arrow_drop_up arrow_drop_down
30 december 2012 

Eigenwaarde vergroten – 9 tips om meer eigenwaarde te ontwikkelen

Je kunt je eigenwaarde vergroten op allerlei manieren. Een mooie manier is om na te gaan hoe je met feedback omgaat. En of je dat wat je in je leven terug krijgt van anderen positief of negatief bekijkt. Want, als je alles wat je terug krijgt van andere mensen als cadeautjes ziet, dan ben en je echt bezig met eigenwaarde vergroten.

Eigenwaarde vergroten door feedback als cadeautjes te zien

Soms is de verpakking niet zo mooi, maar de inhoud geeft je altijd iets om naar te kijken, om op voort te borduren. Voor mij betekent feedback dan ook ‘feet forward’, de voeten vooruit.

Ik leg je in dit artikel graag uit waarom ik dit zo belangrijk vind als je het hebt over meer zelfvertrouwen creëren. Bekijk hieronder mijn eigenwaarde vergroten tips:

Zelfvertrouwen video’s

Ik schrijf elke week een nieuw artikel op deze pagina. Natuurlijk heb ik ook een pagina met alleen maar zelfvertrouwen en eigenwaarde video tips. Deze zelfvertrouwen video’s vind je hier door te klikken. De video’s op die pagina’s zijn gemaakt naar aanleiding van het boekje 50 tips voor meer zelfvertrouwen, dat je gratis op onze site kunt downloaden.

Ik heb alle 50 tips in video’s omgezet, omdat in de afgelopen jaren mensen mij gevraagd hebben om dat te doen. Omdat ze niet goed konden lezen, visuele beperkingen hadden of andere goede redenen.

En omdat juist ook dat onderdeel is van zelfvertrouwen, heb ik besloten de tips online te zetten in de vorm van video. Weliswaar nog op een wat ‘ouderwetse’ manier, maar het helpt toch voor meer zelfvertrouwen…

En natuurlijk kan ik mij goed voorstellen dat jij liever meer zelfvertrouwen krijgt door gewoon met het boekje te werken. Dat kan nog steeds. Je kunt hier op de link klikken die je toegang geeft tot het PDF document met daarin de 50 tips voor meer zelfvertrouwen.

“Ik wens je er heel veel plezier mee en hoop dat je op beide manieren je zelfvertrouwen een flinke boost geeft. En mocht je een stap verder willen maken, kijk dan gerust op mijn site eens bij het tabblad ‘cursussen’ of andere vormen van zelfvertrouwen vergroten”

Hieronder volgen 9 tips om je eigenwaarde te vergroten. Veel kijk- en leesplezier! Mocht je nog iets willen weten, dan is het altijd mogelijk om via mijn persoonlijke gegevens hieronder contact met mij op te nemen.

Jezelf zijn zonder angsten schept meer zelfvertrouwen

Gebrek aan zelfvertrouwen kan lijken alsof het wordt toegeschreven aan een gebrek aan vaardigheden of kennis, maar in alle eerlijkheid heeft het daar niets mee te maken. Je realiteit bestaat uit je overtuigingen.

Je gelooft jezelf niet als een zelfverzekerde persoon, dus dit is je creatie. Dit valt in het rijk van “Ik heb geen controle over hoe mensen naar me kijken”. Dit is iets dat onderdeel wordt van ons waarheids- en geloofssysteem.

Maar het is niet waar, sterker nog, het is iets dat je doet voelen, dus je weet dat het niet in overeenstemming is met wie je werkelijk bent. De vraag die je moet stellen is:

“Waarom ben ik zo bang voor wat mensen van me zullen denken?”

Wees gewoon jezelf

Wees niet bang om af te komen als eigenwijs of iets niet te weten, maak je in feite geen zorgen over wat iemand denkt. Probeer niemand te imponeren en wees gewoon jezelf. Word zelfverzekerd over wie je bent, wat iemand ook denkt.

Het gebrek aan zelfvertrouwen gaat terug naar de gedachte dat je onvolmaakt bent. Onze waarden zijn anders en veranderen voortdurend, het is onmogelijk om te proberen te voldoen aan elke verwachting die aan jou wordt gepresenteerd.

Het is veel gemakkelijker voor je om gewoon jezelf te zijn, ook al lijkt het niet mogelijk. Dit betekent niet dat je andere mensen en hun reacties op je totaal moet negeren, maar neem het niet persoonlijk op. Bepaal of je de gewenste resultaten behaalt en let op je focus.

Kijk goed naar hoe je je voelt over je acties. Als je enige tijd spendeert om jezelf ervan te overtuigen dat je het goede doet, kijk dan echt naar je acties en of ze in overeenstemming zijn met je eigen waarden. Dit kan verwarrend zijn als je je mening uitsluitend baseert op hoe mensen op je reageren en als je hun reactie gebruikt als een gids voor je eigen gevoelens.

Van jezelf houden

Ik raad aan om in jezelf te kijken en de perfectie te vinden die je belichaamt. Houd echt van jezelf en je zult weten hoe je ware liefde kunt herkennen. Liefde is onvoorwaardelijk en je moet eerlijk zijn over wie je bent en wat je gelooft. Jouw eigenwaarde wordt gauw vergroot!

eigenwaarde vergroten

Gevoelens van eigenwaarde

Ik heb gemerkt dat in de meeste relaties de instorting die zal plaatsvinden, veel te maken heeft met gevoelens van eigenwaarde. Deze gevoelens van eigenwaarde zijn voor het grootste deel negatief en werpen vreselijke behoeften aan een persoon.

Deze behoeften hebben veel te maken met angsten die zich gedurende ons leven hebben ontwikkeld. Ze vormen een gedeeltelijke basis van leugens waarin we leven om de negativiteit waarmee we ons omringen te rechtvaardigen. Het zijn deze leugens die allerlei relaties verpesten.

Angst om alleen te zijn

Een van de grootste angsten die we hebben is om alleen te zijn en we zullen doen wat nodig is om niet meer alleen te zijn, inclusief jezelf en anderen vertellen dat je van hen houdt.

Je zult weten dat je liegt als je onterecht zegt “Ik hou van jou” en je verwacht het terug te horen. Als je het niet hoort, zal je hierdoor een beetje boos worden. De meest waarheidsgetrouwe verklaring zou zijn:

“Ik zeg dat ik van je hou omdat ik niet van mezelf houd en daarom moet ik het jou horen zeggen, zodat ik me geliefd en veilig kan voelen”

Stel geen voorwaarden of verwachtingen

Liefde is onvoorwaardelijk, dat betekent dat je geen verwachtingen, beperkingen of voorwaarden stelt over waarom je van iemand houdt. Die persoon zou niets hoeven te doen om liefde aan je te tonen, als je van hen houdt om wie ze zijn, dan inspireer je ze om zichzelf te zijn. Wees gewoon jezelf, houd onvoorwaardelijk van jezelf en geef onvoorwaardelijke liefde.

Doe dingen die je gelukkig maken

Doe dingen die in lijn zijn met je geluk. Dingen doen omdat ze je gelukkig maken zal je zelfvertrouwen een boost geven.

Als iemand op een positieve manier reageert, zal je je meteen gelukkiger voelen met meer eigenwaarde en zelfvertrouwen. Doe gelijk wat, zolang het je maar gelukkig maakt en het jou niet afhankelijk maakt van anderen om je gelukkig te maken.

Wanneer je je leven leidt en zoveel moeite doet om mensen te behagen en te voldoen aan elke vorm van verwachting die voor je ligt, zal het je een weg van wrok en waardeloosheid brengen. Dus, ga erop uit, heb plezier en doe alle dingen die je laten lachen.

Geef liefde, doe dingen omdat ze je gelukkig maken, ongeacht of iemand je zal opmerken of goedkeuren. Ga gewoon naar buiten en deel die schoonheid als dat je gelukkig maakt. Je moet bereid zijn om genoeg van jezelf te houden om te vragen wat je wilt.

Vragen stellen is belangrijk

Blijf vragen stellen. Toen ik veertien jaar was, heb ik veel vragen gesteld en onze zoon Mees doet dit nog steeds volop. Dat doen we allemaal en laat ik je jaren later vertellen dat ik nog steeds vragen stel.

De vragen zijn sindsdien een beetje veranderd, maar ze hebben me op weg geholpen naar een fantastisch leven. Bij het zoeken naar antwoorden heb ik diepgaand onderzoek gedaan naar alle religies, wetenschap, filosofie, psychologie, het occulte, mythologie, geschiedenis, en noem maar op.

Ik kan je één ding zeggen, de vragen houden nooit op, zoals ze ook niet zouden moeten ophouden, omdat we voortdurend evolueren naar de volgende fase van wie we zijn. Dit is een goede zaak, want als we niet langer evolueren, worden onze hersenen niet voldoende geprikkeld.

Op zoek naar je eigen antwoorden

De waarheid is dat je je eigen antwoorden moet vinden en dat zul je ook doen. Als ik je enig advies kan geven, is het dit. Leef nu, de enige beperkingen die we ervaren in ons leven zijn zelf opgelegd, zoals bijvoorbeeld onze angsten: angst om iemand teleur te stellen, angst voor wat mensen zullen denken, angst voor afwijzing, angst om de verkeerde keuze te maken, angst dat je gewoon niet goed genoeg bent, enzovoort.

Leef gewoon zonder angst, in het moment met zoveel liefde, moed, vastberadenheid en passie dat eventuele wegversperringen op je weg gemakkelijk te hanteren zullen zijn. wedden dat jouw eigenwaarde zal verbeteren!

Reactie plaatsen