arrow_drop_up arrow_drop_down
17 maart 2020 

Hoe kan ik assertiever worden?

In al je interacties, of dit nu persoonlijk, professioneel of sociaal is, kan je anderen vertellen hoe jij je voelt. Niet alleen kan jij weergeven hoe jij je voelt, maar ook wat je denkt.

Deze kritische vaardigheden zijn opgenomen in de eigenschap assertiviteit. Assertiviteit is één van de belangrijkste psychologische vaardigheden die verband houden met jouw succes en welzijn. En dit in alle aspecten van het leven.

Voor sommige mensen kan assertief zijn heel natuurlijk zijn, terwijl anderen voortdurend worstelen om zich tegenover anderen te uiten. Het beste deel van assertief gedrag is echter dat het kan worden geleerd, geoefend en geperfectioneerd.

“Hoewel het niet altijd een gemakkelijke taak is, is assertiever worden bereikbaar voor alle mensen die hier serieus mee aan de slag gaan”

Assertiviteit begrijpen

Om assertiever te worden in je leven, moet je eerst begrijpen wat assertief zijn betekent. Wanneer je assertief bent, ben je in staat om eerlijk en duidelijk je gedachten, gevoelens en overtuigingen te uiten.

Dit betekent niet dat je assertiever moet zijn en iedereen precies moet vertellen hoe jij je voelt en wat je denkt. Het essentiële deel van assertief zijn, is jezelf leren uiten op een sociaal gepaste manier. Dat betekent dat je de situatie, de omgeving en de mensen die betrokken zijn bij al je interacties moet begrijpen. Maar je moet er ook rekening mee moet houden.

Gevolgen van je gedrag

Daarbij moet je leren om bewust te worden van de mogelijke gevolgen van je gedrag. Met andere woorden, vraag jezelf af wat de mogelijke resultaten zijn van jezelf op die manier uit te drukken.

Dit is een belangrijke oefening, omdat onze angsten om assertief te zijn worden onthuld en we ons vaak realiseren dat ze onrealistisch en ongegrond zijn. Door ons eigen gedrag te reflecteren, worden we ons bovendien meer bewust van de gevolgen van het niet uiten van onszelf.

Niet alle mensen die assertiever moeten zijn, zijn echter degenen die zich helemaal niet uiten. Die individuen die hun zelfexpressie verstoren, moeten ook werken aan hun assertiviteit. Inclusief de gevolgen evalueren van hun overijverige uitdrukkingen, die net als een gebrek aan expressie, percepties van gebrek aan controle en onbegrepen zijn bevatten.

Wat jouw natuurlijke gedragstendensen ook zijn; het is waarschijnlijk dat als je de tijd neemt om aan je eigen assertiviteit te werken, de kwaliteit en de tevredenheid van jouw interacties zullen toenemen.

Assertief zijn kan je leren

Assertiever leren zijn kan beangstigend of zelfs onmogelijk zijn. Assertiviteit is echter een eigenschap die kan worden geleerd, geoefend en geperfectioneerd als je bereid bent om er de benodigde tijd en energie aan te besteden.

Bovendien wordt assertiever worden een veel eenvoudigere taak wanneer assertiviteit wordt onderverdeeld in vier specifieke gedragingen die individueel kunnen worden bepaald en geoefend.

Nee leren zeggen

De eerste van deze gedragingen is nee kunnen zeggen. Dit is zo’n belangrijke vaardigheid om te ontwikkelen, omdat het een inzicht in je eigen behoeften en beperkingen weerspiegelt.

Als we geen nee kunnen zeggen tegen andere mensen, besteden we uiteindelijk al onze tijd aan dingen doen voor anderen. Zo verlies je de controle over onze tijd. Assertief zijn gaat over het behouden van controle over je tijd, middelen en overtuigingen, en leren nee zeggen is de eerste stap in deze richting.

Om deze vaardigheid te bereiken, moet je inzicht hebben in jouw middelen en jouw eisen. Welke dingen moet je gedaan krijgen? Hoeveel tijd heb je beschikbaar? Is het realistisch dat aan je prioriteiten zal worden voldaan als je extra verantwoordelijkheden op je neemt voor andere mensen?

Gesprekken beheren

Het tweede onderdeel van assertief gedrag is het kunnen starten, voortzetten en beëindigen van gesprekken. Als jij jezelf kunt uitdrukken, moet je natuurlijk met mensen kunnen praten.

Het aangaan en voeren van gesprekken met anderen is zo belangrijk bij het ontwikkelen van het vertrouwen om uit te drukken hoe jij je voelt en wat je denkt.

Als dit een grote uitdaging voor jou is, stel dan een eenvoudig doel om te beginnen. Je doel kan bijvoorbeeld zijn om tijdens je dag een ​​gesprek te hebben met iemand die je kent. Dit is een geweldige manier om te beginnen, omdat een gesprek met een bekend gezicht meestal veel gemakkelijker is dan een gesprek met een vreemde aan te gaan.

Dit betekent dat je iemand tegenkomt die je kent, een gesprek begint, het gesprek voortzet en vervolgens, wanneer je klaar bent om te vertrekken, het gesprek afrondt. Als dit te overweldigend lijkt, begin dan op het meest basale niveau en daag jezelf uit om iemand te vragen hoe laat het is.

Gevoelens uiten

De sleutel is om het zo eenvoudig of zo uitdagend te maken als je nodig hebt. Je wilt succes ervaren als je leert assertiever te zijn, dus stel je doelen op het juiste niveau voor jou.

Het derde onderdeel van assertief gedrag is het kunnen uiten van zowel je positieve als negatieve gevoelens. Wat betekent dat je een inspanning moet leveren om uit te drukken hoe je je tegenover anderen voelt.

Het zou bijvoorbeeld een gewoonte moeten worden om dingen te zeggen, zoals Ik voel me gelukkig, opgewonden of trots. Bovendien betekent dit dat je leert om je negatieve gevoelens te uiten, zoals Ik voel me teleurgesteld, verdrietig of ontmoedigd.

Als je meestal voorkomt dat je anderen vertelt hoe je je voelt en je je meer op je gemak voelt om je ware emoties te verbergen, zal dit onderdeel van assertief gedrag een moeilijke taak zijn die je stap voor stap moet overwinnen.

Hoe-kan-ik-assertiever-worden-man

Hulp vragen

Het laatste onderdeel van assertief gedrag is om hulp kunnen vragen. Wees je bewust van je beperkingen. Als je overweldigd, overwerkt en overbelast bent, vraag dan andere mensen om je te helpen.

Als je deze gevoelens negeert en verwacht dat iemand je gewoon moet aanbieden om te helpen, zul je in je worsteling worden overvallen en alleen worden gelaten.

“Als je hulp nodig hebt, vraag er dan om. Andere mensen weten vaak niet wanneer ze moeten ingrijpen, tenzij ze hierom worden gevraagd”

Hoe groot de uitdaging ook lijkt, de sleutel om assertiever te worden is om het stap voor stap te doen. Elke dag zou je moeten werken aan het bereiken van één onderdeel van assertief gedrag. Onze 50 Zelfvertrouwen tips kunnen je natuurlijk ook enorm helpen. Klik hier om onze zelfvertrouwen tips te ontvangen…

Reactie plaatsen