Onzekerheid
Redactie
Onzekerheid
03/22/2021
5 min

Onzeker als ouders

03/22/2021
5 min

Als er iets is wat hand in hand met elkaar gaat dan is het wel ouderschap en onzekerheid. Niemand krijgt een handleiding bij de bevalling.

Zelfs als je al kinderen hebt, blijven sommige dingen lastig want ieder kind is toch weer net even anders. Ook kunnen broertjes en zusjes enorm van elkaar verschillen. Bekijk de inhoudsopgave om te zien wat je kan doen als je onzeker bent als ouder:

Onzeker als ouders – inhoudsopgave:

Onzekerheid als ouder tonen mag

Onzeker als ouders zijn geldt dus niet alleen voor jou. Veel ouders voelen zich niet altijd even zeker. Niets om je voor te schamen.

De een schiet dan ook snel in de stress van een bepaalde situatie, terwijl de ander hier veel relaxter mee om kan gaan. Feit is wel dat je nooit weet wanneer je het goed doet.

“Iedereen doet zijn best maar ouderschap is ook regelmatig ‘on the spot’ reageren, beslissen en doen en tja, dan maak je ook weleens fouten”

Naast dat je daar zelf al van kunt balen, staat er vervolgens ook een leger aan ouders klaar die hun mening graag ventileren. Iedereen vindt van zichzelf dat ie het geweldig doet en zal de ander wel even vertellen wat er aangepast dient te worden.

Zo jammer, als het nou eens zou doordringen dat niemand de wijsheid in pacht heeft en dat iedereen zijn best doet, zou er een stuk minder onzekerheid zijn.

Onzekerheid in jezelf

Je onzeker voelen is al vervelend genoeg, maar een groter probleem is dat kinderen dit haarfijn aanvoelen. Baby’s beginnen sneller te huilen en de oudere kinderen hebben door dat er ruimte is om iets van je gedaan te krijgen.

Je gevoel is nou eenmaal je gevoel, dat kan je niet uitschakelen. Je kunt er hooguit aan werken om dit gevoel minder te laten zijn in de toekomst.

Wat al sneller kan helpen is door je bewust te zijn van de momenten waarop je snel een keuze moet maken. Bijvoorbeeld wanneer je kind vraagt of de televisie aan mag of wanneer het iets lekkers wil.

Zodra je ‘ja’ of ‘nee’ zegt, moet je hier ook bij blijven. Zeg je ‘nee’ en laat je je toch ompraten, dan maak je het probleem alleen maar groter. Omdat je kind nu weet dat het met zeuren, doorvragen of ander gedrag wat je eigenlijk niet wilt, dingen toch voor elkaar krijgt.

Als je op dat moment echt even niet weet of je iets wilt toestaan of niet, geef dan aan dat je er even over na zult denken of dat je druk bent en er straks op terugkomt. Je kunt eventueel ook nog een tijdstip noemen voor wat extra duidelijkheid wanneer je kind het antwoord kan verwachten.

Zorg er wel voor dat je je zelf aan de afspraak houdt zodat je kind merkt dat je betrouwbaar bent en doet wat je zegt.

“Wees consequent want dat is precies wat je duidelijk wilt maken, dat jij meent wat je zegt en dit ook doet”

Ben jij consequent?

De gave van consequent zijn zit helaas niet in ieder van ons. De een zal daar harder voor moeten werken dan de ander. Toch is consequent zijn heel belangrijk omdat je daarmee duidelijk grenzen afbakent. Voor jezelf heeft het ook veel voordelen.

Zo zal het er uiteindelijk in resulteren dat jouw antwoord makkelijker wordt aangenomen omdat duidelijk is gemaakt dat jij je aan jouw antwoord houdt. Kinderen leren dat het geen zin heeft om hun zin door te duwen want wat jij zegt, daar hou je je ook aan.

Daarnaast zal je merken dat jij je veel zelfverzekerder voelt als je consequent bent. Je hoeft namelijk maar één keer antwoord te geven op een vraag.

Daarna is het een kwestie van volhouden en wellicht een beetje acteerwerk, namelijk niet laten zien dat je ergens misschien toch een beetje twijfelt aan het antwoord dat je gaf. Bluf je er doorheen alsof je aan een pokertafel zit. Dit is jouw antwoord en daar sta je achter.

“Wanneer je meerdere successen op rij gaat ervaren zal je zien dat jouw zelfvertrouwen nog meer wordt vergroot”

Onthoud dat consequent zijn iets anders is dan iets soms niet weten of een foutje maken en dat niet laten blijken. Het is gezond als kinderen merken dat je als volwassene ook niet altijd alles weet of dat jij ook weleens een foutje maakt.

Niemand is perfect, dus jouw kind hoeft daar ook niet naar te streven. Bij consequent zijn draait het erom dat je voorspelbaar en betrouwbaar bent en dat je doet wat je zegt. Beoefen je ook al mindfulness? Dan wordt het nóg makkelijker om consequent te blijven.

Onzekerheid door anderen

Dat je je onzeker voelt over jouw kwaliteiten als ouder naar anderen toe, is misschien nog wel vervelender. Omdat je over die ander geen enkele controle hebt. In tegenstelling tot je kinderen als het goed is.

Zoals alles veranderd, zo zijn ook opvoedstijlen trendgevoelig. Jaren geleden droegen we bijvoorbeeld geen autogordels en werd er aan de lopende band gerookt in het bijzijn van kinderen. Daar hoef je tegenwoordig niet meer mee aan te komen.

De een geeft zijn kinderen alleen water te drinken en daar zijn suikers een no go. Bij de ander mag een kind al vanaf zijn derde frisdrank drinken en staat er standaard drie keer in de week fastfood op het menu.

Je kunt van beide situaties vinden wat je wilt, maar uiteindelijk mag iedereen zelf bepalen hoe hij zijn kinderen grootbrengt. (Tot op zekere hoogte natuurlijk 😉).

Dat geldt gelukkig ook voor jou, want stel je eens voor dat iemand jou komt vertellen hoe jij je opvoeding moet doen? Dat zou jij ook gek vinden toch?

Onzeker als ouders door de schuld bij iemand anders te leggen – video

Misschien ken jij ze ook wel in jouw omgeving? Van die ouders die altijd alles beter weten. Die overal een antwoord op hebben. Die onaantastbaar zijn en anders gewoon de schuld bij een ander leggen.

Deze groep ouders maakt je onzeker. Het doet iets met je zelfbeeld, eigenwaarde en zelfvertrouwen. Blijf weg van deze groep ouders en zorg dat je niet bij deze groep gaat horen. Niet goed voor jouw onzekerheid. Ik heb er een korte video over opgenomen:

Wat past bij jou kind(eren)?

“Tegenwoordig leven we wel in een wereld waarin het doodsimpel is om je mening te verkondigen”

Waar dit vroeger zo goed als alleen door middel van roddelen gebeurde, weet iedereen tegenwoordig de weg naar sociale media en het internet in het algemeen te vinden.

Men voelt zich vogelvrij om daar goed duidelijk te maken wat hun kijk op dingen is. Ik noem ze ook wel eens de toetsenbordridders. Monique heeft hier een mooi artikel over geschreven een tijd geleden.

Met al die meningen die je overal tegenkomt, is het logisch dat je snel aan je eigen keuzes gaat twijfelen. Nergens staat feitelijk beschreven wat de juiste opvoeding is en wat niet, dat maakt dat opvoeden voor iedereen een zoektocht is.

Uiteindelijk is het belangrijk dat jij kijkt naar jezelf en jouw kind(eren). Welke regels en afspraken, normen en waarden passen bij jullie? Wat vinden jullie belangrijk en wat is het beste voor jullie kroost? Je wilt je kinderen zo goed mogelijk voorbereiden en klaarstomen om zich te kunnen redden in de wereld.

“Als jij jezelf in de ogen aan kunt kijken en eerlijk kunt zeggen dat jouw keuzes het beste zijn voor je kind, dan is dat genoeg en hoef jij je tegenover niemand te verantwoorden”

Reacties