arrow_drop_up arrow_drop_down
Omgaan met tegenslagen
8 januari 2020 

Omgaan met tegenslagen

“En net  als je alles op een rijtje hebt draait de wind”

Je leven op de rit, en dan

Let op: dit feit overkwam mij maar het zou een ieder kunnen treffen. Na een jaar intensieve traumatherapie had ik mijn leven na 49 moeizame jaren weer op de rails. Vol vertrouwen keek ik de toekomst in. Er waren plannen om mijn bedrijf uit te breiden en meer inkomen te genereren. Tot die seconde dat er een auto achterop mijn auto botste. Niet eens hard, maar de impact bleek behoorlijk.

Je dacht dat het jou nooit zou gebeuren

Op het moment zelf merk je weinig totdat je de tijd die daarop volgt moet inzien dat je concentratievermogen terugloopt. En met dat concentratievermogen loopt ook helaas je bedrijf schade op. Nooit verwacht dat dit mij zou raken na een jaar waarin ik intensief werkte aan mijn herstel. Het kon mij dus gebeuren. En …… het kan jou overkomen.

Hoe ga je om met tegenslag

Een tegenslag kan iedereen overkomen. Om het even of het je al die jaren van je leven voor de wind ging of dat je al in een traject na een zwaar leven had gezeten. Feit is dat een tegenslag iets is waar niemand op zit te wachten.

Het is dan ook zaak dat je jezelf herpakt op het moment dat je een tegenslag ervaart. Het is belangrijk om je te beseffen dat je leven doorgaat. Je leven gaat door, maar dan wel anders als dat jij vooraf had berekend.

Jouw leven stopt niet

Een tegenslag wil nooit zeggen dat je leven helemaal stopt. Het wil ook niet zeggen dat je hele leven instort. Het is belangrijk dat je kijkt naar de fundamenten waarop jij je leven had gebouwd. Die moeten goed en stevig zijn.

“Had je een leven van gemakzucht dan zal je hard moeten gaan aanpakken

De nasleep van een tegenslag zal namelijk alles behalve gemakkelijk zijn. Had je een leven waarin je een goede basis had gelegd om op te kunnen bouwen dan kan je verder bouwen.

Een goede basis, wat is dat

Een goede basis in je leven wil eigenlijk zeggen dat je weet wat je zelf waard bent. Het houdt in dat je een goed evenwichtig zelfbeeld hebt. Het houdt ook in dat je weet hoe je moet handelen als de wind een keer draait.

Volharding is een voorbeeld van een goede basis in je leven. Visie is eveneens een voorbeeld daarvan. Voldoet jouw leven aan deze voorwaarden in de basis dan ben je in staat om jezelf te herpakken.

Tegenslag is geen rem

Tegenslag is niet iets wat een streep trekt door jouw plannen. Ook zal het niet gelijk ervoor zorgen dat je stopt met groeien in je persoonlijk leven. Door met wijsheid te handelen op een moment van tegenslag kan jij doorgroeien tegen alles in.

Ik had het geluk dat de tegenpartij van mijn ongeval bekend was en aansprakelijk kon worden gesteld. In jouw persoonlijke situatie is er doorgaans ook een oplossing om jouw leven weer een nieuwe wending te geven.

Een nieuwe wending met hulp

Gaat het in jouw situatie niet om financiële tegenslag maar om immateriële tegenslag, dan zal je niet gelijk zien hoe jij je leven een nieuwe wending kan geven. In dat geval is het altijd goed om iemand anders te vragen om met je mee te kijken naar jouw leven.

“Samen kijken naar jouw fundament en naar jouw mogelijkheden is doorgaans heel verhelderend

Een ervaring met een coach kan heel verhelderend werken in dit geval en is dan ook echt een aanrader voor een ieder die vast dreigt te lopen na een tegenslag.

Laat tegenslag ruimte geven

Een moment van tegenslag waarin je leven van het ene op het andere moment een andere wending krijgt kan je beschouwen als een vloek. Je kan het zien als een dwarsboom die wordt geplaatst op jouw levenspad waardoor je vol in de remmen moet en je zonder visie en toekomstdromen achterblijft.

Een tegenslag kan je echter ook gebruiken om ruimte te geven in je leven. In mijn geval trapte mijn lichaam op de rem door de whiplash die ik opliep. Fysiek kan ik nu minder, maar in mijn hoofd is ruimte gekomen om te dromen. Ik heb ruimte gekregen om vooruit te kijken in het leven.

Dromen of geld

De tegenslag die je ervaart in een situatie waarin je lichaam vastloopt bestaat er meestal uit dat je een stuk inkomen gaat mislopen. Dat is uiteraard iets wat heel erg is, daar ben ik eerlijk over.

“Feit is wel dat ieder mens zijn dromen heeft”

Dromen voor jezelf, dromen voor je werk, dromen om je te ontplooien in het leven. Dat is iets waar ruimte voor ontstaat wanneer je jouw leven opnieuw inhoud moet gaan geven.

Beginnen met een blanco blad

Een tegenslag kan betekenen dat je begint met een blanco blad, met een schone lei. Jouw verleden is wellicht niet meer haalbaar voor je. Feit is dat jouw verleden wellicht niet was waar je als kind van droomde.

Velen van ons raken verzeild in een leven waarin je keuzes maakt omdat je niet anders kan. Je kiest voor een bepaalde baan omdat je inkomen moet genereren. Binnen die baan kan je niet altijd verder ontwikkelen omdat de mogelijkheden niet worden geboden.

Jouw keuze voor jouw leven tot nu toe zijn dus wellicht bepaald door je omstandigheden maar niet door jouw hart. Een drastische wending in je leven zal in dat geval betekenen dat je opnieuw begint.

Angst is verlammend

Helemaal opnieuw beginnen terwijl je voor jezelf al een redelijk stabiele situatie had opgebouwd kan behoorlijk verlammend werken. Beschouw het maar als een verhuizing naar een vreemd land. Je kent de taal er niet, je kent de bewoners niet. Het feit dat je in een compleet nieuwe situatie begint is spannend in het eerste begin.

Dit alles lijkt wellicht eng maar dat is slechts koudwatervrees. Zodra je durft te kijken naar jouw nieuwe leven als een avontuur zal je zien dat de spanning van je af valt. Zodra jij de eerste stap hebt genomen naar een nieuwe toekomst zal je zien dat de volgende vanzelf komt. Het duurt niet lang voor jij je weg weer hervindt.

Durf jouw nieuwe leven te omarmen

Nieuwe plannen en een nieuwe inrichting van je leven zijn een goede basis. Je begint met een nieuw leven wat wellicht heel anders was dan het leven wat je leidde voor de tegenslag in je leven. Dit nieuwe leven zal doorgaans meer bewust worden gekozen.

Mijn advies is om bij de nieuwe inrichting van je leven je hart te volgen. Kijk naar dat wat jou echt fascineert in je leven en bouw daarop verder. Jouw nieuwe leven is er niet om bang voor te zijn: het is er om te omarmen. Het is er om te koesteren want jij gaat je leven leiden zoals dat in jouw hart ligt.

Dromen en visie koesteren

De eerste tijd na een tegenslag en wellicht nog heel lang daarna zal je regelmatig badend in het zweet wakker worden. De terugblik aan je oude leven wat zo veilig en vertrouwd leek is een basis waarop je nu niet meer kan vertrouwen.

Een nieuwe wending geven aan je leven is spannend en nieuw. Het is zaak dat je onder al deze omstandigheden je dromen en je visie blijft koesteren. Blijf reflecteren bij jezelf bij de keuzes die je maakt. Volg jij nog wel je hart in alles wat je doet? Houd je visie als een goede bestemming voor ogen tijdens jouw reis naar je nieuwe leven.

Zet koers en ga ervoor

Heb je jouw nieuwe plan voor je leven goed voor ogen? Dan is het nu de tijd om ervoor te gaan. Trek het anker van je boot in en zet koers naar een nieuwe toekomst. Blijf tijdens de reis je stappen goed in de gaten houden. Richt je nieuwe leven in zoals dat bij jou past en durf weer te dromen voor jouw leven. Je zal zien dat naar mate je bezig bent je oude leven een slap aftrekseltje blijkt te zijn van dat wat er echt op je lag te wachten.

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?