arrow_drop_up arrow_drop_down
Hoe voorkom je een paniekaanval? 4 handige tips
25 december 2018 
in Angst

Hoe voorkom je een paniekaanval? 4 handige tips

Je verwacht niet dat het jou overkomt en toch gebeurt het. Een paniekaanval. Erg vervelend.

Hoe voorkom je een paniekaanval? – Inhoudsopgave

[[showindex]]

Hoe voorkom je een paniekaanval?

Een paniekaanval kan om verschillende redenen optreden. Bijvoorbeeld bij het ontstaan van een gevaarlijke situatie, maar in een sociale situatie kan het net zo goed optreden. Het gaat vaak om hele persoonlijke redenen die op het psychologische vlak liggen. Voor mensen in je omgeving is het niet altijd duidelijk waarom een paniekaanval ontstaat.

In dit artikel geven we je een aantal concrete tips om met een paniekaanval om te gaan. Dit doen we aan de hand van het voorbeeld van Joost. Zijn naam is verzonnen maar de gebeurtenis heeft echt plaatsgevonden. Joost voelde een paniekaanval  opkomen en is daar op een juiste manier mee om gegaan.

Voorbeeld: slecht geslapen

Joost heeft een groot deel van zijn leven last gehad van dwangstoornissen. Therapiesessies hebben hem daar van afgeholpen. Zijn dwangstoornis leidde tot veel gepieker. Nu zijn dwangstoornis op de achtergrond is verdwenen neemt zijn gepieker ook af. Hierdoor hebben zijn hersenen meer ‘werkgeheugen' over om zijn gedachten op andere meer nuttige zaken te richten. Hij merkt dat zijn hersenen steeds beter en sneller gaan werken.

Vanwege zijn extra ‘werkgeheugen' is hij vaak tot laat in de avond bezig met over van alles en nog wat na te denken. Hierdoor slaapt hij een aantal dagen slecht. Dit gaat een paar dagen zo door. Het gevolg is dat hij minder uitgerust en uit zijn doen is.

 

hoe-voorkom-je-een-paniekaanval-man

Hoe voorkom je een paniekaanval? Erg warm krijgen – één van de symptomen

Na drie dagen slecht slapen verschijnt hij niet uitgerust op zijn werk. Het eerste uur gaat nog wel. Maar daarna gaat het minder met hem. Hij begint zich wat paniekerig te voelen zonder directe aanleiding en gaat licht transpireren en sneller ademen. Zijn eerst reactie is oh nee ik krijg een paniekaanval. Wat nu? Het gevoel gaat even weg maar komt 10 minuten later weer terug. Een half uur later is het nare gevoel plotseling verdwenen. De rest van de dag heeft hij prima kunnen werken. s' Avonds is hij zelfs nog met zijn collega's uit eten geweest.

Hoe heeft Joost weten te voorkomen dat hij een paniekaanval kreeg? Hoe heeft hij zijn werkdag zonder problemen afgerond en zelfs nog tijd gehad om uren lang met zijn collega's te gaan borrelen.

Hieronder de tips van Joost:

Tip 1 Accepteer de gedachten van een naderende paniekaanval

Veel mensen maken dezelfde denkfout wanneer zij een paniekaanval voelen naderen. Ze doen er alles aan doen om dat nare gevoel weg te krijgen. Het brein probeert een oplossing te zoeken. Ze willen vooral niet bezig zijn met de opkomende symptomen. Maar dit zorgt juist vaak voor een versterkend effect. En zo kom je in een vicieuze cirkel terecht. Het transpireren neemt toe, je gaat je nog minder goed voelen en nog sneller ademen.

Probeer in plaats daarvan te accepteren dat je je even wat minder voelt. Hou in je achterhoofd dat dit gevoel waarschijnlijk over een paar minuten weer verdwijnt.

Oefening De roze olifant

Psychologen gebruiken vaak het experiment van de roze olifant, om aan te tonen dat je nare gevoelens verdringen vaak averechts werkt.  Probeer de volgende drie minuten maar eens niet aan een roze olifant te denken. Je zult merken dat het vrijwel niet mogelijk is de gedachte aan een roze olifant weg te krijgen.

Tip 2 Wordt niet bang van lichamelijke uitingen

Sommige mensen hebben sneller de neiging te schrikken van snelle hartkloppingen, kortademig zijn of trillen. Wees niet bang. Een snelle hartklopping of trillende handen wil helemaal niet zeggen dat er iets ernstigs aan de hand is met je lichaam.

Tip 3 Probeer geen afleiding te zoeken door harder te werken

Probeer niet afleiding te vinden door je te storten op iets wat veel energie kost. Je werk is daar een goed voorbeeld van. Ga juist even wat anders doen. Moet je toch verder met waar je mee bezig was? Probeer dan je tijd zo goed mogelijk te verdelen. Neem telkens korte pauzes. Neem een slokje water, ga een stukje lopen of loop even naar de wc. 

Tip 4 Drink geen cafeïne als je een aanval voelt opkomen

In koffie en thee zit cafeïne. Cafeïne kan leiden tot extra stressfactoren. Het maakt je extra alert of gejaagd. Dit is per persoon verschillend. Ben jij een grote koffie- of theedrinker? Dan is de verleiding groot dat je terugvalt op het gebruik van je vertrouwde kopje koffie of thee als je je even minder voelt. Doe dit niet. Drink in plaats daarvan een paar slokjes water.

Bovenstaande tips gebruikte Joost om van zijn naderende paniekaanval af te slaan. Wil je hier meer over weten? Bekijk dan het artikel hoe je van je angsten af kunt komen via deze link.

Samenvatting over paniekaanvallen

Een paniekaanval is verschrikkelijk. Tijdens zo'n aanval hebben mensen het gevoel dat er ‘iets' met hen gebeurt, dat er iets mis is, dat ze lijken te sterven.

De fysieke symptomen nemen toe en de angst ook. Ze krijgen plotseling duizeligheid, hebben hartkloppingen, worden misselijk, beginnen te zweten, kunnen niet ademen, voelen zich verstikt. Na een tijdje lijken ze het te hebben overleefd. Je bent voortdurend in angst.

Anja Lefeber
Door

Anja Lefeber

op 19 February 2019

Mooi artikel over iets heel vervelends weet ik helaas uit mijn omgeving. Dank je voor deze tips.

Ralph J. Siebers
Marina
Door

Marina

op 9 March 2019

Wauw Ralph, wat een fijn artikel. Ik ga het meteen doorgeven aan een goede vriendin, die heeft hier zeker iets aan. Thanks!!

Ralph J. Siebers
Door

Ralph J. Siebers

op 12 March 2019

Dankjewel voor je positieve reactie Marina! Geweldig dat je dit gaat doorgeven aan je vriendin. Hoop dat we haar kunnen helpen...

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?