Metaforen
Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
07/05/2017
6 min

Meer zelfvertrouwen door gebruik te maken van metaforen?

07/05/2017
6 min

In deze blog zal ik bekend maken hoe krachtig het is om te werken met metaforen. Je kan echt meer zelfvertrouwen creëren door vaker te denken en gebruik te maken van metaforen.

Wat is een metafoor?

Laten we bij het begin beginnen. Waarschijnlijk weet jij al wat een metafoor is en kan jij er zo één benoemen. Anderen vinden het fijn om nog even een reminder te lezen.

Een metafoor is van origine een beeldspraak, waarbij twee ongelijke betekenissen worden samengevoegd. Ik geef je een voorbeeld om dit te verduidelijken: de mens is een wolf. Twee ongelijke betekenissen (mens en wolf) worden samengevoegd. En dit gebruiken we ook in metaforen die we inzetten om onszelf krachtiger te maken.

‘Wauw, kijk nou eens naar Lonneke; het lelijke eendje is een zwaan geworden!’

Als voorbeeld neem ik ‘Rots in de branding’. Een rots die in de branding ligt is robuust, kan niet van zijn plaats af, is standvastig en krachtig. Nu verplaatsen we dat naar de mens: jij bent een rots in de branding: twee ongelijke betekenissen worden één. Op zich is dat al iets moois…

In de volgende blog word je steeds duidelijker wat dit voor jouw zelfvertrouwen kan gaan doen.

Zelfvertrouwen tips in combinatie met metaforen

Ik ga je hieronder nog meer uitleggen over het gebruik van metaforen en wat dit voor je zelfvertrouwen kan doen.

In de vorige tip had ik het over een ‘een rots in de branding’. Laat dit eens op je inwerken. Nu stoppen we als het ware de kwaliteit van de rots in de branding in een mens. En nog beter, de kwaliteiten van de rots in de branding HEB JE AL!

En nu halen we die kwaliteit omhoog. Want, zoals ik eerder heb aangegeven. Je hebt alle kwaliteiten in je die er maar zijn, zowel de goede kant als de minder goede kant. Het is maar net waar de focus op ligt.

Die twee kanten, of dualiteit, is er altijd. Je bent goed en soms ben je ‘slecht’. Je bent verdriet en vreugde, er is nacht en dag enzovoorts.

Metaforen helpen ons om de focus op de kwaliteit te leggen, er een beeld, gevoel en geluid aan te geven. En dat helpt! Want zeg nou zelf: je bent toch zo sterk als een beer en zo sluw als een vos?

Gebruik metaforen vaak en veel voor een goed zelfvertrouwen

Een belangrijke stap bij het meer in hand nemen van een goed zelfvertrouwen is ‘gebruik metaforen vaak en veel’.

Misschien niet de meest logische stap die je je kunt voorstellen. En toch zijn metaforen enorm bruikbaar omdat je er direct een ‘beeld’, een ‘gevoel’ en een voorstelling bij hebt.

Rots in de branding, trots als een pauw, zo wijs als een uil enzovoort. Het zijn metaforen, beelden, vergelijkingen die iets oproepen in je en waarvan de kwaliteit boven alle twijfel is verheven.

En dus kun je er net zo goed gebruik van maken en dat doet iets met je hersenen, met het aanmaken van verbindingen die uiteindelijk gedrag maken. Die er ook voor zorgen dat je oud gedrag, oude overtuigingen aan de kant zet, en nieuwe overtuigingen, nieuw gedrag gaat oefenen, aanneemt en toepast.

Ik heb natuurlijk niet voor niets een pauw als logo laten ontwerpen door professioneel designstudio ‘Hoopwerk’ uit Amersfoort. Iemand met genoeg zelfvertrouwen is namelijk vaak ‘zo trots als een pauw’ en straalt als het ware elke dag. Veel meer over deze metafoor vind je in de laatste alinea…

Mijn favoriete metafoor voor mijn zelfvertrouwen

Voor mijzelf is één van de metaforen die ik graag gebruik een adelaar. De adelaar zweeft hoog in de lucht, heeft overzicht over het geheel en kan toch met zijn scherpe blik één klein detail, één muisje in een heel weiland onderscheiden.

Vervolgens kan hij pijlsnel naar beneden storten en zich op zijn prooi laten vallen. Vasthoudend, vastbesloten en scherp. Die eigenschappen wil ik wel… En dus heb ik plaatjes van arenden, bekijk ik ze graag en stel ik mij regelmatig hun kwaliteiten voor in mijzelf. En dat werkt.

Dat ga jij straks ook doen en ik zal je in de volgende alinea nog een voorbeeld geven. Denk maar alvast na over een dier dat je aanspreekt om de juiste redenen…

Zelfvertrouwen en jouw eigenschappen

Ik geef je nog een metafoor die ik vaak gebruik. Een ander voorbeeld voor mezelf is namelijk de walvis, mijn geluksdier. Een walvis is al enorm oud als diersoort en heeft dus een enorme ‘wereldwijsheid’ opgebouwd. Ook is het dier rustig, groot, imposant en doordacht.

En die bovenstaande eigenschappen kan ik soms ook heel goed gebruiken, want van nature ben ik nogal energiek en actief. Door mij dan de eigenschappen van een walvis voor te stellen komt ook mijn geduld wat meer tot zijn recht.

Metaforen geven je inzicht; inzicht in jouw zelfvertrouwen

Hoe je er ook tegenaan kijkt, metaforen, krachtdieren of hoe je ze ook wilt noemen, geven je inzicht.

En vanuit inzicht kun je weer naar erkennen, loslaten en veranderen van wat je nu doet naar wat je graag wilt. Die stappen zijn je inmiddels glashelder om tot een beter zelfvertrouwen te komen.

Laat ik je het voorbeeld geven van de bever. De bever is een echte ‘doener’, een ‘familiewezen’ en hij bouwt dammen met veel ingangen en uitgangen, zodat hij altijd ontsnappingsroutes heeft.

Ofwel: hij laat zich niet in de hoek drukken, maar heeft altijd een andere weg om naar toe te gaan. Als we geen ruimte hebben voor andere wegen, dan ‘dammen’ we letterlijk onze ervaringen in het leven in. Verder laat de bever zien dat actie, doen, tot resultaat leidt.

De werkelijke kracht van de bever zit hem in de kracht die arbeid, actie en resultaat opleveren. Stel je maar eens voor hoe het voelt om iets bereikt te hebben.

En vooral hoe het voelt om samen met anderen iets bereikt te hebben. Daar is samenwerking, harmonie en het inzetten van de juiste kwaliteiten voor nodig.

En de bever laat zien dat door alternatieven te hebben, verschillende wegen en daar open voor te staan de uitdagingen in je leven makkelijker te ondergaan worden.

Mooi toch? Ik vind het geweldig om op die manier met metaforen te werken. Ze werken gewoon voor een beter zelfvertrouwen.

‘Een hond (voor veel mensen een favoriet dier) heeft prachtige eigenschappen: vriendschap, loyaliteit, trouw en volgzaamheid’

Zelfvertrouwen oefening met metaforen

Ik ga je nu een oefening geven waarbij je metaforen ook voor jezelf kunt laten werken. Dit doe je door vanuit ontspanning te ontdekken welke metaforen goed voor je kunnen werken bij het creëren van het leven dat je graag wilt leiden en bij het krijgen van meer zelfvertrouwen.

Ga naar een plek waar jij je lekker kunt ontspannen en tijd voor jezelf hebt. Ik wil je vragen om de situatie zoals jij die wilt, de ideale manier van leven voor jezelf en hoe het zou zijn als jij barst van het zelfvertrouwen.

Dit kun je goed met je ogen dicht doen en wellicht een achtergrondmuziekje. Adem rustig en ontspannen, terwijl jij de gewenste situatie waarin je de baas bent over je eigen leven helemaal ervaart.

En voel dan en merk dan eens bij jezelf welke eigenschappen jij er nog bij zou willen hebben, waar je nu nog niet volledig over beschikt. Neem ze alleen waar, je kunt ze straks even opschrijven.

Merk dat je moeiteloos die eigenschappen kunt laten opkomen die je nog nodig hebt om nog krachtiger, nog energieker, met nog meer passie voor jezelf te gaan staan.

Welke eigenschappen wil jij graag versterken?

Je weet nu door de vorige tip welke eigenschappen jij graag wilt versterken.

Adem weer rustig en laat in je eigen tempo alle eigenschappen langskomen. Bij elke eigenschap neem je de tijd om te voelen wat je nodig hebt en welke metafoor daarmee is te koppelen.

Meer zelfvertrouwen en eigenwaarde?

Wil je meer eigenwaarde of zelfvertrouwen? Wellicht is de trotse pauw iets voor je. Een ideaal voorbeeld, want deze metafoor heb ik natuurlijk niet voor niets gekozen voor mijn logo en huisstijl van de website, boeken en meer.

Laat de metafoor bij je opkomen en begin vervolgens met een visualisatie. Stel jezelf in beelden voor wat een trotse pauw doet, hoe dat voelt en wat voor geluid je daarbij hoort.

En verplaats de eigenschap van de pauw in jezelf: hoe zie jij eruit als je trots bent en vol eigenwaarde, wat zeg jij dan tegen jezelf en wat zeggen anderen tegen jou, hoe voelt het als je trots bent als een pauw? Kortom, denk eens iets vaker aan een trotse pauw.

Meer zelfvertrouwen door het gebruik van metaforen mag je niet onderschatten

Ik ben benieuwd wat het voor je doet en wat je er mee kan. Onderschat het niet, het werkt voor een beter zelfvertrouwen.

Door met metaforen te werken en ze regelmatig weer ‘in te zetten’ en bij stil te staan, zul je merken dat je die eigenschappen zo analyseert en zo bestudeert, dat je ze zelf steeds makkelijker toe kunt passen.

Ook al omdat je ze kunt voelen, horen en zien. En juist dat is de kracht van een metafoor. Ik gebruik ze altijd, in trainingen, bij coaching en tijdens complexe opdrachten.

Ik laat geen kans onbenut om mijzelf aan te scherpen op kwaliteiten waar ik minder goed in ben en mij daarbij te laten ondersteunen door onder andere metaforen. Welke metafoor is tijdens het doornemen bij jou naar boven gekomen? Welke ga jij actief inzetten? Je mag het hieronder delen. Ik ben benieuwd!

Reacties