arrow_drop_up arrow_drop_down
Een oxytocine boost door uit je comfort zone te stappen
13 april 2020 
in Angst

Een oxytocine boost door uit je comfort zone te stappen

Als je thuis moet zitten

We leven in een rare tijd. Door het corona virus zit opeens iedereen binnenshuis. Dat is het moment waarop de verveling behoorlijk toe kan slaan. Je leven wordt steeds meer een sleur en daar bovenop wordt je lichamelijke conditie niet bepaald beter.

Het is ook een tijd waarin je steeds vaker challenges tegen komt op het internet. Doel van deze challenges is dat je uit je comfort zone stapt. Je wordt uitgedaagd om eens wat nieuws te ontdekken en te proberen.

Zelfdiscipline als doel

Een challenge ga je aan om meerdere redenen. Als eerste is het natuurlijk interessant om eens te kijken of er gewoontes zijn die je kan veranderen bij jezelf. Daarnaast is het interessant om te werken aan persoonlijke doelen terwijl je thuis zit.

Zelfdiscipline bleek een punt te zijn waaraan ik nog behoorlijk wat aan de weg kon timmeren. Ik heb immers als mens zijnde de neiging om mijzelf te pamperen, mijzelf wat extra te gunnen. Daardoor neigde ik een softie naar mijzelf toe te worden.

De koude douche

Ik las een over een challenge waarbij je werd uitgedaagd om koud te douchen. Voor mij als groot fan van een hete douche was dit een interessante uitdaging. Een warme douche om de spieren op te warmen en daarna nog even op temperatuur komen onder een deken vormden mijn dagelijkse routine.

Een douche met koud water klonk dan ook niet heel erg aantrekkelijk. Toch las ik goede verhalen op de website waar de challenge werd georganiseerd. Getriggerd besloot ik mee te doen.

Een lastig begin

Alle begin is moeilijk, zo ook bij deze challenge. Het hielp mij dan ook enorm dat het werd georganiseerd door een coach. Er was professionele kennis bij de hand voordat ik voor het eerst de koude douchestraal op mijn lijf zette.

Ik had ook goed overleg voor ik aan de slag ging. Je werd immers gewaarschuwd dat je moest uitkijken wanneer je medische complicaties had. Aangezien dat bij mij het geval is kon ik niet zomaar onbezonnen te werk gaan.

Een waarschuwing bij voorkennis

persoonlijk heb ik een aanleg voor hartritmestoornissen. Een probleem wat de kop op stak in een periode in mijn leven dat er veel stress was in de privésfeer. Een cardioversie volgde waarna ik weer redelijk kon functioneren.

Bij een koude douche krijgt je hart een behoorlijke klap te verwerken. Ik kreeg dan ook het advies om te beginnen met lauw water en het langzamer dan gewoonlijk op te bouwen. Het bleek een goed advies wat ik nodig had om de challenge te kunnen volhouden.

Van ongemak naar plezier

Wanneer je voor het eerst iets gaat doen wat geheel tegen je principes en gewoonten in gaat kom je tot de conclusie dat het een pijnlijke ervaring is.

De eerste keer dat ik de koude straal op mijn benen zette was een auw-moment. Ik vroeg me af of dit een challenge was die ik ook echt leuk vond. Daarnaast vroeg ik me af of er wel iets goeds uit kon voortkomen.

Echter, diezelfde middag nog stond ik op mijn balkon zonder jas te tuinieren terwijl het 8 graden Celsius was. Het leverde dus blijkbaar wat goeds op.

Een stap over je grenzen heen zetten

Als mens heb je voor jezelf grenzen gesteld. Het gaat om grenzen waarbinnen jij je veilig voelt. Wanneer je over je eigen grenzen heen stapt zal dat dan ook voor een bepaalde sensatie in je lichaam zorgen. Alles in je trilt en sputtert tegen. Alleen door wilskracht kan je deze stap nemen.

“Over je grenzen heen stappen om iets positiefs te ondernemen is iets waarvoor je behoorlijk wat zelfvertrouwen nodig hebt”

Je moet zeker weten dat het een goed doel dient. Daarnaast moet je altijd bewust zijn dat een positieve stap over je grenzen heen een stap is naar persoonlijke groei.

Zonder discipline geen groei

Wil jij groeien op een vlak in je persoonlijk leven, dan zal je bij jezelf een goede discipline moeten ontwikkelen. Dit gaat het gemakkelijkste wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, in mijn geval een goede stabiele gezondheid.

Daarnaast is coaching heel belangrijk; je wilt er immers niet alleen voor staan. Aan jezelf werken is topsport, houd dat goed in de gaten wanneer je ermee aan de slag gaat.

Een overwinning op jezelf

De challenge vorderde steeds meer, en iedere ochtend werd een overwinning op mijzelf. Ik telde de seconden dat de koude straal op mijn lichaam stond en al snel merkte ik dat ik het sneller kon opbouwen dan in het schema werd aangeboden.

Het voelde als een persoonlijke victorie, en dat geeft op zich al een goed gevoel. Een succesmomentje wanneer je onder de douche staat; het klinkt vreemd maar het is een beloning op zich.

Oxytocine in de ochtend

Ben je, zoals ik, een mens waar je in de ochtend een beetje rustig mee moet omgaan dan blijkt een koude douche een ware verademing.

Uiteindelijk had ik namelijk het ijdele lef om de koude straal over mijn hele lichaam heen te trekken, en zelfs over mijn gezicht. Het resultaat was shocking. Ik verwachtte irritatie maar er volgde een ware oxytocine boost in mijn lichaam.

Waarschuw je gezinsleden

Verfrist kwam ik de badkamer uit en begroette ik mijn dochter. Mijn hersenen functioneerden gelijk goed, zelfs zonder dat ik mijn Parkinson medicatie had ingenomen. Haar reactie zette me met mijn voeten terug op de aarde.

‘Mam. Kan je alsjeblieft doen zoals die andere moeders en gewoon chagrijnig zijn op de vroege ochtend, dit trek ik niet'.

Mijn goede humeur bleek niet bepaald aanstekelijk. Een waarschuwing is dan ook op zijn plek. Begin je met een dergelijke challenge en ga je gewoontes veranderen bij jezelf, vergeet dan niet vooraf je huisgenoten te waarschuwen.

Doe het samen

Een ander idee is uiteraard om samen met je gezinsleden aan een dergelijke challenge mee te doen. In dit geval hoef je er de deur niet voor uit, het kost je niks en daarnaast knap je er enorm van op. Leuke dingen om te doen met je lijf passen perfect bij deze quarantaine periode.

Tips vooraf

Sta jij op punt om te beginnen aan een challenge, neem dan vooral de onderstaande tips in acht. Het voorkomt dat je op de spoedeisende hulp belandt. Dat is de laatste plek waar je momenteel wil terechtkomen, geloof me.

Een medische voorgeschiedenis

Heb je een medische voorgeschiedenis, kijk dan eerst of je wel mag meedoen aan de challenge. Het kan zijn dat je aanpassingen in het schema moet doorvoeren.

Zorg ervoor dat noodmedicatie aanwezig is voor het geval het alsnog mis gaat. Overleg met de organisatie van de challenge. Dat brengt me tot het tweede punt.

Weet waar je aan begint

Doe in dit soort gevallen alleen mee aan challenges die worden georganiseerd door een professional of tenminste door iemand die goed onderlegd is op dit gebied.

In dit geval wordt gebruik gemaakt van de Wim Hof methodiek. Deze man staat bekend als The Iceman. De organisatrice is opgeleid door deze man en heeft alle knowhow in huis om je goed te begeleiden.

Zou je zomaar onbegonnen een emmer koud water over je heen kieperen dan krijgt je hart een klap te verduren die in deze tijd verkeerd kan uitpakken.

Maak het beste van een spannende tijd

Challenges zijn er momenteel genoeg op social media.

“Geef je immuunsysteem een boost, geef je zelfvertrouwen een boost: het maakt niet uit waar je aan werkt maar zorg dat je niet stil zit”

Het zorgt ervoor dat je deze spannende periode in je leven goed doorkomt. Daarnaast zal je op een bepaald gebied in je leven persoonlijke groei bemerken en dat zorgt ervoor dat het thuis zitten niet voor niets is geweest.

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?