arrow_drop_up arrow_drop_down
3 maart 2013 

Het Innerlijke Bureaublad: origineel, effectief, maar je moet het wel ‘doen’…

Enige tijd geleden werd ik door uitgeverij Boom gevraagd om als Zelfvertrouwen Expert het boek Het Innerlijke Bureaublad: zelfvertrouwen door zelfcontrole van Martin Appelo te lezen en er feedback op te geven. 
 
Het boek lezen is natuurlijk één, met wat in het boek geschreven staat aan de slag gaan is twee. Vandaar dat ik een paar maanden met de technieken uit het boek ben gaan experimenteren, ben gaan zoeken naar parallellen die ik zie met andere technieken (zoals ook op deze site en op www.zelfvertrouwen.com) en vooral naar wat behulpzaam is aan het door Appelo omschreven Innerlijke Bureaublad. 
 
De techniek ‘Het Innerlijke Bureaublad’ is gebaseerd op het bureaublad van een computerscherm met de bijbehorende icoontjes. Het idee is dat je icoontjes creëert voor bij jouw passende werkende en bij jouw passende niet-werkende mentale programma’s. En ook één voor wat je de comfortzone zou kunnen noemen: de situatie waarbij jij je goed voelt. 
Vanuit die icoontjes ga je, op basis van ervaringen die je opdoet in je leven, vervolgens ‘scrollen’ (in dit boek omschreven als Signaleren, Comfortzone, Reflectie, Optie kiezen, Laten zien dat het anders kan). Door in situaties het scrollen toe te passen, leer je stap voor stap jezelf anders gedragen in situaties en krijg je meer zelfvertrouwen doordat je meer zelf de controle over situaties neemt. 
 
Het mooie aan het boek Het Innerlijke Bureaublad is dat het praktisch is, direct geschreven en relatief makkelijk toepasbaar. Wat ook mooi is, is de realiteitszin. Want, zo schrijft Appelo, als je de techniek niet gaat oefenen of toepassen, dan werkt het niet. Zo klaar als een klontje en ook volstrekt logisch. Want, zoals met alle zelfvertrouwentechnieken: je zult zelf tot actie moeten komen om tot verandering over te gaan. 
 
Ronduit herkenbaar aan het boek is het idee van de collage, hier het innerlijke bureaublad genoemd (en nadere invulling gegeven). Door een ‘collage’ (een vel papier met daarop plaatjes van wat je graag wilt) te creëren en daar regelmatig op te focussen, zullen je hersenen je ondersteunen om meer te gaan doen van wat je graag wilt. Ook de positieve psychologie: de focus leggen op het goede en op wat anders of beter kan, is sterk aan Appelo’s boek. 
 
Minpunt aan het boek vind ik dat er nogal wat van je gevraagd wordt met betrekking tot het in kaart brengen van je mentale niet-functionerende programma’s en het veranderen daarvan. Een beetje meer help en begeleiding daarbij zou niet verkeerd zijn. En ook zou het helpen als meer aandacht wordt besteed aan hoe je negatieve overtuigingen daadwerkelijk om kunt buigen (ook zonder hulp, zoals bijvoorbeeld met speedcoaching). Wat mij namelijk opvalt in de voorbeelden die in het boek naar voren komen, is dat de coach een belangrijke rol inneemt. En die heb je als lezer niet bij de hand. In één op één coachingsessies zullen negatieve overtuigingen eerder blootgelegd en omgebogen worden volgens de techniek van het Innerlijke Bureaublad. Als Appelo erin slaagt om daar een stuk ondersteuning te bieden, dan neemt in mijn ogen de kans dat mensen daadwerkelijk aan de slag gaan met het Innerlijke Bureaublad toe. En dat levert dan weer meer mensen op met zelfvertrouwen en daar is het toch om te doen… 
 
Eddie van der Wereld.

Reactie plaatsen