arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe liefde zelfvertrouwen kan stimuleren
30 juli 2019 

Hoe liefde zelfvertrouwen kan stimuleren

Soms vraag ik mensen of ze een belangrijke relatie hebben. “Ben je verliefd? Heb je veel goede vrienden?” “Nee”, antwoordt de persoon vaak: “Daar ben ik nog niet op voorbereid, ik wil eerst eens aan mezelf werken. Alleen dan ben ik misschien klaar om intieme relaties te zoeken.”

Dit klinkt als een volwassen man die zijn oefening uitstelt tot hij in vorm is! Het laat duidelijk een manier van denken zien die stelt: ik moet eerst een positieve persoonlijkheid hebben, voordat ik een duurzame relatie kan hebben.

Bouw een netwerk van relaties op

Een van de meest zekere manieren om het vertrouwen te vergroten, is door ervoor te zorgen dat je veel liefde in je leven hebt. Hierdoor zet je de nodige stappen om een ​​netwerk van ondersteunende relaties op te bouwen. Liefde resulteert in zelfvertrouwen. Vooral wanneer je je relaties onderhoudt met mensen die je helpen groeien.

Een alleenstaande die leeft in eenzaamheid

Hier is een eenvoudig, maar heftig voorbeeld. Ik ontmoette een vrouw van in de dertig. Mijn persoonlijk gevoel van somberheid is niets vergeleken met haar. Ze woont in een enorm huis. Elke ochtend eet ze haar ontbijt alleen, gaat naar haar parkeergarage, rijdt de snelweg op en parkeert op een andere ondergrondse parkeerplaats onder haar kantoorgebouw.

Ze werkt alleen op een kleine werkplek en ze heeft weinig communicatie met andere mensen. Vaak eet ze haar lunch alleen. Aan het einde van de dag rijdt ze terug naar haar lege huis. Als alleenstaande hecht ze niet veel belang aan warme maaltijden en eet ze gewoon terwijl ze bij de gootsteen staat. Rond 8.00 uur gaat ze gretig naar bed en valt ze in slaap. Volgens haar is de 12 uur slaaptijd het enige respijt dat ze heeft in deze vreselijke eenzaamheid.

Deze vrouw werd al vier keer in het ziekenhuis opgenomen en was al zowat heel haar volwassen leven in en uit therapie.

“De oude rabbijnen hadden gelijk toen ze zeiden: iedereen die te lang alleen is, wordt gek”

In haar geval is het niet genoeg dat ze haar persoonlijkheid verbetert. Ze heeft ook behoefte aan de liefdevolle steun van mensen om haar te helpen met de interne veranderingen. Ze heeft iemand nodig om haar moraal op te krikken, om hulp te bieden bij het oplossen van relaties, om haar bij te staan ​​in wat ze verkeerd heeft gedaan, om haar te motiveren om meer succes te behalen en om te koesteren wat ze heeft bereikt om haar zelfvertrouwen te vergroten.

De must voor liefde

Alfred Lord Tennyson zei ooit “Het is beter om geliefd en verloren te hebben, dan nooit helemaal liefgehad te hebben”. Mensen hebben tegenwoordig de grote behoefte om verbinding te maken. Ze verlangen naar goede vriendschappen, maar ze zijn bang om te dichtbij te komen.

Ze maken allerlei verklaringen en excuses: ze hebben het erg druk, ze kunnen mensen niet vertrouwen, ze hebben geleerd om te overleven zonder iemand te hebben en ze kiezen ervoor om alleen te wonen. Maar toch, onder deze excuses ligt een intens verlangen naar liefde en bemind te worden.

Vriendschap is belangrijk

Verschillende mensen maken de fout om te veronderstellen dat ze alleen gelukkig en tevreden zullen zijn als ze de perfecte man of de perfecte vrouw vinden om mee te trouwen. Hierbij negeren ze een cruciaal element in een liefdesrelatie volledig: vriendschap.

Heel wat mensen zijn voorbereid op een seksuele relatie, maar ze zijn nog niet klaar om vriendschappen te onderhouden en te koesteren. Je hoeft niet te trouwen om tevreden te zijn met je leven, maar je moet wel liefde van vrienden ontvangen.

Wees niet bang

Mensen zijn bang om een ​​serieuze relatie te hebben vanwege de realiteit van een mogelijke echtscheiding. Duizenden huwelijken eindigen in een scheiding, wat een pijnlijk proces is. Sommigen zeggen ook dat relaties overmatige afhankelijkheid aanmoedigen.

Een vrouw merkte ooit op: “Ik heb geen andere vrienden nodig – mijn man is mijn beste vriend!” We moeten blij zijn voor haar, maar we moeten haar er ook aan herinneren dat ze te veel nadruk legt op haar huwelijk. Het is onmogelijk dat één persoon aan al onze emotionele behoeften kan voldoen. Je partner moet zeker je beste vriend zijn, maar niet je enige vriend.

Je huidige relaties versterken

Hoe ontwikkel je ondersteunende en koesterende relaties? De meesten van ons geloven dat het grootste probleem is om op het juiste moment op de juiste plek te zijn en er geweldige mensen te ontmoeten.

Het antwoord ligt echter niet in het ontmoeten van nieuwe mensen, maar in het versterken van de relaties die we momenteel hebben. Veel mensen beginnen in eerste instantie als kennissen. Door meer over elkaar te leren, worden ze goede vrienden. Misschien hoef je niet eens verder te zoeken, want de beste basis van liefde is te vinden in je bestaande groep van familie en vrienden.

zelfvertrouwen-en-liefde-vrouw

De waarde van het gezin

Sommige mensen zijn bang voor het scenario om hun leven alleen door te brengen. Uiteraard is dit mogelijk. Alles is niet verloren voor deze alleenstaande vrouwen en mannen die bestemd zijn om te genieten van een enkele zaligheid. Ze hebben tenslotte nog steeds hun onmiddellijke en uitgebreide familie.

Het is belangrijk om krachtige netwerken van ondersteuning op te bouwen en te onderhouden. Een waardevol aspect is de uitgebreide familie, die ooms, tantes, neven, nichten en grootouders omvat.

Jezelf begrijpen

Mijn moeders vriendin, die 57 jaar oud is, vertelt me ​​dat ze bij elk bezoek contact legt met haar familieleden! Ze rationaliseert: “Het is belangrijk voor mij om in de buurt van mijn familie te zijn, ik observeer de gebaren van mijn grootvader en de eigenschappen van mijn ouders”.

Door deze interacties heeft ze veel realisaties. “Dus, dat is waar ik mijn maniërisme kreeg! Daarom reageer ik zo”. Ze vertelt: “Ik begrijp mezelf beter, ik begrijp beter wie ik ben, waar ik vandaan kom en waar ik naartoe wil”. Wat een slimme vrouw!

Ken je afkomst

Velen van ons hebben afstand genomen van ons verleden. We proberen ons verleden te vergeten door onszelf te veranderen, terwijl we in werkelijkheid voor altijd verbonden zijn met onze afkomst. Onze afkomst bestaat uit familie-voorouders die herkenbare eigenschappen hebben. Je moet deze familiekoppelingen behouden, want ze helpen jou om jezelf te begrijpen. Je moet worden herkend door iemand, je wortels traceren en je identiteit begrijpen.

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?