arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe kan ik omgaan met boosheid?
28 augustus 2018 
in Angst

Hoe kan ik omgaan met boosheid?

Niemand ontkomt eraan. Iedereen is wel eens boos of woedend. Jij ook. Je voelt je gekwetst of onjuist behandeld, kinderen zijn lastig en ongehoorzaam, iemand komt zijn afspraak niet na, kortom allerlei gebeurtenissen waardoor jij boos kunnen worden.

Boosheid uiten

Toch laten veel mensen zelden hun boosheid eens goed horen. Vrouwen doen dat nog minder dan mannen.

“Ze kroppen het op en zeggen niets. Inwendig koken ze en voelen ze zich ongemakkelijk en ontevreden maar toch, ze laten dit zo min mogelijk merken. Hoe komt dat? En wat zijn de gevolgen?”

Oorzaken van woede

Een oorzaak is dat veel mensen bang zijn een ander te kwetsen als ze hun boosheid laten merken. Ze gaan zich dan schuldig voelen en houden hun boosheid liever binnen. Vrouwen voelen zich bovendien vaker verantwoordelijk voor de lieve vrede. Een andere oorzaak is dat ze denken dat ze niet boos mogen worden. Dat lijkt voor veel mensen een ramp. Ze hebben als kind gehoord:

“Kleine kindjes mogen niet mopperen, wees toch verstandig', ‘Het staat je niet als je boos bent, dan vind ik je niet lief', ‘Doe niet zo hysterisch en ‘Stel je niet aan'. Zo hebben ze afgeleerd hun boosheid te uiten ook at voelen ze die wel”

omgaan met boosheid bij vrouwen

Controleverlies tijdens boosheid

Nog een reden om niet boos te worden is angst voor controleverlies. Oprechte angst dat je de controle over jezelf verliest en vreselijke dingen zal zeggen of doen.

Veel mensen hebben daarbij agressieve fantasieën, bijvoorbeeld dat ze hun kind iets aandoen of dat ze zelf geslagen zullen worden. Zulke fantasieën zijn heel normaal en betekenen lang niet altijd dat zoiets ook daadwerkelijk zal gebeuren.

“Tenslotte kunnen remmende gedachten er de oorzaak van zijn dat mensen hun boosheid niet uiten, zoals ‘Ik ben niet belangrijk genoeg om boos te worden', ‘Wie ben ik om daar een ander mee lastig te vallen' of ‘Het zal allemaal wel aan mij liggen'”

Ik heb je nu laten lezen hoe het komt dat veel mensen het liever vermijden om hun boosheid te uiten. Maar die boosheid zijn ze dan nog niet kwijt. Wat zijn de gevolgen als jij je boosheid opkropt?

Je loopt met hoofdpijn rond, wordt neerslachtig, doet chagrijnig tegen de verkeerde persoon, bent lichtgeraakt en moe. Of je loopt zo lang met jouw boosheid rond dat deze zich opstapelt totdat een druppel de emmer doet overlopen ook al probeerde je nog zo hard jouw boosheid te vergeten. Of je vermijdt contact met degene op wie je boos bent. Deze merkt dat vaak wel, maar weet niet precies wat er aan de hand is.

Op tijd uiten van boosheid

Om dit soort negatieve gevolgen te voorkomen, kan het de moeite waard zijn jouw boosheid, die je nu eenmaal af en toe voelt, tijdig te uiten. Dat Iucht op! Je bent het kwijt en anderen weten waar ze aan toe zijn. Vaak zal je merken dat je daarna des te beter in staat bent ‘gewoon en redelijk' met de ander om te gaan.

Boosheid uiten biedt uiteraard geen garantie voor goede relaties maar jouw boosheid binnen houden, biedt daar evenmin een garantie voor.”

Er is helaas geen duidelijk recept of kant en klaar antwoord om laten weten hoe jij jouw boosheid kunt uiten. Elk mens is uniek en iedereen reageert anders. Het is eigenlijk meer een kwestie van doen, maar misschien kunnen de volgende punten jou daarbij op weg helpen…

 • Als de eerste stoom van de ketel is, is het belangrijk nog eens rustig te zeggen wat jou zo boos maakt. Bij de eerste uitbarsting gebeurt het vaak dat je dingen veel scherper en sterker zegt dan je eigenlijk bedoelt. Als je wat rustiger bent geworden kun je preciezer uitleggen waar het jou om gaat en kun je de scherpe kantjes er vanaf halen. Een gesprek is dan beter mogelijk.
 • Door boosheid te uiten komen vaak dingen op tafel die tot dan toe onduidelijk waren. Hoe pijnlijk soms ook, dat kan ruimte scheppen waardoor je in een werk-of privérelatie schoon schip kunt maken. Je doet jezelf te kort als je daar geen gebruik van maakt.

Hoe kan ik reageren op boosheid?

Hoe komt het dat we vaak zo bang zijn voor de boosheid van anderen? Is het mogelijk zo te reageren dat men er achteraf tevreden over is? Deze vragen zal ik hieronder met je bespreken.

“Als anderen boos worden, roept dat vaak heftige reacties op. Je voelt je vernederd, je wordt bang, je kruipt in jouw schulp of je reageert juist agressief. Je voelt jezelf afgewezen of overspoeld, verdrietig, verongelijkt of gekwetst”

Boosheid wordt ervaren als een afwijzing van iemand als persoon en lijkt een regelrechte bedreiging voor het gevoel van eigenwaarde. Dit alles komt onder meer omdat veel mensen niet geleerd hebben zichzelf de moeite waard te vinden en zich afhankelijk voelen van de waardering en goedkeuring van anderen.

Minderwaardigheidsgevoelens en woede

Boosheid kan iemand ook raken in zijn minderwaardigheidsgevoelens: ‘zie je wel, ik ben niets waard, ik doe alles verkeerd', of: ‘ik kan er toch niet tegenop'.

Andere onredelijke gedachten kunnen zijn: ‘de boosheid zal eeuwig duren, het komt nooit meer goed, ik word voor altijd afgewezen'. Het gevolg van zulke gedachten is dat jij je zwak en machteloos voelt als iemand boos op je wordt.

Je durft misschien allerlei dingen niet te doen, uit angst dat er iemand boos zal worden. Je richt jouw gedrag dan meer op de wensen van anderen, dan op jouw eigen behoefte en wensen. Hiermee doe jij jezelf echt tekort.

Hoe kan ik reageren op iemand die boos is?

De volgende aandachtspunten helpen misschien om wat gemakkelijker te reageren als iemand kwaad op je wordt:

 • negeer de boosheid van de ander niet.
 • bewaar jouw gevoel van eigenwaarde.
 • uit jouw eigen gevoel.
 • vraag om verduidelijking.
 • geef jouw mening.
 • vraag de ander om een reactie.

omgaan met boosheid tips

Hoe kan ik omgaan met boosheid? 11 Praktische tips

Waar je hierbij op moet letten zijn de volgende punten:

 1. Accepteer dat mensen boos op je kunnen worden. Je kunt hun dat gevoel niet afnemen, ook al ben je het er niet mee eens. Iedereen heeft het recht om boos te worden.
 2. Realiseer je dat mensen in hun boosheid de dingen vaker scherper en sterker zeggen dan ze in werkelijkheid bedoelen. Pin jezelf niet vast op de precieze woorden die iemand zegt in zijn boosheid. Probeer erachter te komen wat de ander bedoelt te zeggen.
 3. Je kunt de boosheid van de ander negeren; net doen alsof jouw neus bloedt of onverschillig reageren. Vaak voelt de ander zich dan niet serieus genomen en kan daardoor nog agressiever worden en net zo lang doorgaan tot jij wel reageert. Zo kan een spiraal ontstaan waarbij de een steeds bozer wordt en de ander steeds meer in zijn schulp kruipt. Het is vaak beter om wel te reageren, je kunt bijvoorbeeld laten merken dat je ervan schrikt. Of zeggen dat je er zelf boos om wordt.
 4. Bedenk dat boosheid meestal tijdelijk is. Als je de ander de ruimte geeft zich te uiten, is de kans groot dat de boosheid snel afzakt en dat er dan weer ‘gewoon' te praten valt. Loop dus niet weg!
 5. Veel mensen laten hun boosheid niet op een rechtstreekse manier blijken, maar doen dit tussen de regels door, bijvoorbeeld met stekelige opmerkingen of met cynische grapjes. Je weet dan niet precies wat er aan de hand is. Je kunt dan de ander vragen zijn of haar gevoel directer te uiten, ‘Wat is er aan de hand?' of ‘Ik heb het gevoel dat je ergens boos over bent, klopt dat?' of ‘Baal je ergens van?'. Laat je niet de grond in boren. Jij hebt het recht om dingen anders te doen dan anderen het liefst zouden willen.
 6. Als je vindt dat de ander doordraaft en jou helemaal probeert af te kraken, kan je proberen dit een halt toe te roepen door bijvoorbeeld te schreeuwen: ‘En nou is het genoeg, ik hoor wel dat je boos bent!'. Helpt dat niet dan is uit laten razen misschien wel het beste.
 7. Lang niet altijd wordt precies aangegeven wat de ander nou zo boos maakt. Vraag de ander zo duidelijk mogelijk onder woorden te brengen welk gedrag van jou hem of haar zo boos maakt.
 8. Vaak is het verhelderend, de ander te vragen wat hij of zij wel graag van u wilt.
 9. Als je begrijpt wat de ander zo boos maakte, laat dit dan merken. Ben je het er mee eens, dan kan jij je excuses aanbieden. Als je het er niet mee eens bent, laat dit dan ook duidelijk merken. Je kunt ook zeggen: ‘Ik wou dat je daar eerder mee gekomen was'. Laat je in ieder geval niet verleiden door een schuldbekentenis te geven waar je niet achter staat.
 10. Als het je dwars blijft zitten dat iemand boos op jou is geworden of als je nog niet tevreden bent over jouw eigen reactie, kun je er later nog eens op terug komen.
 11. Als je leert gemakkelijker op boosheid te reageren, hoef je er ook niet meer zo bang voor te zijn. Je merkt dat er geen ‘rampen' gebeuren. Bovendien ga je merken dat anderen eerder durven te bespreken wat hen dwars zit als ze zien dat er met jou over te praten valt.

Tof dat je mijn artikel tot hier hebt gelezen. Mocht je hier nog meer over willen bekijken, download dan mijn gratis boek via deze link. Een reactie of het delen van dit artikel wordt ook enorm gewaardeerd.

Coely
Door

Coely

op 10 September 2018

Woooow dit moest ik lezen!! Ik ben al even met mijn boosheid te verbeteren. Omdat ik heel lang niet wist hoe ermee om te gaan. En dit is deels een grote hulp!!! Heel. Heel nice!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 11 September 2018

Hey Coely, wat een ontzettend fijne reactie. Dankjewel! Wat goed dat je gisteravond mijn LIVE Webinar hebt gevolgd en lid bent geworden. We hebben al even contact met elkaar gehad en we hebben er zin in om jouw zelfvertrouwen (en alles wat hiermee te maken heeft) te vergroten. Geniet van al onze programma's, welkom!

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?