50! ZELFVERTROUWENTIPS
Ebook gratis 50 ZelfvertrouwentipsDIRECT GRATIS DOWNLOADEN

Page content

article content

Hoe kan ik verleidingen weerstaan?

Hoe kan ik verleidingen weerstaan? Inclusief 6 Tips om verleidingen te voorkomen

“Dagelijks wordt een mens geconfronteerd met verleidingen. Het is een hele kunst om hier goed mee om te gaan. Als je er te veel en te vaak aan zult toegeven, beheerst het je leven”

Voorbeelden van verleidingen zijn: te veel eten, alcohol, drugs, roken, gokken en seks. Het is niet zo gek dat je hieraan verslaafd raakt. Op de korte termijn geven ze je een prettig gevoel, leggen de innerlijke criticus tijdelijk het zwijgen op en bezorgen je een aangename roes.

Wanneer kom je in de verleiding?

Bij verveling of tegenslagen kun je geneigd zijn om je met behulp van allerlei middelen af te reageren. Het zou ook kunnen dat je prettige activiteiten intenser wilt beleven door er verslavende middelen bij te gebruiken.

Ben je er eenmaal aan gewend, heb je er steeds meer van nodig om dat prettige gevoel te behouden. Daarnaast zul je steeds slechter in staat zijn om alledaagse zorgen en tegenslagen het hoofd te bieden. Je lichaam went snel aan verslavende stoffen of gewoonten.

Zodra je wilt stoppen met ‘gebruiken’, zal het reageren. Deze lichamelijke reactie is vaak erg aangenaam en dwingt je, als het ware, om de verslaving voort te zetten.

verleidingen tegengaan weed

Wat zijn onthoudingsverschijnselen?

Als je veel koffie drinkt ken je deze zogenaamde onthoudingsverschijnselen. Wanneer je een keer in de ochtend geen koffie drinkt, voel je je minder energiek en krijg je hoofdpijn. Je probeert dan zo snel mogelijk een kop koffie te bemachtigen.

“Zo kan het dus zijn dat jij misschien niet wilt toegeven aan je verslaving, maar dat je door je lichaam gedwongen wordt het wel te doen”

Er is strijd en inspanning voor nodig om verleidingen te weerstaan. De duur van je verslaving en het aantal situaties waarin je gewend was er aan toe te geven, spelen hierbij ook een rol. Ben je gewend om bij elk bezoek bij Pietje een drankje te nemen, dan zul je automatisch zodra je bij pietje in de buurt komt trek krijgen in een drankje.

verleidingen tegengaan koffie

Hoe kun je verleidingen weerstaan?

Voel jij je goed en zeker over jezelf, dan kun jij je verleidingen nog wel weerstaan. Op het moment dat jouw zelfwaardering daalt en de interne criticus zijn kritiek op je afvuurt, is de kans aanwezig dat je op zoek gaat naar een manier om je pijn te verzachten.

“Wij hopen dat je de aanwijzingen en adviezen hieronder kunt gebruiken om deze schadelijke gewoonten te beperken. Pas deze eventueel aan, zodat ze voor jou bruikbaar zijn”

Hoe kun je een verslaving doorbreken?

De eerste stap is erkennen dat je last hebt van een verslaving. Blijf je het probleem ontkennen dan ben je onvoldoende gemotiveerd er iets aan te doen. Een probleem kun je pas aanpakken als je onder ogen wilt zien dat je een probleem hebt.

Heb je last van schaamte en schuldgevoelens? Laat je hierdoor niet leiden. Deze verhogen de spanning in je leven en zorgen ervoor dat je je slecht en minderwaardig voelt.

Jezelf afstraffen nadat je in de fout bent gegaan heeft ook weinig zin. Het versterkt je minderwaardigheidsgevoelens en geeft het gevoel dat het toch allemaal geen zin heeft. Vanuit die positie zal het niet makkelijk zijn je verslaving te doorbreken. Ook allerlei dreigementen over de ‘slechte gevolgen’ zijn niet voldoende motiverend.

Verleiding weerstaan kost doorzettingsvermogen

Veranderen is moeilijk. Veel mensen staren zich blind op de positieve gevolgen van het afkicken en kunnen dan nauwelijks wachten tot het zover is. Bij de eerste de beste tegenslag gaan ze onderuit omdat ze niet beseft hebben dat veranderen inspanning en doorzettingsvermogen kost.

“Als je vooraf weet dat het moeilijk gaat worden, ben je er beter op voorbereid. Beloon jezelf voor elk klein stapje in de goede richting. Dat kan je stimuleren om door te zetten”

verleidingen tegengaan stoppen met roken

Voor verslavingsdrang betaal je een hoge prijs

De saaie realiteit van het alledaagse leven, weegt nauwelijks op tegen een tijdelijk kick, die heftig, krachtig en zeer verslavend is.  Alle mensen die verslaafd zijn geweest gaan door een grijze en kleurloos bestaan van je leven voordat ze weer iets kunnen oppakken van hun ‘normale’ levensgeluk.

Toch betaal je een hoge prijs als je toegeeft aan je verslavingsdrang. Je neemt een voorschot op geluk en dat betaal je terug met een dikke rente. Denk aan een kater, schuldgevoelens, onzekerheid, schaamte en angst dat anderen je doorhebben.

Jouw innerlijke criticus voelt zich dan als een vis in het water. Hij heeft vrij spel. Hij weet precies wat je gedaan hebt en laat geen kans onbenut om je dat in te peperen.

“Verslaving is een vriendschap zonder vriend” ~Connie Palmen

Verleidingen weerstaan kost je energie

Een leven zonder frustraties kent genoeg frustraties en problemen. Voeg daar de problemen van een verslaving aan toe en je moet ook nog eens vechten om het nare gevoel  en de negatieve gevolgen van je verslaving weg te werken.

Het is een groot verschil of je met een kater of juist fris uitgeslapen een nieuwe dag tegemoet treedt. Een kater kost twee keer zoveel energie. Meestal denk je dit op te lossen door opnieuw een kick te halen en zo blijf je gevangen in een vicieuze verslavingscirkel.

eetverslaving tegengaan

Wat heeft een verslaving met eenzaamheid te maken?

Heb je last van gevoelens van eenzaamheid en somberheid? Dan wordt het nog eens extra moeilijk. De drang naar je verslaving is extra hard. Je lichaam bereidt zich voor op de kick die gaat komen en voordat je het weet, heb je toegegeven.

De volgende dag weet je precies, waarom je het nooit meer zult doen, maar dan is het te laat. En als na een paar dagen de stress weer toeneemt, begint het verhaal weer opnieuw.

Leven zonder verslavingen

“Laten we ons richten op de positieve doelen van een leven zonder verslaving. Bedenk jezelf eens het gevoel vol in het leven te staan, te kunnen genieten van de gewone dingen en emoties te ervaren zoals ze zijn”

Het is een onderstroom van voldoening en tevredenheid waar je steeds op terug kunt vallen. Zelfs als het tegenzit of als je je rot voelt, besef je dat het nare gevoel binnen afzienbare tijd weer verdwenen zal zijn.

Er zijn geen katers meer, geen schuldgevoelens en je hebt niet het gevoel dat je leven door een verslaving beheerst wordt. Geen urenlange gevechten met je zelfwaardering. Je leert pijnlijke emoties onder ogen te zien. Ze zijn ook hanteerbaar geworden.

Wat levert een leven zonder verslavingen jou op?

 • Het is beter voor je gezondheid. Denk aan stoppen met roken of stoppen met alcohol drinken.
 • Het is beter voor je relatie, want het levert minder spanningen op tussen jou en je partner.
 • Het kost je minder geld
 • Je voelt je minder achterdochtig en betrapt. Je kunt dus meer in vrijheid leven.
 • Je voelt je fitter
 • Je ontwikkeling en groei stagneert niet langer meer. De focus komt meer te liggen op de doelen in je leven.
 • Het geeft je zelfvertrouwen een flinke boost als je de strijd met je verslaving wint.
 • Je krijgt meer tijd en energie voor jezelf en anderen.
 • Je conditie verbetert aanzienlijk en je krijgt een gezondere uitstraling.

“De uitdaging en niet het verlangen ligt in het hart van de verleiding” ~Jean Baudrillard

Lage zelfwaardering en verslavingsdrang

Iemand met een verslavingsdrang is geneigd negatief te denken over zichzelf. Ze vinden zichzelf vaak niet de moeite waard om te veranderen.

In het artikel over de interne criticus hebben we laten zien dat de interne criticus je aanspoort tot het maken van denkfouten. Bij verslavingsdrang worden deze denkfouten ook gemaakt. De belangrijkste daarvan is emotioneel redeneren.

Je gevoel schreeuwt dat je moet toegeven aan je verslaving, dat het heerlijk zal zijn. Op dat moment vergeet je even welke problemen je verslaving je veroorzaken. Op dat moment lijkt het heel logisch en terecht dat je toegeeft aan ‘de roes’ waar je naar op zoek bent.

verleidingen tegengaan stoppen met alcohol

Korte termijn vs. Lange termijn

Je lijkt alleen maar toe te geven aan de positieve aspecten van je verslavingsdrang, namelijk de korte termijn bevrediging van je behoeften. Er treedt een tijdelijke blindheid op voor de negatieve aspecten van je verslaving.

De lange termijnbehoeften, zoals een gezond en evenwichtig leven schuif je aan de kant. ‘Wie dan leeft, die dan zorgt’ is de gedachte die waarschijnlijk bij je opkomt. Je denkt dat het allemaal wel zal meevallen.’

Het is geen kwestie van ‘slecht’ zijn, want waarom zou je veranderen als je toch al ‘slecht’ bent. Dit is het stemmetje in je dat zegt dat je het niet waard bent om te veranderen. Het is meer een kwestie van jezelf misleiden en niet over de juiste technieken beschikken om het juiste gedrag te doorbreken.

Laat je niet misleiden door allerlei ‘positieve gedachten’ over je verslaving. Je kunt ze herkennen aan de volgende zinnen. ‘Ik kan haast niet wachten tot ik weer in een roes zal zijn.’ Of ‘ik kan niet tegen ontwenningsverschijnselen of ongemak’, Ik moet toegeven aan mijn verslaving.’ Of ‘Alleen zwakkelingen kunnen niet omgaan met deze verslavende gewoonte. Ik kan er goed mee omgaan’.

“Denkfouten kunnen je extra somber, boos of bang maken, maar ze kunnen je dus ook extra verslaafd maken”

Technieken die helpen voorkomen dat je toegeeft aan verleidingen.

 1. Maak gebruik van afleidingstechnieken: Richt je aandacht zo geconcentreerd mogelijk naar buiten. Let op alle dingen die je ziet. Probeer zoveel mogelijk de onlustgevoelens die bij het ontwenningsproces horen te negeren. Lukt dit niet. Accepteer dan dat ze er zijn en dat het even niet anders is. Praat met mensen en vermijd risicovolle situaties. Onderneem activiteiten die al je aandacht opeisen.
 2. Maak kaartjes en tapes met positieve en bemoedigende teksten: ‘Je bent op de goede weg, zet door’, Je kunt de onlustgevoelens doorstaan, ze gaan vanzelf weer over’. Doorzetten. Goed zo! ‘Clean zijn is gezond’. Deze teksten herinneren je er telkens eraan dat je goed bezig bent
 3. Zodra je gaat fantaseren over gebruiken, roep je hardop: STOP! Zet een stopbord tussen jou en datgene waar je aan verslaafd was, laat de slagboom dichtgaan. Richt je aandacht gelijk op mensen die niet gebruiken. Hoe ziet hun leven eruit? Hoe vermaken zij zich?
 4. Ga verleiders uit de weg. Maak jezelf niet lekker, door bijvoorbeeld naar tv-programma’s of reclames te kijken die het ‘verslavingsgevoel’ in je wakker maken. Probeer niet nieuwsgierig te kijken naar hoe anderen hun verslavingsgedrag uitvoeren. Hoe vaker je het ziet, hoe groter de kans dat je zelf weer voor de bijl gaat. Je ziet dan namelijk alleen de buitenkant. Het lijkt dan allemaal zo ‘leuk en onschuldig’. Trap er niet in.
 5. Wees niet jaloers op mensen die nog steeds af en toe gebruiken. Ze zijn niet slimmer of bijdehanter omdat ze toegeven aan een tijdelijk kickgevoel. Het zijn mensen die hun verslaving nog niet overwonnen hebben. Diep in hun hart zullen zij dit ook jammer vinden en tast het hun zelfwaardering aan.
 6. Leer te ontspannen. Gebruik hiervoor de ontspanningsoefeningen uit dit artikel. Je kunt ook op yoga gaan of andere ontspanningstechnieken aanleren, zoals mindfulness. Met ontspanningsoefeningen verminder je het nare gespannen gevoel dat kan leiden tot verslavingsgedrag. Je lichamelijke weerstand en conditie kunnen verbeteren door regelmatig ontspanningsoefeningen te doen. Iemand die niet constant gespannen is, zal minder geneigd zijn impulsief toe te geven aan verslavingsdrang.

Bron: Denk Je Sterk, Denk Je Zeker. Fred Sterk en Sjoerd Swaen. 2008. P 109-117

Comment Section

2 reacties op “Hoe kan ik verleidingen weerstaan?


Door Wendy op 3 augustus 2018

Bedankt voor de tips !!!


Door Ralph J. Siebers op 13 augustus 2018

Graag gedaan Wendy, elke dinsdag heb ik een nieuw artikel voor je 🙂

Plaats een reactie