Onzekerheid

[Onze artikelen (en meer) over onzekerheid vind je onder deze tekst]

Onzekerheid beperkt je mogelijkheden

Wanneer je erg onzeker bent beperkt dat jouw mogelijkheden, het remt je om initiatieven te nemen (ik kan dat toch niet!). Op de eerste plaats omdat je zelf die onzekerheid voelt en dus niet overal op af durft te stappen en op de tweede plaats omdat jouw omgeving het wellicht aan je merkt dat je onzeker bent.

Onzekerheid brengt je geen succes en geen gelukkige toekomst. Een gevoel van onzekerheid voor een presentatie, het behoud van je baan of iets dergelijks is niet zo vreemd als die onzekerheid maar niet de overhand krijgt in alles wat je doet. Je kunt je op verschillende gebieden onzeker voelen, op je werk, in een relatie enz.

Bij onzekerheid twijfel je niet alleen aan hetgeen je kunt, maar meer aan wie je bent. Het gevoel van eigenwaarde ontbreekt. Deze twijfel kost je veel energie zonder dat het je wat oplevert. Dat onzekere gevoel vreet aan je. De oorzaak van onzekerheid is vaak een negatief zelfbeeld en te hoge verwachtingen.

Het is dus niet de omgeving die de oorzaak is van jouw onzekerheid. De omgeving kan er wel een rol in spelen. Ook jouw opvoeding kan een negatieve bijdrage hebben geleverd aan jouw onzekerheid, wanneer er destijds te hoge verwachtingen aan je zijn gesteld, wanneer je veel negatieve kritiek hebt gehad in plaats van bemoedigende woorden.

Een jong kind gelooft zijn ouders en/opvoeders als die zeggen dat het niet deugt. Gebeurt dat dagelijks dan wordt daardoor een laag zelfbeeld bij het kind ontwikkeld. Het kind doet in de ogen van de ouders niets goed en wordt daardoor onzeker.

Onzekerheid kan leiden tot een minderwaardigheidsgevoel en een angststoornis. Pak jij de onzekerheid niet aan dan ben jij je leven lang bang om te mislukken, je maakt je voortdurend zorgen, bent moe, hebt last van hoofdpijn en ook heb je slaapproblemen. Pak onzekerheid aan als het jouw leven beheerst.

Behandeling onzekerheid

Beheerst onzekerheid jouw leven, op je werk, in je relatie, in elke situatie, dan wordt het de hoogste tijd deze adequaat aan te pakken. En dat kan! De oorzaak van jouw onzekerheid moet worden onderzocht.

Een goede methode is psychotherapie soms aangevuld met medicatie. Soms is een coach voldoende om je onzekerheid te overwinnen. Deze leert je om je zelfvertrouwen te ontwikkelen en assertiever te worden.

Van een leven in onzekerheid naar het vinden van zekerheid in jezelf

Leef jij al lang in onzekerheid over je eigen kunnen, vind jij jezelf niets waard? Is de ander in jouw ogen altijd beter dan jij bent? Voel jij je onzeker in je relatie?

Een leven in onzekerheid remt je. Je durft niets of weinig te ondernemen, dus krijg je ook geen positieve ervaringen. Ook als je onrecht wordt aangedaan durf jij niet voor je rechten op te komen uit onzekerheid. Jammer, dat moet veranderen voor een betere toekomst.

Voel jij je op één of meer gebieden onzeker, pak die onzekerheid aan door in gesprek te gaan met een professional. Laat je niet leiden door onzekerheid, er is wat aan te doen! Laat de onzekerheid achter je en er gaat een wereld voor je open. Je durft weer volop te leven en te genieten.

Pagina 1 van 512345
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);