt. Iemand die alleen woont, hoeft niet eenzaam te zijn. Mensen in een zorgcentrum, flat of studentenhuis kunnen daarentegen best eenzaam zijn.

Alleen zijn of je eenzaam voelen is wat anders. Bij een gevoel van eenzaamheid heb je het idee nergens bij te horen. Je hebt met niemand een emotionele band en je mist dat. Je hebt weinig of geen contact met anderen en je wilt dat graag, je voelt je alleen. Je bent een kind verloren en voelt je alleen (eenzaam) met je verdriet.

Eenzaamheid en het gevoel alleen te staan zal bij iedereen anders zijn. De ene persoon heeft meer behoefte aan contact dan de andere. Iedereen heeft echter op een bepaald moment een luisterend oor nodig, iemand om dingen mee te delen. Eenzaam zijn is op te lossen. Je hoeft niet eenzaam te blijven.

De omgeving kan niet weten of iemand eenzaam is. Sommige mensen hebben minder behoefte aan contact en zijn daardoor nog niet eenzaam. Je zult eenzaamheid dus zelf moeten aanpakken, eventueel met hulp van anderen. Je eigen inzet is belangrijk. Doorbreek je oude gewoontes, praat met vrijwilligers die het beste met je voor hebben en je ideeën kunnen geven om uit je eenzaamheid te geraken.

Aanpak eenzaamheid

Eenzaamheid is een vervelend gevoel. Er wordt tegenwoordig veel over eenzaamheid gesproken en dat die moet worden aangepakt. Toch kunnen niet alleen anderen jouw eenzaamheid oplossen.

Je moet zelf wellicht ook wat aanpassingen doen. Je mag niet alleen verwachten dat anderen een eerste stap zetten. Misschien weet men niet eens dat jij eenzaam bent! Wat kun je zelf doen?

  • Probeer in contact te komen met anderen, het is echter niet voor iedereen eenvoudig deze stap te zetten. Heb je een hond en ga je daarmee de deur uit, dan kan dat leiden tot contact met andere hondenbezitters. Ben je geen prater, probeer een bepaalde interesse te delen met anderen, reizen, tv kijken, de krant lezen.
  • Probeer bestaande contacten uit te breiden en/of te verbeteren. Vertel hoe het met je gaat, zonder te zeuren en neem initiatieven om samen eropuit te gaan, samen de krant te lezen, dan heb je meteen gespreksstof, samen te puzzelen of tv te kijken enz.
  • Stop met jouw leven te vergelijken met het leven van anderen waar elke dag veel bezoek komt. Deze gedachten helpen je niet!
  • Stop met te kritisch zijn over anderen (als je dat bent). Heb je op iedereen wat aan te merken dan is het moeilijk om contact te krijgen.
  • Eenzaamheid verdwijnt niet zomaar en zeker niet vanzelf. Dit nare gevoel van eenzaamheid moet aangepakt worden. Vraag hulp! Sociaal werkers luisteren naar je vragen en kunnen je de weg wijzen naar gezellige ontmoetingsplekken waar mensen samenkomen, die in een bepaalde situatie zitten.
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);