arrow_drop_up arrow_drop_down
Meer zelfvertrouwen bij een nieuwe baan?
1 juni 2020 

Meer zelfvertrouwen bij een nieuwe baan?

Je hebt de eerste stap gezet naar meer geluk in je carrière, je hebt een nieuwe baan! En ook al voelde het solliciteren goed en is je nieuwe werkgever voor je cv gevallen, toch bekruipt je een gevoel van onzekerheid.

Zijn mijn nieuwe collega's wel leuk? Heb ik de nieuwe werkzaamheden snel onder de knie? Heb ik wel de juiste keuze gemaakt? Dit is een greep uit onzekerheden die de kop op kunnen steken als je een nieuwe baan hebt geaccepteerd.

Hoe zorg je nu voor meer zelfvertrouwen bij je nieuwe werkgever?

Ga uit van je ervaring

Is je cv er op basis van je ervaring uitgepikt? Dan is dat niet voor niets. Genoeg mensen die hun cv maken en een paar maandjes of jaartjes ervaring extra noteren (ja, dit komt helaas nog voor). Maar jij niet.

Jij hebt al geruime tijd -met succes- in een specifieke branche gewerkt, dus je weet echt wel waar je het over hebt. Die ervaring is je kracht. Put daar dan ook vertrouwen uit.

Die nieuwe baan heb jij met al je ervaring zo onder de knie. Ook zonder specifieke ervaring kun je natuurlijk gemakkelijk leren en groeien.

Kleding maakt de man/vrouw

Niemand kan ontkennen dat lekker in je vel zitten een zeer positief effect heeft op je uitstraling en daarmee ook op je zelfvertrouwen. Zorg ervoor dat je blij bent met jezelf en een ander wordt dat automatisch ook.

De juiste houding, schouders recht, kin omhoog en kleding waar jij jezelf goed in voelt. Kom goed verzorgd voor de dag, glimlach regelmatig en maak oogcontact met je collega's. Zo groeit je zelfvertrouwen vanzelf.

Spreek krachtig

Naast je voorkomen is hoe je spreekt een gemakkelijke manier om indruk te maken op je nieuwe werkgever. Dus, als je een introvert persoon bent kun je taal gebruiken om te laten zien dat je zelfverzekerder wordt.

“Houd er rekening mee dat het volume en de toon van je stem een ​​belangrijke rol spelen bij het opwekken van vertrouwen”

Klink niet ‘voorzichtig' als je spreekt. Spreek in plaats daarvan met een spreekwoordelijke punt aan het einde. Met andere woorden: spreek bevestigend en met gezag. Je kunt het beste zinnen die beginnen met ‘ik denk' en ‘ik voel' beperken.

In een vergadering waar anderen de discussie domineren, kun je het beste niet altijd wachten tot iedereen klaar is met spreken, want dan krijg je misschien nooit de kans. Wees daarom bereid om -beleefd maar stevig- een bijdrage te leveren.

Stel niet te hoge eisen

Rome is niet in een dag gebouwd, en ook die bouwers moesten ervaring opdoen binnen hun vakgebied. Dat wil zeggen dat je jezelf gewoon ook tijd moet geven en gunnen om aan je nieuwe baan te wennen.

Verwacht niet dat je na een week al functioneert alsof je er al tien jaar werkt. Dat kan en zal niemand ook van je verwachten. En, omdat je ook maar een mens bent, kun je echt niet iedere dag op de top van je kunnen presteren.

Stap voor stap groeien, waarbij iedere dag weer nieuwe kansen biedt, zo krijg je iedere dag meer zelfvertrouwen. Ging het vandaag niet zo goed? Trek er je les uit en pak het morgen opnieuw aan. Het hoort allemaal bij het leerproces.

Zorg goed voor jezelf

Natuurlijk geldt deze tip altijd: doe aan lichaamsbeweging, neem voldoende rust en eet gezond. Door te bewegen zorg je dat je meer positieve energie aanmaakt. Daardoor voel je je zekerder, heb je meer energie en kun je beter stress reguleren. Beweging is de belangrijkste ontstresser.

Ook voldoende rust in de eerste periode bij een nieuwe baan is erg belangrijk. Ga iets eerder naar bed en neem als het kan wat meer tijd voor jezelf. Als je gezond eet dan geeft dat een veel beter gevoel over jezelf dan wanneer je dag in dag uit junkfood naar binnen werkt. Kies dus vaker voor gezonde voeding.

Kom in de juiste flow

Zorg ervoor dat je je behaalde doelen (hoe klein of groot dan ook) viert door jezelf te belonen voor ieder behaald doel. Door de successen te vieren, kom je in een positieve flow, die dan leidt tot meer successen.

Zeker als je aan een nieuwe baan begint, kun je echt iedere stap vieren. Dit kun je doen door jezelf een compliment te geven of na een bepaalde periode, bijvoorbeeld een cadeautje te kopen.

Wees boeiend

Of je nu deelneemt aan een vergadering of aan een sociaal evenement je interacties met je collega's vormen de basis voor succes in je nieuwe rol. Wees daarom betrokken en oprecht geïnteresseerd in de ander. Hieronder vijf tips:

  1. Glimlach
  2. Onthoud namen
  3. Wees een goede luisteraar
  4. Moedig anderen aan om over zichzelf te praten
  5. Praat in het belang van de ander

Praat over je prestaties

Veel introverte mensen lopen leiderschapskansen mis omdat ze zich niet op hun gemak voelen bij zelfpromotie. Vaak wordt zelfpromotie verwart met opscheppen.

“Maar zelfpromotie en opscheppen zijn 2 verschillende dingen. Opscheppen is ego-gedreven; zelfpromotie is prestatiegericht”

Zoek en/ of creëer kansen waar je belangrijke belanghebbenden kunt informeren over jouw bijdrage aan succesvolle projecten bij je nieuwe baan. Deze dragen bij aan een succesvol begin van je nieuwe baan.

Vrijwilliger

Als een nieuwe werknemer is het een geweldige manier om vertrouwen te krijgen in een nieuwe baan door je al vrijwillig aan te bieden bij een grotere opdracht. Wacht dus niet altijd om geselecteerd te worden voor een speciaal project.

Praat met je leidinggevende of directe collega's over je doelen en hoe je -nu al- denkt een zinvolle bijdrage te kunnen leveren. Als er zich een kans voordoet waarmee je jouw vaardigheden en capaciteiten kunt benadrukken, bied dan je hulp aan.

CVster helpt mensen bij hun zoektocht naar werk aan de hand van de online cv generator. Dit doet CVster niet alleen in Nederland, maar ook in verschillende andere landen in de wereld. In een aantal jaar tijd hebben al 6 miljoen mensen gebruikgemaakt van de cv generator, en hebben we in Nederland meer dan 2 miljoen mensen geholpen met hun loopbaan.

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?