arrow_drop_up arrow_drop_down
14 juli 2014 

Groter zelfvertrouwen door grenzen en prioriteiten aan te geven

Een zelfvertrouwentip die goed helpt tijdens je werk of studie is om grenzen aan te geven en prioriteiten te stellen. Die gaan heel goed hand in hand. Want je hebt prioriteiten nodig om grenzen ook daadwerkelijk aan te kunnen geven. Enn daardoor krijg je een groter zelfvertrouwen.

Het is veel makkelijker voor iemand om over je grenzen heen te gaan als jij er nog niet over hebt nagedacht wat je grenzen zijn en hoe je die wilt bewaken. Ik herken dat uit mijn beginperiode als chef van een redactie. Mijn toenmalige chef was nogal van het werk opzadelen (of ik was nogal van het werk aannemen…) en ik kreeg daardoor stapels werk en werd er onrustig en gestresst van. Dit heeft een flinke tijd geduurd en ik was pas laat in staat om te ontdekken dat het aan mij lag!

Ik ben toen duidelijker gaan onderzoeken welke werkzaamheden belangrijk waren en welke volgorde van werken ik wilde aanhouden. Dat heb ik ook duidelijker aangegeven aan mijn collega’s en mijn baas. Ik stelde prioriteiten voor mijzelf en daarmee ook voor de organisatie en mijn directe collega’s waar ik leiding aan gaf. Die vonden dat overigens ook fijn, want het gaf duidelijkheid.

Vanuit die prioriteiten kon ik ook veel makkelijker mijn grenzen aangeven. Ik kon vertellen wat ik wel wilde doen en wat (nog) niet. En ook waarom. Want juist die waarom vertellen zorgt ervoor dat je een sterk verhaal hebt.

Ga dus aan de slag met het ontdekken waar jouw prioriteiten liggen in je werk of studie (en de rest van je leven, zoals je relatie). Daardoor is het makkelijker om ‘nee’ of ‘nu niet’ te zeggen en groeit je zelfvertrouwen ook heel snel. Want nu wordt je ineens wel serieus genomen als je iets zegt of tegengas geeft…

Reactie plaatsen