Eigenwaarde

[Onze artikelen en meer over eigenwaarde vind je onder deze tekst]

Wat is eigenwaarde?

Eigenwaarde heeft niets te maken met hoe anderen over jou denken, of wat anderen van jou vinden. Eigenwaarde is puur wat je over jezelf denkt en hoe je over jezelf denkt. Zoals bij alles in het leven is de juiste balans daarin van belang.

  • Teveel eigenwaarde: altijd de beste willen zijn en ook denken altijd de beste te zijn. Je onderschat voortdurend de mensen in jouw omgeving. Dit is niet bepaald gezond voor een prettige en gelukkige relatie, succes wordt er vaak wel behaald.
  • Eigenwaarde: je hebt waardering voor wat je kunt en accepteert dat er zaken zijn die je niet kunt. Je bent tevreden met jezelf en hoeft je niet zozeer met anderen te meten. Je bent in balans.
  • Minderwaardigheidsgevoel: geen waardering van jezelf en geen vertrouwen in jezelf, onzeker gevoel over je kunnen en over wie je bent overheerst. Je bent vaak gemakkelijk te beïnvloeden. Angst om niet te kunnen voldoen aan de verwachtingen van anderen (verwachtingen die er niet eens altijd zijn, jij denkt het!). Je eigen mening zeggen en als er dan negatieve kritiek komt durf jij je niet te verdedigen, je denkt niet opgewassen te zijn tegen de situatie.

Belang van eigenwaarde

Om echt gelukkig te zijn of te worden is eigenwaarde erg belangrijk. Tevreden zijn met jezelf geeft je innerlijke rust, daardoor heb je zoveel mogelijkheden in je leven. Jouw geluk ligt niet in de handen van anderen maar van jezelf, hoe je over jezelf denkt.

Met een gezonde dosis eigenwaarde ben je in balans. Je bent trots op wie je bent en wat je doet. Eigenwaarde zorgt ervoor dat jij vindt dat je ertoe doet en dat er van je gehouden mag worden om wie je bent en zoals je bent.

Voldoende eigenwaarde zorgt ervoor dat je kunt omgaan met tegenslag, maar ook dat je uitdagingen durft aan te gaan. Je eigenwaarde groeit als er opnieuw iets is gelukt. Dat succes stimuleert je om weer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Daarom komen mensen met eigenwaarde steeds verder op de “denkbeeldige” ladder

Eigenwaarde vergroten

Het gevoel van eigenwaarde dient al in de kindertijd ontwikkeld te worden. In veel gevallen gebeurt er echter iets anders. In plaats van positief wordt en te vaak negatief op een kind gereageerd.  Dit moet anders, dat kan beter! Dus ik ben niet goed zoals ik ben….., is de conclusie die een kind uit die negatieve opmerkingen trekt. Stimuleer kinderen juist en moedig ze aan.

Toch ligt een gemis aan eigenwaarde niet alleen aan de buitenwereld of de opvoeding. Je moet eigenwaarde zelf ontwikkelen door je verantwoordelijk op te stellen en door onafhankelijk te worden of te zijn. Dat moet groeien door de ervaringen die je in je leven op doet. Een positief zelfbeeld zal het gevolg zijn.

Pagina 1 van 612345...Minst recente »
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);