50! ZELFVERTROUWENTIPS
Ebook gratis 50 ZelfvertrouwentipsDIRECT GRATIS DOWNLOADEN

Page content

article content

Gedrag van anderen begrijpen

Iedereen krijgt in het leven te maken met mensen die qua karakter en gedrag minder goed bij jou passen. Met de een lijkt alles als vanzelf te gaan, terwijl het met anderen juist helemaal niet klikt.

“Voor sommigen is het heel moeilijk om zich te kunnen verplaatsen in de gedachten en het gedrag van andere mensen. Ze raken er geïrriteerd door en reageren zich af”

Merk jij ook bij jezelf dat je je heel snel stoort aan anderen en dat je daar te vaak op een negatieve manier mee bezig bent? En hoe kun je er dan voor zorgen dat deze gedachten verdwijnen en ruimte maken voor positieve gedachten. Hoe zorg je ervoor dat je vervolgens weer ruimte maakt om aan wat anders te kunnen denken. Hieronder geven we een aantal tips. Maar eerst een praktijkvoorbeeld.

Gedrag van anderen begrijpen voorbeeld 1

Ik raakte ooit in contact met een jongen voor een schrijfklus. Deze jongen vroeg of ik voor hem wat kon betekenen. We hielden de dagen daarop wat e-mail contact over en weer. Als snel merkte ik echter dat hij nogal laat was met zijn reacties. En als hij reageerde was het nogal halfbakken en vaag. Na verloop van tijd kwam er zelfs helemaal geen reactie meer. Verspilde energie dus.

Je zult uit bovenstaand voorbeeld begrijpen dat ik hier niet vrolijk van werd. De irritatie liep nogal hoog op bij mij.

“Waarom reageert die persoon zo traag? Waarom krijg ik zulke vage antwoorden? Waarom besluit hij helemaal niet meer te reageren? Hij neemt toch zelf contact met mij op? Voelt hij zich te goed voor mij? Wil hij me bewust irriteren?”

Het zijn allemaal gedachten die op zo’n moment door mijn hoofd spoken. Je kunt je voorstellen dat dit nogal wat negatieve energie kost. Het zou toch veel fijner zijn als je al deze gedachten naast je neer kunt leggen en gewoon verder gaat met je dagelijkse dingen. Maar hoe doe je dit dan?

gedrag begrijpen vrouw

Tip 1 Probeer je te verplaatsen in de gedachten van een ander

Wat kan de reden zijn dat iemand plots besluit niet meer te reageren? Is het niet veel aannemelijker dat er een andere verklaring is dan: ‘Hij doet het om me te etteren.’ Of  ‘Hij voelt zich te goed voor mij.’ Veel waarschijnlijker is het dat er wat anders aan de hand is. Mogelijke andere redenen voor dit gedrag zijn:

  • Hij heeft het erg druk. Dit gaf hij namelijk al een keer aan in een eerdere e-mail.
  • Hij heeft alsnog besloten geen schrijfopdracht te willen uitbesteden. Hij schaamt zich hiervoor en besluit niet meer te reageren. Dat is niet netjes, maar het is een verklaring.
  • Hoe groot is de kans werkelijk dat er sprake is van verwerpelijk gedrag, zoals machtsvertoon. Stel dat dit echt zo zou zijn. Wat zegt dit over iemand? Heeft iemand dit nodig in zijn leven om gelukkig te zijn. Dan moet je dringend naar een therapeut toe.

Gedrag van anderen begrijpen voorbeeld 2

In mijn vorige baan had ik een moeizame relatie met mijn direct leidinggevende. Er was geen klik en ik stoorde me mateloos aan haar gedrag. Het leidde uiteindelijk tot een breuk in de werkrelatie. Vaak denk ik nog terug aan deze moeizame tijd. Dan stelde ik me vaak op als slachtoffer en hield ik mezelf voor wat voor verschrikkelijk karakter zij had. 

Tip 2 Zijn er positieve kanten te herkennen in een ander persoon?

Lukt het je niet om je in het gedrag van een ander te verplaatsen, probeer dan positieve kanten van de ander in kaart te brengen. Dit deed ik ook in voorbeeld. Ik heb nog steeds moeite met het gedrag dat mijn leidinggevende vertoonde toen ik nog met haar samenwerkte. Maar ik heb geleerd ook de positieve kanten van haar in te zien.

  • Het viel mij op dat zij de jaren erna nog regelmatig contact met me zocht. Op mijn verjaardagen ontving in een verjaardag berichtje. Ik kreeg het gevoel dat zij een schuldgevoel had overgehouden aan de hele situatie.
  • Op de afscheidsborrel hield ze een afscheidsspeech voor me. Ik kon zien in haar ogen dat ze het daar moeilijk mee had.

Dit waren goede eigenschappen die ik in de werksfeer niet of nauwelijks terug zag.

gedrag begrijpen op het werk

Tip 3 Durf kritisch naar jezelf te kijken

Zelfreflectie is een belangrijke eigenschap. Kijk ook altijd naar jouw eigen rol. Is het misschien mogelijk dat iemand een goede reden heeft om zich in jouw ogen raar of irritant te gedragen?

Gedrag van anderen begrijpen voorbeeld 3

Een aantal jaren geleden kreeg een vriend van mij voor het eerst in zijn leven een relatie. Ik was hier best wel jaloers op. Zelf had ik op dat moment geen vriendin. Wat mij opviel en mij nogal stoorde is dat deze persoon hier nogal over opschepte.

Hij liet hij bijvoorbeeld zonder dat mensen er om vroegen foto’s van zijn vriendin zien op zijn telefoon en gaf daarbij aan hoe mooi zij wel niet was. Ook vond hij dat hij meer aandacht van vrouwen kreeg omdat zij aan hem konden zien dat hij een relatie heeft.

Ik vond dit gedrag stuitend en wellicht had ik er iets van moeten zeggen. Maar ik besloot erover na te denken wat dit gedrag kon verklaren.

  • Misschien speelde mee dat hij voor het eerst in zijn leven een vrouw had ontmoet die hij echt leuk vond en dat hij dit graag aan de buitenwereld wilde laten zien zonder ons daarbij jaloers te maken. Een karaktertrekje dat eigenlijk helemaal niet bij hem past. Waarom dan plotseling nu wel dit gedrag?
  • Misschien was het hem opgevallen dat ik weinig interesse toonde naar hem en koos hij er daarom voor om zelf initiatief te tonen. Speelde mijn jaloezie misschien een rol hierin?

Bovenstaande tips helpen mij elke dag weer om gedrag van vrienden, kennissen en collega’s te begrijpen. Het helpt mij om situaties in perspectief te zien en mijn aandacht weer naar andere activiteiten in het leven te verleggen. Deze extra ruimte die ontstaat in je leven levert zelfvertrouwen op. Je blijft de focus leggen op de doelen in je leven en laat je niet daarvan afleiden.

Gedrag van andere begrijpen Oefening

Op deze website vind je een compassie-oefening waarmee je probeert je begrip naar andere mensen toe te vergroten. Het is een oefening die je ook kunt gebruiken op het moment dat je je stoort aan iemands gedrag en van die gedachte niet los kunt komen.

Comment Section

0 reacties op “Gedrag van anderen begrijpen

Plaats een reactie