50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Mindfulness boeken: welke 7 moet je zeker lezen?
18 maart 2021 

Mindfulness boeken: welke 7 moet je zeker lezen?

Mindfulness boeken zijn er genoeg! Iedereen kan mindfulness leren en daarom zijn er ook zo veel mindfulness boeken geschreven.

De 7 beste boeken (naar mijn mening) over mindfulness gaan we hier bespreken. Natuurlijk heb ik ook mijn eigen boeken geschreven. Mijn boeken kan je via deze link bekijken. Ik help je graag!

Mindfulness boeken – 7 tips

Voor ‘Mindful beginners' zou ik gerust durven stellen dat de eerste 2 boeken die we hier bespreken perfect zijn om mee te starten.

1. Mindfulness voor beginners – het hier en nu en je leven herwinnen

Auteur: Jon Kabat-Zinn Jon Kabat-Zinn is oprichter en voorvechter van mindfulness, evenzeer in de reguliere gezondheidszorg als in de maatschappij. Hij geldt als de meest gezaghebbende auteur op het gebied van mindfulness. In Mindfulness voor beginners schetst Jon Kabat-Zinn de basis van mindfulness. Dat doet hij in vijf stukken;

  • beginnen
  • volhouden
  • verdiepen
  • rijpen
  • oefenen

In al deze stukken komen de belangrijkste aspecten van mindfulness aan bod en leer je hoe mindfulness effect gaat hebben op je welstand en je gezondheid.

Met dit boek kan je direct beginnen. Wie al wat verder in de mindfulness is kan dit boek ook prima lezen als bron van inspiratie en overdenking.

2. Mindfulness voor Dummies

Auteur: Shamash Alidina een geboren Engelsman is een professioneel mindfulnesstrainer, spreker en coach. Hij heeft o.a. samengewerkt met Jon Kabat-Zinn.

De rangschikking van de hoofdstukken is heel herkenbaar van dit boek;

  • dezelfde lay-out
  • de korte alinea's
  • de icoontjes die speciale paragrafen benadrukken
  • en de tien aandachtspunten op het eind.

Deze indeling is laagdrempelig, de toon aangenaam, nu en dan een beetje populair en de doelmatige aanpak heeft niets zweverigs. Op de bijbehorende audio staat een serie meditatieoefeningen. Diegene die onbekend zijn met dit begrip worden bij de hand genomen in een acht weken durende cursus.

Voor de meer geoefende persoon is het door de uitgebreide inhoudsopgave makkelijk interessante onderwerpen uit te kiezen, zoals: mindfulness op het werk, in relaties, bij angst, pijn en depressies. Het boek bevat zwart-wit illustraties en een index.

3. Houden van dingen die niet perfect zijn – Compassie voor jezelf en anderen

Auteur: Haemin Sunim is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde. Hij doceert Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment.

In dit boek gaat het hoofdzakelijk om liefde voor jezelf wanneer het gaat over afwijkingen van jezelf en anderen. Sunim schrijft over; de zorg voor jezelf, familie en intieme relaties, moed, empathie en spiritualiteit. De hoofdstukken beginnen met een gedicht en vaak een door hem zelf gekleurde tekst. Waarna een aantal spreukachtige passages volgen.

De boeddhistische spiritualiteit ligt er niet dik bovenop. Het gaat Sunim er vooral om dat hij iedereen meeneemt. De attentie voor het eigen innerlijk zorgt ervoor dat je oog krijgt voor de zorgen van de ander.

De vele kleurrijke illustraties van Lisk Feng maken dit boek aangenaam; de in warme kleuren afgebeelde voorstellingen zetten aan tot nadenken over het verhaal erachter. De steekwoorden voor dit boek zijn dan ook: mooi, warm, menselijk, zelfreflectie en voor iedereen.

4. Mindgym, sportschool voor je geest – in 12 weken meer focus, rust en energie

Auteur: Wouter de Jong is een veelgevraagd spreker, trainer en consultant. Hij studeerde af in Nederlands recht en aansluitend volgde hij een opleiding aan de Amsterdamse toneelschool, waarna hij werkte als acteur (onder andere GTST en Villa Achterwerk). Hij volgde meerdere opleidingen tot compassie- en mindfulness trainer, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

De ondertitel van het boek geeft het doel goed weer: ‘in 12 weken meer focus, rust én energie'. Een nuttig, fijner leven kan alleen behaald worden door mensen met een geestelijke gezondheid. Het boek is bedoeld als een handleiding. Verspreidt over twaalf weken wil Wouter in een gelijk aantal hoofdstukken de lezer mentaal trainen.

De twaalf hoofdstukken zijn op soortgelijke wijze opgebouwd. Iedere week start met een ‘warming-up', een theoretisch gedeelte, gevolgd door een concrete training, om af te sluiten met een ‘cooling down'. Tussendoor krijgt de lezer nuttige tips, voorbeelden, aanwijzingen en bedenkingen, gekoppeld aan inspirerende citaten.

De lezer kiest het niveau van dagelijkse oefening, van ‘licht' tot intensief waarbij een gratis te downloaden audiotrack zorgt voor de begeleiding. MindGym is een zelfhulpboek voor mentale training met als doel een gezonde en gelukkige geest.

5. Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt – rust vinden in een drukke wereld

Auteur: Haemin Sunimuteur is een boeddhistische monnik, geboren in Zuid-Korea, die voor zijn studie naar Amerika verhuisde en daar studeerde. Hij doceert Boeddhisme aan Hampshire College en woont afwisselend in New York en Seoul. Inmiddels is hij uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke boeddhistische leermeesters van dit moment.

Dit boek kan het best worden omschreven als: een hartverwarmend positief boek. Dit boek is makkelijk leesbaar en zeker geschikt om te herlezen, want dit is typisch zo'n boek dat je niet in één keer uitleest. Het boek wordt opgesierd met kleurrijke illustraties waar je blij van wordt.

Dit inspirerende boek laat je anders kijken naar de wereld om je heen. Daardoor zet het je wereld op zijn kop omdat je met je neus op de feiten wordt gedrukt. Ook is ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt' een prachtig cadeau om te geven aan je naaste.

6. Voluit leven – Mindfulness of de kunst van het aanvaarden, nu als praktisch hulpboek

Auteur: Prof. dr. Ernst Bohlmeijer is psycholoog en als hoogleraar verbonden aan de Universiteit Twente. Hij is een van de eerste op het gebied van positieve psychologie in Nederland.

Het altijd proberen om psychische problemen zoals angsten of depressie te omzeilen kost veel energie. De zelfhulpmethode die de auteurs, psycholoog en psychotherapeut, in dit boek aanbieden, zijn gebaseerd op acceptatie van psychisch leed en op toename van psychologische flexibiliteit.

Uitgangspunt van de ACT (acceptance and commitment therapie) is de inzicht dat aanvaarding de weg vrijmaakt om met aandacht en vanuit eigen waarden te leven. Het zonder oordeel leren opmerken wat er in je omgaat en het vermogen bewust te zijn, mindfulness genoemd, spelen daarbij een sleutelrol.

Aan de hand van een groot aantal oefeningen en voorbeelden onderzoeken lezers eerst hoe ze met blokkades en onzekerheden omgaan. Vervolgens leren ze hun verzet tegen psychisch leed op te geven en tenslotte om te leven vanuit het hier en nu.

Het boek Voluit Leven bevat enkele invuloefeningen en een audio met mindfulness-oefeningen. Het boek, bedoeld voor iedereen die het leven als onbevredigend ervaart of worstelt met psychisch leed, bevat bruikbaar en toegankelijk materiaal voor mensen die meer voldoening uit hun leven willen halen.

7. Stilzitten als een kikker + CD – mindfulness voor kinderen (5 -12 jaar) en ouders

Auteur: Eline Snel is gecertificeerd mindfulness trainer. Zij maakte een training voor kinderen van vijf tot twaalf jaar. Ook maakte Eline trainingen voor pubers/adolescenten en een training voor hun ouders.

Haar boek ‘Stilzitten als een kikker' is wereldwijd een bestseller met 600.000 verkochte exemplaren. In Nederland zijn er meer dan 40.000 exemplaren verkocht.

‘Stilzitten als een kikker' biedt makkelijke ontspanningsoefeningen aan zodat een druk kind de rust kan krijgen die het nodig heeft.

De oefeningen hebben namen die tot de verbeelding spreken. ‘Ik kom van Mars' is een oefening waarbij kinderen moeten doen alsof ze van een andere planeet komen. Ze krijgen een voorwerp in hun handen dat ze met alle zintuigen moeten omschrijven.

Het belangrijkst is dat er geen oordeel uitgesproken wordt, het gaat om de feitelijke ervaring. Met deze oefening wordt de aandacht getrokken in wat er nu gebeurt.

De mindfulness trainster slaat met haar boekje de spijker op zijn kop. Het is tijd dat kinderen de tijd krijgen om tot zichzelf te komen. En het mooie is, ook volwassenen zullen uit het boek inzichten halen die ze in hun eigen drukke leven kunnen toepassen.

Nog meer mindfulness? Mindfulness voor het dagelijks leven

Wanneer je na het lezen van één van de mindfulness boeken aan de slag wil gaan, om meer in het nu te gaan leven, is wellicht de online cursus Mindfulness voor het dagelijks leven van Rolf ook iets voor je.

Niets geen groepslessen, geen locatie waar je heen hoeft, gewoon in je vertrouwde omgeving op jouw tempo mindfulness leren, d.m.v. video- en audiomateriaal.

Twijfel je of mindfulness jou kan helpen? Hou dan zeker mijn blog in de gaten. Mindfulness kan bij veel dingen worden toegepast. Hierover vertel ik je volgende keer meer. En uiteraard heb ik ook dan weer een gratis mindfulness tip voor je.

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al gelezen:

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down