Relaties
Redactie
Relaties
07/27/2021
5 min

Hoe weet je of een vriendschap over is?

07/27/2021
5 min

Hoe weet je of een vriendschap over is? Dit is een vraag die iedereen wel eens aan zichzelf heeft gesteld. In dit artikel neem ik je mee om zelf te bekijken of jouw vriendschap met jouw vriend of vriendin over is. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Hoe weet je of een vriendschap over is? – inhoudsopgave:

Maak jij de beslissing om de vriendschap te beëindigen?

Op ieder moment in je leven kan je mensen tegenkomen waarmee je een dierbare vriendschap sluit. Die vriendschap kan korte of langere tijd duren, maar het belangrijkste is dat je je fijn voelt bij deze persoon en de band die jullie hebben.

Helaas zijn mensen nogal eens geneigd om vast te houden aan het oude, soms ten koste van andere dingen. Of er heerst het gevoel dat je de ander moet pleasen, jezelf moet bewijzen naar de ander om te laten zien dat je leuk genoeg bent voor de vriendschap.

Hoewel je er daarmee wellicht voor kunt zorgen dat de vriendschap langer duurt, kan dit het gevolg hebben dat je jezelf een beetje uit het oog verliest. Je kunt natuurlijk steeds minder jezelf zijn wanneer je zo druk bent met het bewijzen van jezelf. Hoe ver ga je daar in door? Of maak je op een gegeven moment de beslissing om de vriendschap te beëindigen?

De klik

Een vriendschap wordt geboren uit de klik die er is. Soms kom je mensen tegen met wie je allerlei dingen gemeen hebt waardoor het idee ontstaat dat jullie voor elkaar gemaakt zijn, romantisch of vriendschappelijk gezien.

Toch is dat vaak een misverstand, want het ontstaan van een relatie op welke manier dan ook is niet iets klinisch. Het gaat om het gevoel dat er tussen twee mensen is.

“Of je je op je gemak voelt, je elkaars humor snapt, die bekende klik waar je vaker mensen over hoort”

Het is dan ook niet iets waar je de vinger op kunt leggen, je voelt het of je voelt het niet. Het komt namelijk ook voor dat mensen elkaars tegenpolen zijn maar toch die beroemde klik met elkaar hebben.

De een is introvert, de ander extravert, of de een is avontuurlijk terwijl de ander eerder kiest voor het bekende. Je vult elkaar dan juist erg goed wat er juist ook voor kan zorgen dat er een vriendschap voor het leven ontstaat. Tot nu toe is het nog allemaal positief en weet je nog niet of een vriendschap over is.

Verschil jij veel met jouw beste vriend(in)?

Je eigen persoonlijkheid en het behoud ervan is belangrijk. Dat is waarom het zo klikte tussen jullie, omdat jullie zijn zoals jullie zijn. En toch strandden er vele vriendschappen na een aantal jaren.

Dit kan te maken hebben met de veranderingen die je zelf doormaakt. Stel dat je elkaar leert kennen op school, samen ouder wordt, partners leert kennen, andere vriendschappen krijgt.

“Er verandert zoveel in je leven tijdens de jaren dat je zelf ook kunt veranderen”

Je kunt anders over dingen gaan denken door de ervaringen die je opdoet, jezelf een ander uiterlijk aanmeten omdat je ouder wordt, noem maar op. Door die veranderingen kan je uit elkaar groeien.

Jaloezie

Een ander probleem dat vaak opspeelt en waardoor een vriendschap stopt is jaloezie. Te vaak gebeurt het dat een van de twee jaloers wordt op de ander. Of het nu het uiterlijk is, de prestaties op school, successen op het werk of in de liefde, ze komen allemaal wel voorbij.

Jaloezie wordt niet voor niets ook weleens ‘het groene monster’ genoemd, het zorgt ervoor dat iemand zeer naar gedrag kan gaan vertonen. Van de ander iets gunnen is geen sprake meer en in plaats van complimenten uitdelen is er altijd wel een kritische noot in het commentaar te ontdekken.

Meeleven is er al helemaal niet bij want het gaat die ander toch allemaal voor de wind? Dan mag er ook best wat tegenzitten.

Helaas lukt het vaak niet om het tij te keren. Uit schaamte of uit angst dat de vriendschap plotseling voorbij zal zijn, wordt er meestal niet eerlijk over jaloezie gesproken.

Degene die zich van geen kwaad bewust is zal zich afvragen wat er aan de hand is, maar hier geen eerlijk antwoord op krijgen. Het vervelende gevoel zal wel blijven hangen waardoor er steeds meer spanning binnen de vriendschap ontstaat.

“Beide partijen zullen steeds minder zichzelf zijn waardoor de vriendschap steeds meer verandert in een vervelende opgave”

Via deze link kom je veel meer weten over jaloezie binnen een vriendschap en wat je er aan kunt doen. De moeite waard om ook even door te nemen, al zeg ik het zelf 😉

hoe-weet-je-of-een-vriendschap-over-is-vrouw

Wat nu?

Uit elkaar groeien kan altijd, daar hoef je geen schuldige voor aan te wijzen. Wanneer je merkt dat dit gebeurt kan je proberen het gesprek aan te gaan, wie weet lukt het om dingen te veranderen en weer nader tot elkaar te komen.

Lukt dit niet of heeft een van beide geen zin om deze moeite in de vriendschap te steken, dan kan je het beste zo snel mogelijk accepteren dat de vriendschap zoals hij was voorbij is. No hard feelings, ieder gaat zijn eigen weg. Dat scheelt je een hoop verloren energie, verdriet en ergernis.

Jij bent jaloers!

Bij jaloezie kan de situatie een stuk ingewikkelder zijn. Als jij degene bent die jaloers is, weet je dat het moeilijk is om deze gevoelens uit te schakelen.

Toch is het al een grote stap als je je bewust bent van het probleem dat je hebt. Dan kan je namelijk je best doen om jezelf te veranderen en realistisch naar die ander te kijken.

Klopt het wat jij in je hoofd hebt? Komt alles diegene aanwaaien zonder dat hij of zij er moeite voor hoeft te doen?

Als het niet lukt om de jaloezie zelf aan te pakken, kan het heel zinvol zijn om de hulp van een professional in te schakelen. Iemand die jou kan helpen met jouw eigenwaarde en zelfbeeld, want in wezen ligt daar het probleem.

Schaam je vooral niet! Een lager zelfbeeld of heftige gevoelens van jaloezie komen vaak voor en nog te weinig mensen durven dit soort problemen te erkennen en er serieus mee aan de slag te gaan. Het zou dus juist heel dapper zijn om hier aan te gaan werken!

De ander is jaloers!

Als jij juist die ander bent die last heeft van een jaloerse vriend(in) zijn er grenzen in wat je kunt doen. Het gesprek aangaan is altijd goed, binnen een goede vriendschap moet een goed gesprek plaats kunnen vinden.

Het is belangrijk om een veilig gevoel te creëren waarin geen oordelen geveld worden. Beide moeten hun verhaal kunnen doen.

Je kunt je hulp aanbieden en meedenken met de ander, maar wanneer je continu de deksel op je neus krijgt of merkt dat er niets veranderd, doe je er verstandig aan om te kijken waar jouw grenzen liggen.

“Jij hebt immers alleen controle over wat jij doet, niet over het gedrag van de ander”

Als het een zich voortslepende situatie wordt, is het niet gek om wat afstand te nemen of zelfs de vriendschap te verbreken.

Het vreet namelijk energie wanneer je lange tijd in zo’n situatie zit en wanneer je het gevoel krijgt dat het uitzichtloos is. Dan wordt het waarschijnlijk tijd om afscheid te nemen van de vriendschap die ooit was en door te gaan met je eigen leven.

Reacties