50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Hoe kan ik omgaan met verdriet?
17 december 2019 

Hoe kan ik omgaan met verdriet?

Als iemand zou moeten kiezen tussen zich gelukkig voelen of zich verdrietig voelen, kiest deze persoon waarschijnlijk de eerste optie. Dat is natuurlijk normaal, want gelukkig zijn voelt goed en verdrietig zijn voelt slecht.

Op basis van deze visie wordt het ene gevoel als beter beschouwd dan het andere. Maar alleen omdat gelukkig zijn beter voelt dan verdrietig zijn, betekent dit niet dat het ene gevoel beter is dan het andere.

Geluk en verdriet

Aan de ene kant van het spectrum zit geluk en aan de andere kant verdriet. Hoewel de ene kant beter voelt dan de andere, hebben ze allebei een doel.

Als iemand echter aan één kant van het spectrum vastzit, wordt het een uitdaging voor hen om dit te veranderen. De kant die hier in je opkomt, is waarschijnlijk de kant waar je verdriet ervaart.

Het gras is altijd groener

Wanneer iemand zich in een positie bevindt waarin deze persoon zich verdrietig voelt en niet in staat is om daarin te veranderen. Dan kan deze persoon denken dat zich gelukkig voelen de oplossing is van het probleem.

Waardoor hij of zij bijvoorbeeld denkt dat het gras groener is aan de andere kant en dit ook probeert op te zoeken. Dit kan worden gezien als de menselijke natuur en hoe we vaak denken dat het gras ergens anders groener is.

Omstandigheden veranderen

Als iemand echter zijn omstandigheden zou veranderen en op een andere manier zou leven, zou dat zijn leven kunnen verbeteren. Andere situaties opzoeken in de hoop op die manier gelukkig te worden, kan ook tot een ander stel problemen leiden.

In het begin zou iemands leven beter kunnen lijken en dan naarmate de tijd verstrijkt, is het alsof er niets is veranderd en neemt het gevoel van verdriet opnieuw de bovenhand.

Waardering

Het is door droevig te zijn dat men het waarderen van gelukkig zijn ervaart. Als iemand altijd blij was, zou de persoon er snel aan wennen en zou het niet langer hetzelfde effect hebben. Dit wil echter niet zeggen dat men meer verdriet moet ervaren dan geluk.

Soms zal iemands leven meer momenten hebben waarop hij zich verdrietig voelt, dan momenten waarop hij zich gelukkig voelt, en dit is normaal. Als menselijke wezens hechten we ons aan dingen en wanneer dit ten einde komt, zullen we ons verdrietig voelen.

Verdriet voorkomen is geen oplossing

Een manier om dit te voorkomen zou zijn om te voorkomen dat mensen zich gaan hechten, maar dan zou het leven niet beter zijn. Aan de ene kant zou je niet langer het verdriet moeten ervaren dat ontstaat wanneer iets verbroken wordt, maar tegelijkertijd kan je dan niet het geluk ervaren dat zich hechten met zich meebrengt.

“Verdrietig zijn is onderdeel van het leven, maar als je je altijd verdrietig voelt, is het een duidelijk teken dat er iets niet klopt”

Verdrietig zijn hoort bij het leven

Voor sommige mensen is verdrietig zijn iets dat ze van tijd tot tijd zullen ervaren. Het verdriet kan ook langer duren als ze een groot verlies hebben ervaren. Dus, hoewel het langer dan een dag of zelfs een aantal jaren kan duren, is het nog steeds een tijdelijke ervaring.

“Het is onwaarschijnlijk dat dit iets voor de rest van hun leven bij hen zal blijven en daarom zullen ze altijd weer opstaan”

Dit is hoe sommige mensen verdriet zullen ervaren, maar het is niet hoe iedereen verdriet zal ervaren. Er zullen mensen zijn die zich niet alleen verdrietig voelen op bepaalde tijden of omdat ze iets hebben verloren, het zal zijn hoe ze zich altijd voelen.

Hoe het leven is

Als iemand verdrietig is, maakt het niet uit wat er extern gebeurt, omdat het niet mogelijk is om te veranderen hoe ze zich voelen. Hun leven is dan iets waarvan ze niet kunnen genieten. In plaats daarvan is het iets dat ze moeten doorstaan.

Dit betekent niet dat de mensen om hen heen zich realiseren wat er in hen gebeurt. Velen doen dan alsof alles in orde is. Het beeld dat ze aan anderen presenteren, is dat ze gelukkig zijn en dat ze zich nooit verdrietig voelen.

Depressief

Er zijn ook mensen die niet ontkennen hoe ze zich voelen. Daarom worden ze door derden wel eens bestempeld als depressief. Wil je alles weten over depressief voelen, klik dan op deze link voor meer artikelen…

Wanneer men dit ervaart, kan dit ertoe leiden dat ze zich terugtrekken uit sociale contacten in het leven en meer introvert worden. Dit is een daad van zelfbescherming en een manier om te voorkomen dat ze nog meer pijn ervaren.

Omgaan-met-verdriet-vrouw

Standpunten

Als je de hele tijd verdrietig bent en het maakt niet uit wat je doet of zelfs hoe je denkt, dan kan je worden gediagnosticeerd als een soort chemische onbalans. Misschien wordt iemand gezien alsof hij op deze manier geboren wordt, of dat de genetica het probleem is.

Sommige mensen zouden kunnen zeggen dat het hun gedachten zijn die hen verdrietig maken en dat ze deze moeten veranderen. Op basis van deze twee perspectieven zou men uiteindelijk medicijnen kunnen gebruiken als ze zich zelf niet kunnen verbeteren.

Een andere reden waarom je je de hele tijd verdrietig voelt, kan zijn vanwege de emoties die vastzitten in je lichaam.

“Wanneer iemand verlies ervaart, zullen ze verdriet ervaren en wanneer iemand niet kan rouwen, kan het verdriet in het lichaam blijven zitten”

Het is dan niet langer een tijdelijke ervaring en iets dat je geleidelijk overwint. Het is iets dat je definieert. Men is dan in een constante staat van verlies en hoewel ze zich misschien niet langer herinneren wat er is gebeurd, is de emotionele ervaring binnen hen gebleven.

Bewustzijn

Verdriet kan verband houden met het verlies van een geliefde of het einde van een relatie. Misschien ervoer je een jeugd waarin je werd verwaarloosd of misbruikt.

Men zal dus zijn emotionele ervaringen uit het verleden moeten verwerken en wanneer dit plaatsvindt, zal men zich anders gaan voelen. De hulp van een therapeut of genezer kan nodig zijn. Hier krijgt men de steun die ze nodig hebben om hun gevoelens onder ogen te zien.

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down