Beter leven
Redactie
Beter leven
11/05/2019
6 min

Hoe word ik een betere versie van mezelf?

11/05/2019
6 min

Als je het even niet meer weet

Wat zijn we druk met ons dagelijks leven. School, werk, ons gezin en dan ook nog eens sociale contacten; het zijn ballen die we in de lucht moeten houden. Dat gaat een behoorlijke tijd goed bij de meeste mensen.

Door de tijd heen merk je dat bijvoorbeeld de zorg voor kinderen overgaat in een rustigere periode waarin de kinderen groter worden, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Veel mensen zitten in een continue achtbaan. Ze houden alle ballen in de lucht maar er dreigt een probleem aan de horizon.

Als het evenwicht wordt verstoord

Op het moment dat één van de ballen die je in de lucht probeert te houden uit balans raakt door bijvoorbeeld ziekte of een ontslag zal het evenwicht in je leven verstoord raken. Het wankele evenwicht wat er was stort in en alle ballen die je in de lucht hield vallen op de grond. Vol verbazing kijk je ernaar. Je probeert de ballen weer op te rapen maar doorgaans gaat dit moeizaam.

Spanning die je niet meer kwijt kan

Op het moment dat je de brokstukken van je leven kan overzien ontdek je dat je er niet altijd zelf uit kan komen om jouw leven weer op de rails te krijgen. Het leven wat je leidde was een bron van spanning en stress.

Die stress heeft zich langzaam maar zeker opgebouwd in je leven. Jouw leven wat je had was een soort van fabriek die op volle toeren draaide. Als die fabriek opeens stil komt te liggen kom je erachter dat je de spanning die je had niet meer kwijt kan.

“De stroom blijft op de machines staan, terwijl ze zelf tijdelijk op non actief zijn gezet. Het leidt tot gevaarlijke situaties”

Op de bank

Wanneer jou dit overkomt zit je in eerste instantie lamgeslagen op de bank. Alles ontgaat je en om je heen brokkelt het leven wat je had opgebouwd af. Jouw gezin merkt dat jij niet meer goed functioneert en iedereen zal daaraan moeten wennen. Er kan niet meer op jouw input worden gerekend en mede daardoor zal jouw gezin ook disfunctioneel raken.

Tijd voor hulp

Wanneer je het goed bekijkt heeft jouw lichaam op de noodrem getrapt. De spanning in je leven was te groot en de machines in jouw fabriek zijn oververhit geraakt. Dit is het moment waarop je op zoek gaat naar passende hulp.

De gang naar de huisarts is voor velen een eerste stap, maar voor sommigen gaat dit nog net wat te ver. Het medische circuit is niet voor iedereen even aantrekkelijk. De grote angst is dat er medicatie met bijwerkingen zal worden voorgeschreven.

Een coach als alternatief

Wie kijkt naar sportwedstrijden ziet dat er altijd meerdere personen betrokken zijn bij een team om het naar topprestaties te leiden. Naast een trainer zie je ook een coach zitten. De coach is er niet alleen voor sportteams; er zijn ook persoonlijke coaches die jou helpen om je leven weer op de rails te krijgen. Deze coaches zijn de perfecte uitkomst voor een ieder die geen medicijnen wil gaan slikken, maar wel beter in zijn vel wil komen te zitten.

Kies de coach

Een coach kiezen is doorgaans niet zo heel moeilijk. Maak voor jezelf een lijst met criteria waar een coach aan moet voldoen. Sommigen hebben het geluk dat iemand uit hun naaste omgeving een geschikte coach weet, maar anderen zullen zelf op zoek moeten gaan. Zoek vervolgens via het internet naar coaches die jou kunnen helpen om je leven weer op de rit te krijgen.

Een confronterende intake

Bij de gang naar een coach hoort een intake. Daarbij wordt samen met jou een plan voor de coaching sessies gemaakt en doorgaans moet je ook een vragenlijst invullen. Een dergelijke vragenlijst is goed voor de coach; hij weet waar hij moet beginnen en hij heeft een summier beeld van jouw persoonlijkheid.

Voor jouzelf is het ook heel heilzaam. Jij krijgt een inzicht in je eigen situatie en vaak zie je met het invullen van de vragen al hoe het probleem waar je nu voor staat is ontstaan. Een dergelijke intake is in de meeste gevallen zeer confronterend.

Sessies die je leven veranderen


De gesprekken die je daarna hebt met je coach zijn levens veranderend. Je krijgt inzicht in je eigen leven en je krijgt zicht op een oplossing voor jouw problemen. Gesprekken met een coach zijn emotioneel behoorlijk zwaar, maar het is goed om voor ogen te houden dat het resultaat in alle gevallen goed zal zijn. W

We hebben een paar zaken op een rij gezet waar je op moet letten als je naar een coach gaat:

Wat je absoluut niet moet doen als je naar een coach gaat

Ga je naar een coach, dan is het heel belangrijk dat je open en eerlijk bent. Houd geen reserves en maak van je hart geen moordkuil. Verzwijg geen dingen uit je persoonlijk leven voor jouw coach om wat voor reden dan ook.

De coach zal namelijk in dat geval geen goede dienstverlening kunnen geven. Bagatelliseer geen problemen uit jouw leven omdat je denkt dat ze niet in het coaching traject passen. Coaching richt zich namelijk op jouw hele leven, dus ook op die problemen waarvan jij denkt dat ze onbelangrijk zijn.

Wat je wel doet bij coaching

Bij coaching is het goed dat je de coach voor de volle honderd procent in vertrouwen neemt. Een coach moet altijd integer zijn en je hebt de zekerheid vooraf dat er geen informatie over jou zomaar naar buiten zal worden gebracht.

Een coach heeft een beroepseer en dat is iets waar jij hem of haar aan mag houden. De praktijkruimte van de coach hoort voor jou een veilige plek te zijn waar je al jouw gevoelens en gedachten kan delen.

Stap voor stap herstel

Het probleem van de meeste mensen is dat we dingen veel te snel willen in ons leven. We willen graag herstel in ons leven en dat willen we hier en nu. Feit is dat dit niet altijd de beste manier is om boven je problemen uit te komen; beschouw het herstel van je leven als een trap die je beklimt. Je klimt omhoog uit de put, maar tegelijkertijd moet je geen treden overslaan. Je zou je nog lelijk kunnen blesseren als je dat ging doen.

Neem je tijd voor coaching

Coaching is iets wat je niet met één of twee sessies voor elkaar krijgt. Feit is dan ook dat je een coaching traject niet te snel moet willen doorlopen. Er hoort namelijk na ieder gesprek met jouw coach een tijd te zijn dat je de zaken die je hebt besproken laat bezinken.

Grijp de handvaten

Bij coaching krijg je handvaten aangereikt om de ontstane situatie in jouw leven tot een keer te brengen. Je moet de tijd nemen voor jezelf om die handvaten te grijpen en daarnaast moet je voor jezelf de gelegenheid krijgen om een stap op de ladder naar herstel te nemen voor je een volgend punt gaat bespreken.

Tussen twee gesprekken kan je een periode van 2 a 3 weken laten zitten voor een goed resultaat. Het is maar net wat voor handvaten je aangereikt krijgt en hoe snel jij de stappen kan nemen.

Meerdere disciplines

Een goede coach heeft meerdere disciplines die hij jou kan bieden. Er kan alleen sprake zijn van psychische problemen, maar er kan ook sprake zijn van lichamelijke problemen die zich uiten in kwaaltjes die jouw lichaam teisteren.

In dat geval is het goed om te kijken naar een coach die bijvoorbeeld Somatic Experience aanbiedt aan zijn cliënten. Op die manier pak je meerdere punten aan in je leven waardoor de situatie aanzienlijk verbetert.

Licht aan het eind van de tunnel

Op een bepaald moment merk je voor jezelf dat er licht aan het eind van de tunnel komt. Je overziet je leven weer en je hervindt de kracht in jezelf om je leven weer op te pakken. Dit heb je al beetje bij beetje gedaan en de coach zal inzien wanneer het punt daar is om een eind aan het traject te breien. Het is het moment waarop jij weer met je situatie kan dealen zoals die is, maar vanuit een andere visie.

Hoe-word-ik-een-betere-versie-van-mezelf-kop-koffie

Je leven opnieuw vormgeven

Met de handvaten die je aangereikt hebt gekregen en de stappen die je hebt genomen kan jij je leven opnieuw gaan vormgeven. Je hebt geleerd dat je rust moet nemen op de juiste momenten.

“Je hebt geleerd om je lichaam en geest de rust te geven die ze nodig hebben gedurende de week”

Daarnaast heb je ook geleerd hoe je oprechte aandacht kan geven aan jouw gezin, werk of school en je vrienden. Je functioneert als het ware als je betere jij.

De persoon geworden die je bent

Coaching is, kortom, de manier om de persoon te worden wie je bent. Vol zelfvertrouwen en met waardering voor je eigen persoon en vaardigheden. Je hebt zelf het traject volbracht, met behulp van een coach. Het is een traject waar je voor de rest van je leven profijt van hebt.

Reacties