Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
01/08/2019
4 min

Met zelfvertrouwen Presenteren?

01/08/2019
4 min

Hoeveel zelfvertrouwen je hebt kan veel betekenen voor hoe je in het leven staat. De optelsom van alle situaties en gebeurtenissen in jouw leven liggen vaak ten grondslag aan over hoeveel zelfvertrouwen jij beschikt.

Zelfvertrouwen is vertrouwen in jezelf en wanneer je daar wel eens in hebt gefaald, zal je sneller aan jezelf twijfelen. Dit kan nare situaties opleveren. Zelfvertrouwen opbouwen is dus een belangrijk onderdeel van jouw dagelijks leven.

Per situatie verschillend

Of je wel, geen of een beetje zelfvertrouwen hebt kan per situatie verschillen. Zo zal je misschien met veel zelfvertrouwen auto rijden, maar de flinke bibbers hebben wanneer je moet presenteren voor een hele groep.

Een gebrek aan zelfvertrouwen kan op het werk soms ook tot onnodig veel stress leiden. Het lijkt soms alsof personen op het werk, geheel moeiteloos een presentatie voeren. Het tegendeel is vaak waar. Ook daar is er soms een gebrek aan zelfvertrouwen te ontdekken, alleen valt het misschien minder op. Iedereen is wel eens ergens zenuwachtig voor en dat is helemaal niet erg.

Geloof in jezelf

In jezelf geloven, dat is de eerste stap naar meer zelfvertrouwen. Wanneer je volledig in jezelf gelooft, zal je niet jezelf de vraag stellen of je het kunt. Je stelt jezelf geen negatieve vragen als, wat als het niet goed gaat? Of waarom overkomt mij dit?

Als je echt in jezelf gelooft dan ga je er voor en ga je door tot je het doel hebt bereikt. En iedereen kan dat, ook jij! Alles is te leren. Ook een goede presentatie. Het is slechts een kwestie van tijd voordat ook jij het kunt. Je stopt dan ook geen tijd meer in twijfel, maar gaat recht op je doel af.

Stop met die tunnelvisie

Dan komt het moment dat je toch echt een presentatie moet voeren. En hoewel je wellicht allerlei excuses de revue hebt laten passeren is er toch maar 1 oplossing, er gewoon voor gaan.

Het is goed om jezelf te realiseren dat de grootste spanning die je voelt door jou zelf komt. Wanneer het zelfvertrouwen ontbreekt of minder is ben je alleen maar met je zelf bezig. Hoe jij je voelt, hoe andere op jou reageren en wat je fout doet of fout kunt doen. Dit noemen ze tunnelvisie.

Door deze tunnelvisie ben je super gespannen. Wanneer je gespannen of gestrest bent, ben je jezelf nog meer er van bewust, dus komen we in een vicieuze cirkel terecht.

Deze tunnelvisie kun je tegen gaan door je aandacht op iets anders te richten, bijvoorbeeld het publiek. Maak oogcontact met mensen die je kent of sympathiek lijken en luister zo bewust mogelijk naar de vragen die men stelt. Aandacht op het publiek en jij bent een stuk meer ontspannen!

met-zelfvertrouwen-presenteren-vergadering

Het gaat niet over jou

Herken jij dit? De vraag wat anderen van je zullen denken is vaak de grootste boosdoener als je moet presenteren. Hij blijft in je hoofd spoken terwijl het eigenlijk helemaal niet aan de orde is.

Jouw luisteraars willen horen wat je te vertellen hebt, zijn geïnteresseerd in jouw product. En hoe rottig het ook klinkt, niet in jou als persoon.

Het kan ze dus eigenlijk niets interesseren of je nu wel of niet een net pak aan hebt getrokken vanmorgen. Of dat je de trui aan hebt waarvan je vrouw gisteren nog zei dat je hem beter weg kunt gooien.

Je staat voor het publiek om de andere iets te vertellen, niet wie je zelf bent of wat je doet. (Ligt aan de presentatie natuurlijk). Dat is het doel van de presentatie, houdt dat vooral voor ogen. Je zult zien dat je dan de hele presentatie een stuk ontspannener kunt geven.

Wees de expert

De vraag of jij wel de juiste persoon bent om dit te brengen zal vast door je hoofd zijn gegaan. Het antwoord is JA! Ook jij kunt dit en ook jij kunt de expert zijn.

Bereid je daarom goed voor. Hoe beter jij je voorbereid, hoe zekerder je jezelf zult voelen. Kom maar op met die vragen want ik weet toch het antwoord. Natuurlijk hoef je niet op alles een exact antwoord te weten.

Sta ook open voor suggesties van het publiek, zo krijg je een interactie met de luisteraars en brengt het misschien nog wel op nieuwe, goede ideeën. Als voorbereiding kun je de presentatie ook een keer geven voor een goede vriend of vriendin, of je partner. Laat deze persoon dan wel ook gerichte vragen stellen, zodat jij je kunt voor bereiden op wat er komen kan en eigenlijk de antwoorden al hebt geoefend.

De eerste keer dat je de presentatie geeft zal je vast wel wat gespannen zijn, maar hoe vaker je het doet hoe beter je er in wordt, dat zal je zien. Ervaring baart kunst is echt waar. Oefen dus zoveel als je wilt.

Samenvatting met zelfvertrouwen presenteren

Om voortaan ook een goede presentatie te kunnen geven zijn er dus een aantal dingen van groot belang. Allereerst valt of staat alles met een goede voorbereiding. Zorg dat je voldoende weet over het onderwerp en dat je op de meest gestelde vragen het antwoord weet.

Oefenen kun je thuis doen voor de spiegel of met een goede vriend. Wees je daarnaast er bewust van dat het niet over jou gaat. Jij staat niet in het middelpunt. Jouw publiek komt voor hetgeen je hun wilt vertellen en niet voor jou als persoon, misschien rot om te horen, maar wel hoe het is. Wees je daar van bewust.

Tot slot de belangrijkste tip: stap uit de tunnelvisie. Let niet op hoe jij staat, je gedraagt of dat je broek goed zit. Richt je aandacht op het publiek en wat hun van je willen weten.

Vertel ronduit over het product alsof je het zelf hebt ontdekt en wees enthousiast. Je zult merken dat het zelfvertrouwen groeit en het publiek graag naar je luistert!

Reacties