arrow_drop_up arrow_drop_down
Mindfulness in de lente: 9 manieren om dit in de praktijk te brengen
18 maart 2021 

Mindfulness in de lente: 9 manieren om dit in de praktijk te brengen

Hoe laat je nou de lente goed beginnen? Ik ga je daarmee helpen in dit artikel.

Nu de temperaturen boven gemiddeld zijn, zien we de eerste lentebloemen al prachtig in bloei staan. De winter heeft ook zijn voordelen één ervan is sneeuwpret. Maar omdat we sneeuw deze winter toch niet meer verwachten, willen wij lente!

Met onderstaande tips ben jij klaar voor de lente. Bekijk de inhoudsopgave voor mijn 9 tips:

Lente goed beginnen? – Inhoudsopgave:

[[showindex]]

1. Actief in de buitenlucht

Bewegen in de buitenlucht is nog altijd het beste medicijn om je probleemloos van je winter dip af te helpen. Dat komt omdat je meer in het daglicht komt. En waar kom je in de winter tekort aan, juist, daglicht!

“Een tekort aan daglicht maakt je somber en lusteloos. De hoogste tijd om die winter periode achter je te laten en die warme lentestralen te onthalen”

Beweging is een belangrijke stap om tot een fit en gezond leven te komen. Niet iedereen heeft de motivatie om veel te bewegen. Maar met onderstaande tips wil ik je uitdagen om er iedere dag één uit pikken:

  • Neem de fiets, zet eventueel je favoriete muziek op en maak een rit van tenminste 10 kilometer,
  • Ga lekker met je hond of desnoods het kindje van de buren in het het park wandelen,
  • Kies een mooie wandeling uit door het bos of strand,
  • Loop minimaal 5 kilometer hard voordat je naar je werk of school gaat,
  • Fiets of loop naar je werk / school,
  • Plant die tulpenbollen in je tuin,
  • Doe mindfulness of yoga samen met die vriend(in),

Dus, hup naar naar buiten en adem die frisse lentegeur in. De combinatie daglicht en bewegen is het perfect medicijn.

Zie ook: Mindful wandelen: 3 handige oefeningen

2. Wandelmeditatie

Het is warmer weer en de zon gaat later onder – het is tijd om je wandelmeditatie weer op te pakken. In het voorjaar is jouw energie doorgaans hoger, dus wandelen is een manier om die energie op een gezonde manier te gebruiken. Bovendien is het een mooie tijd om buiten te zijn. Ook jouw zelfbeeld, je eigenwaarde en je zelfvertrouwen zullen je dankbaar zijn 😉

Zoek een rustige route om te wandelen en volg deze loopmeditatie om te oefenen.

3. Weg met die kilo's!

In de winter eet je meer dan in de zomer. Dat komt o.a. door sinterklaas en kerstfeest en dat (te) veel eten gaat daarna rustig verder.

Dat komt door de kille en koude dagen. De winter maakt je inhalig, en die inhaligheid zie je of voel je door die broek die te krap zit! En daar komt bij dat de kou en donker ook niet echt uitnodigen om lekker te gaan sporten.

Heb je de afgelopen maanden ook te weinig bewogen teveel en ongezond gegeten?

Ga vanaf nu mindful eten, hoe? Mindful eten. Is dat niet wat ver gezocht? Nee dat is het niet. Zeker niet wanneer je mindful hebt gekookt is mindful eten een goede aanvulling. Want bij het koken ben je ook echt bezig met wat je op dat moment aan het doen bent, stap voor stap.

Bij mindful eten doe je dit ook. Je staat in eerste instantie stil bij wat je eet en je eetgewoonten. Het is dus een bewustwording en eventueel een eye- opener, wanneer je mindful wil afvallen.

Je leert op deze manier om te eten met aandacht. Hierdoor ga je langzamer eten, meer van het desbetreffende eten genieten en beter luisteren naar de signalen van je lichaam.

Zie ook: Mindful afvallen: kwijtraken door bewust te zijn!

Begin de lente goed met deze 4 tips

4. Lente opruiming – video

Deze tip klinkt overdreven, maar ik ben een groot voorstander van het opruimen van je kamer en woning, dat ik het toch wil benadrukken.

“Onze persoonlijke ruimte en onze emotionele status zijn nauw met elkaar verbonden”

Als je een soort innerlijke chaos en verwarring wilt voeren, moet je een totale puinhoop maken van je huis en werkruimte; zorg ervoor dat het moeilijk is om iets terug te vinden.

Als je een emotionele staat van vrede en kalmte wilt krijgen, ruim dan je ruimte op en verwijder dingen die niet langer waardevol, mooi of nuttig voor je zijn. Wanneer jij jouw huis en werkruimte opruimt, zult u meer focus en helderheid ontdekken, en zult u zich over het algemeen lichter voelen – het perfecte gevoel om te combineren met de lente.

Probeer dit eens: doorloop alles in uw keuken, slaapkamer en kantoor – en maak drie stapels.

  1. Een stapel is om dingen weg te geven aan vrienden en familie. Nog een cliché dat overloopt van de waarheid: het afval van een man is de schat van een ander.
  2. Een stapel is om weg te gooien of te doneren aan een goed doel.
  3. Een stapel is om te blijven. De truc hier is om ervoor te zorgen dat alles op deze stapel netjes kan worden opgeborgen.

Als je klaar bent, zal je genieten van een bewuster, energieker gevoel dat aanhoudt zolang je je rommel op een afstand kunt houden. Bekijk mijn korte videotip eens:

5. Mediteer buiten

Zoek een plek om buiten te mediteren, maar niet in direct zonlicht. Neem een ​​comfortabele stoel, een paar goede ademhalingen en stem je af op de omgeving.

Als jij je in een groen park, voor de oceaan of een waterpartij, op een bergtop of op een rustige en mooie locatie bevindt, begin dan met je ogen te openen. Bekijk alle bezienswaardigheden in detail – de kleuren, het landschap, de bloemen of andere stukjes natuur die gevoelens van schoonheid inspireren.

Sluit vervolgens je ogen en stem af op de sensaties in het lichaam. Let op de temperatuur, de zon en de wind glijden over je gezicht of lichaam.

Dan breng je aandacht naar eventuele geluiden van de natuur die kunnen worden neuriën om je heen-vogels, dieren, lachen, bomen, golven. Neem het allemaal in je oren en luister naar de muziek van de natuur.

Stem vervolgens af op uw reukvermogen en identificeer alle geuren die uw omgeving kan bieden. Zoute lucht, bloemen, eten, een knapperigheid… Eindig door je adem te focussen terwijl je geniet van de frisse lucht.

6. Kijk naar de zonsondergang

Voor mij is het kijken naar de zon, die afscheid van de dag neemt, een mooi moment om in het hier en nu te leven. Afgezien van de natuurlijke schoonheid, is de zonsondergang ook een schitterende herinnering dat elke dag ons een nieuw einde en een nieuw begin biedt.

Verdwaal in de levendige kleuren en volg het advies van Moeder Natuur dat de rest van je takenlijst tot de volgende dag kan wachten.

Mindfulness in de lente: 6 manieren om dit in de praktijk te brengen.

7. Lente = Liefde!

Geef iemand een goede knuffel, 21 januari was het weer de jaarlijks terugkerende Wereld Knuffeldag. In USA ook wel bekend als National Hugging Day.

Ga eens kijken naar jouw liefde. Dit hoeft niet eens een partner te zijn, dit kan ook je werk zijn, je hobby. Kortom je passie voor het leven. Zorg voor passie in je leven. Is de passie er minder of misschien helemaal niet? Dan kan jij de passie weer terugbrengen.

Hoe vind je de passie terug

Misschien word je nu direct verdrietig omdat je denkt dat bijvoorbeeld je relatie, hobby of werk passieloos is en hier niets meer in te redden valt. Wees gerust je hoeft dit niet direct op te geven.

Je bent het waarschijnlijk ooit vanuit passie aangegaan. Belangrijk is: hoe kan je die passie weer terugvinden. En ja, misschien ontdek je dat de passie terug te vinden is of dat je toch andere keuzes moet maken. Het is het onderzoeken waard.

Ga kijken wat er wel is. Wat zijn de mooie dingen op je werk of in de ander. Ga ook eens na hoe je kan genieten. Waar word jij en/of je partner nu blij van? Vind je dit moeilijk?

8. Lente in je garderobe

Yes, het voorjaar staat voor de deur! Een hele strenge winter heeft ons land – gelukkig? – niet gehad en de laarzen kunnen weer opgeborgen worden. Dat betekent minder lagen kleding aantrekken. Verander je garderobe zonder veel moeite te doen met de volgende tips!

Opruiming

De eerste stap is om eens goed door je kledingkast te gaan en die flink uit te mesten. Haal alles uit je kast en maak drie hopen:
1. houden,
2. twijfelgevallen
3. weg ermee.

Alles was je het afgelopen jaar niet hebt gedragen of niet meer past, gaat op de stapel weg ermee. Vraag jezelf af bij de twijfelgevallen: Doet het écht iets voor me qua kleur en pasvorm? Is het goed te combineren? 

Lente kleur

Stap weg van de veilige neutrale kleding zoals zwart en bruin en durf weer voor kleur te kiezen. Na de donkere winterkleding is het een geruststelling om kleur te gebruiken.

Het is voor sommigen misschien even wennen, maar een winter plunje kun je goed dragen in de lente als je één item vervangt door een gekleurde variant. Als je rustig aan wilt beginnen laat je felle kleuren nog even voor wat het is en draag je bijvoorbeeld een zacht kleurige trui.

Wil je weten wat de juiste kleding (en kleuren) voor je zelfvertrouwen kunnen doen? Klik dan op deze link voor een gastartikel over zelfvertrouwen en kleding. 

9. Ga de lente mindful in met een mindfulness cursus

Wellicht heb je jezelf al wat verdiept in mindfulness met behulp van bijvoorbeeld mindfulness boeken.

Maar wat ik je kan aanraden, is om te starten met de mindfulness cursus van Rolf. Dit hoeft geen zeeën van tijd te kosten en je hoeft ook niet wekelijks naar een groepsles.

Dit kan ook gewoon thuis in je eigen tempo. Zo ben jij van de zomer mindful en ga je dubbel genieten!

Gratis ebook:
50 tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten

Tips zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen is de basis van alles. Wil je de ‘magie' van stap voor stap meer zelfvertrouwen en alles wat hiermee te maken heeft ook ervaren in jouw leven? Download dan nu dit gratis boek met 50 werkende tips!

Direct downloaden

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?