50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Grenzen stellen

Grenzen stellen is veel meer dan eens een keer ‘nee’ tegen iets of iemand te zeggen. Grenzen stellen is zoveel meer en zeer belangrijk voor je. Niet alleen voor vandaag, maar voor de rest van jouw leven! Zet jezelf op dit moment eens op plek 1. Wees jezelf eens bewust van hoe jij je voelt.

Grenzen stellen – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Grenzen stellen en de kleine dingen

  • Zeg nou eens eerlijk, moet jij iets veranderen in je leven?
  • Ben je vermoeid of ontwijk je moeilijke situaties?
  • Zeg je vaak ja waar je eigenlijk nee had willen zeggen?

Grenzen stellen begint met eerlijk tegen jezelf te zijn. Onderzoek welke punten jij kunt veranderen. Rigoureuze stappen zijn doorgaans niet eens nodig, het zijn vaak de ogenschijnlijke kleine dingen die het hem doen.

Keuzes

Soms moet je dingen doen in het leven waar je even niet zoveel zin in hebt. Die ene opdracht op je werk, die verjaardag terwijl je moe bent door een drukke dag. Of boodschappen doen terwijl het buiten regent en je liever binnen zou blijven. Je weegt dan voor jezelf af of je dit écht moet doen of niet en neemt dan een besluit.

“De ene keer kies je voor jezelf en gemak, een andere keer zet je toch even door om de klus te klaren”

Zo houd je het voor jezelf in balans. Wanneer je nooit voor jezelf zou kiezen, zou deze balans verstoord raken waardoor je meer energie verliest dan verkrijgt.

Voor een korte periode is dit geen probleem en kan je dit rechttrekken door na die periode juist wat aker voor jezelf te kiezen.

“Zit je echter in een situatie waarin je langere tijd iets of iemand anders boven jezelf moet verkiezen, dan raakt de balans te lang verstoord en is het moeilijk om deze weer goed te krijgen”

Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van jezelf én jouw keuzes en welke uitwerking deze op je hebben zodat je op tijd voor jezelf kunt kiezen. Zodat je op tijd je grenzen kunt stellen.

Eigenwaarde vergroten – video:

Iets wat hier perfect bij aansluit is het volgende. Elke dag zeg je ja en nee tegen de dingen die op je pad komen. Dit heeft natuurlijk grote invloed op jouw zelfvertrouwen en eigenwaarde.

Maak afspraken met jezelf én (heel belangrijk) kom deze ook na. Als je eenmaal nee tegen een nieuw project hebt gezegd, blijf dan ook bij jou nee.

Andersom geldt dit ook. Heb je ja tegen een familielid gezegd om te helpen met een klein klusjes. Doe dit dan ook en kom opdagen. Ook wanneer je geen zin hebt.

Je oefent zo het grenzen stellen en tegelijkertijd wordt jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen vergroot. Een echte win-win situatie.

Grenzen stellen start dus klein en simpel. Maak afspraken met jezelf. Kom deze afspraken ook na. Als jij elke dag een bepaalde routine hebt, bepaalde afspraken met jezelf dus, zal je steeds beter worden in het grenzen stellen.

Waarom laat je jezelf en anderen over je grenzen heen gaan?

De meeste mensen worden opgevoed met het idee dat het fijn is om iets voor een ander te kunnen betekenen, om een ander een fijn gevoel te geven.

Kreeg jij bijvoorbeeld ook te horen dat het toch zo leuk was voor je opa/oma/tante/oom als je meeging naar diens verjaardag?

Of wanneer je oom of tante op bezoek kwam met je neefje(s)/nichtje(s) dat het dan zo leuk was als je met hen ging spelen, terwijl je eigenlijk veel liever iets voor jezelf wilde doen?

Dan ging je toch maar mee of spendeerde je tijd aan het spelen met je neefje(s)/nichtje(s) want je maakte er anderen blij mee en/of je wilde gezeur voorkomen.

Hoe ouder je wordt, hoe meer beslissingen je zelf maakt. Die verjaardag sla je dan over met een goed excuus of een smoes. Of je gaat er wel naartoe, maar doet dit omdat je zelf afweegt hoeveel plezier je er iemand mee doet en hoeveel moeite het jou kost.

Toch is dat ‘goed doen voor een ander’ of het ‘jezelf onderaan de prioriteitenlijst zetten’ er bij sommige mensen zo diep ingesleten, dat het ook als volwassene moeilijk is om voor jezelf te kiezen en je grenzen aan te geven.

Je vindt dat je een ander altijd voor jezelf moet plaatsen, wil commentaar voorkomen of hebt het gevoel dat je moet voldoen aan het plaatje van perfect persoon dat voor iedereen klaarstaat.

Welke reden er ook voor zorgt, de uitkomst is hetzelfde. Je gaat continu over je eigen grenzen heen en laat ook toe dat anderen dit doen. Grenzen stellen is echt nodig voor je om een leuker leven te leiden.

Bewustwording

Het zal lastig zijn om ineens je grenzen te gaan stellen. Jezelf belangrijk genoeg vinden om voor jezelf op te komen. Toch is het moment waarop je beseft dat jij er ook mag zijn en jouw grenzen óók belangrijk zijn, wel het moment waarop je iets kunt veranderen en je kunt beginnen met het kiezen voor jezelf.

Dit is hét moment waarop je ogen opengaan en dingen te veranderen. Bewustwording is het halve werk als jij vanaf vandaag jouw grenzen duidelijk stelt.

Wanneer je weer voor een keuze komt te staan is het logisch dat je geneigd bent om automatisch de keuze te maken die je altijd zou maken. Oftewel zoals Albert Einstein zo mooie aangaf: ‘Als je doet wat je deed, dan krijg je wat je kreeg’. Dat is nou juist wat je niet wil.

Het ergste wat je kan overkomen als jij jou grenzen stelt?

De kunst is om (vanaf vandaag) er wat langer over na te denken, jezelf de tijd geven om dingen af te wegen. Wat zou er gebeuren als je voor jezelf kiest? Wat is het ergste dat er kan gebeuren? 

Natuurlijk kan je bestaande afspraken niet zomaar naast je neerleggen, maar wat is er zo erg aan om eens een bezoekje af te slaan of uit te stellen?

“Andersom kan je jezelf ook de vraag stellen wat het ergste is dat er kan gebeuren als je zo doorgaat”

De meeste mensen denken dat, hoe slecht ze zich ook voelen, ze het wel vol zullen houden en dus blijven ze zo doorgaan.

Ik kan je vertellen uit zeer persoonlijke situaties dat, vroeg of laat, je jezelf toch echt tegen zal komen. Er komt een moment dat je het niet meer trekt.

“Naast dat je je op verschillende fronten helemaal niet prettig voelt, kan je op dat moment ook nog weinig betekenen voor je omgeving”

Grote kans zelfs dat ook werken niet meer lukt. Op dat moment ben je verder van huis dan ooit en daarom is het zo belangrijk om te voorkomen dat je op dat punt aankomt.

Burn-out en overspannenheid zijn dichterbij dan je denkt (video)

Persoonlijk heeft het bovenstaande (mede) voor mijn burn-out en overspannenheid gezorgd. Ik deed nog maar weinig dingen zie ik tof vond om te doen. Ik zei altijd ja als iemand mij om hulp vroeg.

Ik heb zelfs twee verbouwing binnen 3 jaar tijd gedaan, terwijl ik 2 linkerhanden heb. Vaak stond ik in de bouwmarkt met een telefoon in mijn hand om nogmaals te vragen wat de elektricien nou precies nodig had.

Of ik vroeg voor de zoveelste keer hulp aan een medewerker van de bouwmarkt in mijn dorp. Mijn videotip voor jou is dan ook ‘doe je genoeg waar jij plezier uit krijgt’ en ‘doe jij de dingen waar je goed in bent?’ Bekijk de volgende korte video maar eens voor meer verduidelijking:

Hoe belangrijk vind jij jouw grenzen en hoe vaak ga je hier overheen?

“Het is aan jou om je eigen grenzen te stellen, een ander kan dit immers niet voor je doen”

Maak ook plannen die jij tof vindt. Als jij geen plannen en doelen voor jezelf hebt vastgesteld, dan word je onderdeel van de plannen van iemand anders. Dit wil je niet en is ook belangrijk om jouw grenzen te stellen. Het verduidelijkt jouw grenzen.

Jij voelt jezelf en weet dan ook het beste wanneer je op je tenen loopt en eigenlijk wat gas terug zou moeten nemen. En zelfs als dit niet helemaal duidelijk is en je twijfelt, is dat het moment om te kiezen voor jezelf waar dat kan.

Als jij je goed en energiek voelt, dan zit het goed. Als je daarover twijfelt of je voelt dat het teveel wordt, dan is het nodig om aan jezelf te denken.

Iets waar menigeen bang voor is, is wat een ander over jou denkt of wat een ander van jou vindt. Dat zit in de mens en dit gevoel is zeker niet gek.

“Tegelijk moet je jezelf bedenken dat mensen altijd wel wat denken en dat jij geen controle hebt over wat zij precies vinden”

Je kunt het nooit voor iedereen goed doen en uiteindelijk leef jij met jezelf en heb jij wél de controle over jouw zijn. Hoe beter jij in je vel zit, hoe fijner jij je voelt en hoe meer ook jouw omgeving aan jou heeft.

Natuurlijk is dit geen vrijbrief om een ander te kwetsen, maar goed voor jezelf zorgen is het belangrijkste dat je kunt doen voor zowel jezelf als je omgeving. Ik ben benieuwd of je nog vragen hebt over ‘grenzen stellen’. Hieronder vind ik het leuk om jouw reactie te lezen.

Leonie
Door

Leonie

op 19 Mar 2021

Grenzen aangeven is zeker heel belangrijk. Ik zei voorheen ook op veel dingen JA. Terwijl het een NEE moest zijn. Misschien (ik weet het wel zeker) ligt het ook aan de opvoeding. Mijn ouders zeiden ook overal JA op. Sinds ong 1,5 jaar zeg ik vaker en vaker NEE, en dat bevalt mij erg goed🙂 al ben ik wel iemand die graag andere wilt helpen.

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 20 Mar 2021

Hey Leonie, bedankt voor je reactie... en alle positieve opmerkingen via Facebook. Je omschrijft een herkenbaar patroon. Het wordt doorgegeven van ouder op kind inderdaad. Nee tegen een ander zeggen is ja tegen jezelf zeggen, zó belangrijk! Leuk om te lezen dat het zo goed met je gaat!

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down