Positief in het leven staan: 12 Tips - Zelfvertrouwen.com
Positief in het leven staan: 12 Tips
5 juni 2018 

Positief in het leven staan: 12 Tips

Positief in het leven staan is helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hoe je het leven ervaart dat bepaal jij. Want, negatief of positief in het leven staan, vloeit voort uit je eigen gedachten. Dus hoe jij dingen ziet, voelt en ermee omgaat. Is dat op een negatieve manier? Dan kunnen negatieve gedachten je meesleuren, zoals denken in doemscenario’s, flops en bedreigingen.

Benader jij jouw leven positief?

Wanneer je het leven positiever benadert, dan zit je prettiger in je vel, sta optimistischer in het leven en ziet alles er veel lichter uit. Dat komt niet doordat je helemaal geen negatieve dingen meemaakt, maar omdat je gebeurtenissen positief benadert. Je denkt in oplossingen, kansen en mogelijkheden. Positief in het leven staan, is je inspirator.

‘Optimistische mensen zijn populairder, leven langer en kunnen beter omgaan met pijn’ (Bron: quest.nl)

Voorbeeld 1: optimistische mensen zijn prettiger in gezelschap

Een vriend van mij is altijd positief en vrolijk. Het glas is altijd halfvol. En hij valt nooit mensen lastig met zijn problemen. Het valt me op dat hij altijd mensen aantrekt. Hij straalt geluk uit. Vrouwen vinden het leuk om met hem te praten.

positief in het leven smile

Nu mag je natuurlijk best met je vrienden of kennissen  tijdens een avond uit, praten over wat je dwarszit, daar zijn het vrienden voor. Maar let erop dat je er niet te veel in doorschiet. Zadel andere mensen niet teveel op met jou problemen. Zij zitten er niet mee in hun maag en hebben te maken met  hun eigen problemen. Je wilt niet als onprettig gezelschap worden ervaren.

Voorbeeld 2: Negatieve reacties van mensen roept weerstand op.

Ik organiseerde onlangs een weekendje weg met vrienden. We openden een appgroep. Na wat discussie over en weer over locatie en verblijfplaats besloot iemand plotseling een heel betoog te houden over een omslag in onze manier van omgaan met alcohol. Er werd door sommigen te veel gedronken vond hij, het was ongezond. Hij wilde zelf flink minderen en vond dat anderen dat ook moesten doen.

Wellicht had hij in dat opzicht wel een punt, maar hij kon op geen enkele manier steun verwachten van de rest van de groep. Uit het niets sloeg hij over in een negatief betoog, terwijl de groep zich focust op een leuk weekendje weg.

12 tips om positief in het leven te staan

Maar wat nu als je een echte zwartkijker bent? Maak je geen zorgen, daar kan aan gewerkt worden. Hieronder geven we je een aantal praktische tips die je direct in de praktijk kunt brengen om positiever in het dagelijkse leven te staan. Pas ze toe en voel je prettiger.

Tip 1: Focus je in op goede en fijne dingen

Kijk je meestal naar alles wat fout gaat in je leven? En niet naar de dingen die je goed doet? Probeer je vanaf nu eens te focussen op de dingen die allemaal goed gaan in je leven. Sta elke dag eens stil bij wat je goed hebt gedaan of wat je allemaal hebt bereikt. Of doe dit vlak voordat je naar bed gaat. Dit is meestal een moment waarop veel mensen de dag altijd even doornemen. Dit doe ik zelf ook altijd eventjes. Schrijf desnoods je ervaringen op als extra geheugensteuntje. Je zult merken dat er echt meer positieve dingen zijn in je leven dan je denkt.

Tip 2: Herken je negatieve gedachten

Om positief te leven is het goed negatieve gedachten te herkennen. Bijvoorbeeld: mijn auto start niet, nu moet ik op de fiets. Bah! Voel je zo’n negatieve gedachte opkomen? Stop die dan direct. Buig het om naar een positief iets.

Bijvoorbeeld: Fietsen is fijn én goed voor m’n gezondheid, of: Dit bespaart me weer een aantal euro aan benzinekosten. Want, geloof je je negatieve gedachte? Dan kan het de overhand nemen en loop je het risico in een negatieve spiraal te belanden. Dus, geef die negatieve gedachten geen kans, maar geef er gelijk een positieve draai aan. Je doet jezelf een groot plezier.

Tip 3: Doe iets goeds voor de medemens

Door iets voor je medemens te doen, ga je veel positiever over jezelf denken. De meeste mensen zijn geneigd zich vooral met zichzelf bezig te houden. Hier is niets egoïstisch aan. Maar probeer eens de aandacht te verleggen naar anderen in je omgeving.  Aarzel daarom niet langer en help je buren, een familielid, vriend of vriendin gewoon eens. Je gaat je beter voelen over jezelf!

Tip 4: Fop jezelf

Of de toekomst ook echt zo leuk uitpakt als jij het graag ziet? Dat weet natuurlijk niemand. Maar dat moet je maar simpelweg geloven. Dat betekent dat je jezelf enigszins voor de gek houdt. We hebben het idee dat de waarheid belangrijk is, terwijl die vaak niet zo nodig is om gelukkig te zijn. Dat je van de harde werkelijkheid niet bepaald blijer wordt, blijkt uit onderzoek uit de jaren tachtig.

Voorbeeld 3: depressieve mensen tegenover opgewekte types

De Amerikaanse psychologen Lauren Alloy en Lin Yvon Abramson ontdekten dat depressieve mensen een realistischer blik op de werkelijkheid hebben dan opgewerkte types. Maar omdat de depressievelingen alle realistische problemen voor ogen hielden, kregen ze juist minder puf om ze op te gaan lossen. En op die manier werden ze steeds somberder.

Voorbeeld 4: een verzekeringskantoor

Een andere Amerikaanse onderzoeker toonde aan dat negatief denken je helemaal uit het veld kan slaan. Martin Seligman deed in 1982 onderzoek bij een verzekeringskantoor.

Hij liet het verkooppersoneel eerst een test doen waaruit bleek hoe positief zij in het leven staan. Daarna werden hun verkoopprestaties bijgehouden. Wat bleek? Optimisten brachten maar liefst veertig procent meer verzekeringen aan de man dan pessimisten.

Reden: De optimistische verkopers hielden zich na een afwijzing voor dat de volgende persoon vast wel geïnteresseerd zou zijn in de diensten van het kantoor, terwijl hun pessimistisch collega’s juist het tegendeel geloofden. De optimistische verkopers belden vervolgens veel meer verkopers dan de pessimisten, waardoor het aantal verkochte polissen natuurlijk veel hoger lag.

Tip 5: Omarm positieve vriendschappen

Wist je dat negatieve mensen een slechte invloed hebben? Denk maar eens aan die vriend of vriendin die altijd klaagt over zijn of haar werk. Of die oom en tante die altijd alles in het leven tegenzit.

Voel je de energie uit je vloeien als je de verhalen hoort? Dat is niet vreemd, want waar je mee omgaat word je besmet en dat geldt ook voor negativiteit. Denk aan de boven genoemde voorbeelden.

Het goede nieuws is: ga je met louter positieve mensen om? Dan ga je een stuk positiever in het leven staan. Dus, grijp je kans en omring je met positieve mensen.

Tip 6: Zoek positieve quotes die je altijd in gedachten houdt

Hoe hard we ons best ook doen om positief in het leven te staan en te genieten van de kleine dingen, toch vergeten we die doelen vaak, wanneer de stress van het dagelijkse leven ons om de oren slaat. Een leuke quote kan ervoor zorgen dat jij de nodige herinnering krijgt om je leven zelf te leiden in de richting dat jij het wilt. Kijk maar eens op onze Facebookpagina. Hier vind je elke dag nieuwe quotes.

Hang een paar quotes op in je huis, volg andere positieve pagina’s op social media, verzamel de quotes. Zorg ervoor dat je ze altijd ter beschikking hebt en ze je steeds eraan kunnen herinneren om je beste beentje voor te zetten.

Tip 7: Geef niet te veel om de mening van anderen

Het is makkelijk om te verzinken in twijfels of onzekerheden. Mensen hebben altijd hun mening klaar, zelfs wanneer je er niet om vraagt en gewoon lekker je eigen gang wil gaan.

Mijn tip is dat je dat ook gewoon lekker moet blijven doen, wat jij denkt dat het beste is voor jezelf. Komen mensen met constructieve feedback? Dan moet je hun opmerkingen zeker in overweging nemen, maar wanneer iemand enkel negatieve dingen kan zeggen om jou naar beneden te halen, moet je die lekker negeren.

Het is dan overduidelijk iemand die jaloers is of op een of andere manier in zijn/haar leven ontevreden is. Laat die persoon maar denken wat hij/zij wilt en ga verder met waar jij van houdt. Blijf jezelf gewoon op een gezonde manier evalueren.

Vermijd het ook om jezelf te vergelijken met anderen. Dat heeft op geen enkele manier nut, want jouw leven en het leven van die andere persoon is sowieso verschillend. Voor mensen uit je omgeving blijft het altijd lastig om zich in jou gedachten te verplaatsen, net zo goed als jouw mening over anderen ook maar gebaseerd is op het halve plaatje.

Tip 8: Geniet van de kleine dingen

Leer te genieten van de kleine dingen in het leven. Omarm ze, want achteraf blijken ze vaak de grote dingen geweest te zijn. Geniet van een kopje koffie of thee. Van een leuke serie en neem deze indrukken in je op.

Onderzoek laat zien dat de activiteit waar mensen het gelukkigst van worden, het uitdrukken van hun dankbaarheid is. Dankbaar zijn voor grote én kleine dingen in het leven is dan ook precies waar optimisten goed in zijn.

Maak je tegelijk niet druk om de kleine dingen die even niet zo lekker lopen. Zie bijvoorbeeld de oneindige Facebook-discussies even als voorbeeld. Je ziet ze vaak bij nieuwsberichten. Mensen lijken het daar nooit met elkaar eens te zijn. Dat is niet erg natuurlijk, maar de manier waarop de discussies gevoerd worden, is meestal ronduit smerig.

Als je jezelf in zo’n situatie bevindt, besef dan op tijd dat het maar iets kleins is. Laat het gewoon van je afglijden en zet het krijgen van meldingen van dat bericht uit.

Tip 9: Hou jezelf bezig

Als je je gaat vervelen val je vaak terug in negatieve gedachten. Het is daarom belangrijk om je dag te vullen met activiteiten. Wissel hierbij de minder leuke af met dingen waar je naar uit kan kijken. Probeer bovendien ook beweging ertussen te proppen. Minimaal een halfuur bewegen per dag kan wonderen doen met je geluksgevoel en gezondheid. En zorg voor structuur in je leven. Laat bepaalde activiteiten terugkomen op vaste momenten van de dag. Dat geeft een gevoel van vertrouwen en rust.

Tip 10: Formuleer realistische doelen

Zet realistische doelen om je dromen te behalen. Zorg dat je altijd tussendoelen hebt, zodat je nooit een te grote sprong in het diepe moet wagen.

Vergeet niet om jezelf te belonen als je een doel hebt bereikt. Het is een belangrijke stap in de richting van je einddoel en dat mag zeker gewaardeerd worden.

Ook kleine doelen mogen gevierd worden. Al ga je bijvoorbeeld met je vrienden vrijdagavond eens uit om te vieren dat je het einde van de werkweek gehaald hebt.

Tip 11: Laat je sombere momenten in je voordeel werken

Wil je optimistischer worden? Dan kun je niet zomaar je negatieve gedachten negeren. Je moet bij negatieve gedachten stilstaan om ze te veranderen (1). Als jou iets vervelends is overkomen, is het goed om daar de tijd voor te nemen en dat te verwerken.

Aan veel sombere situaties kun je vervolgens een positieve draai geven. Als mensen iets meemaken, handelen vanuit een bepaalde overtuiging, dan beïnvloedt die je gedrag en meestal niet op een goede manier. Denk aan wat we eerder schreven over je negatieve zelfbeeld en de interne criticus. Er zijn 3 typisch zwartkijkerige basisgedachten. Bekijk ze in het onderstaand voorbeeld.

Voorbeeld 4: Een brief naar de verkeerde afzender sturen

Stel, je stuurt per ongeluk een persoonlijke brief bedoeld voor een cliënt van jouw onderneming naar een verkeerde afzender: De eerste basisgedachte van een pessimist is: nou, dat zal mij nog wel vaker overkomen. De tweede gedachte is: Die fout is helemaal mijn eigen schuld. En de derde gedachte is: Door die fout vind mijn partner me waarschijnlijk ook een sukkel. Deze manier van denken maakt je natuurlijk niet gelukkiger. Daarom is het zaak jezelf te betrappen op deze negatieve gedachten.

De eerste gedachte wordt dan niet meer: Dit zal vaker misgaan, maar: Dat ik nu een verkeerde brief de deur uit stuur wil helemaal niet zeggen dat dit vaker gaat gebeuren. De tweede gedachte is: Wat er mis is gegaan, komt helemaal niet alleen door mij toedoen. Ik verstuur zoveel brieven dan kan het een keer voorkomen dat ik de verkeerde stuur. En de derde gedachte verander je in: Mijn geliefde heeft hier niets mee te maken, die heeft wel andere dingen aan haar hoofd.

Tip 12: Mopperen mag

Als optimist hoef je geen zorgeloos leeghoofd te zijn. De ellende die zich soms afspeelt in de wereld hoef je echt niet te negeren. Je bezighouden met de wereldproblematiek mag best, zolang het je eigen toekomstvisie maar niet versombert.

positief in het leven staan smile

Hopelijk helpen de voorgaande 12 tips om positief in het leven te staan. Dat het niet lukt van de ene op de andere dag is niet raar. Begin gewoon stapje voor stapje. Realiseer je: oefening baart kunst en leer van de ervaringen die je opdoet. En… houd vol, want positief denken en doen is zeker te leren.

Geraadpleegde literatuur

Metz, M (2018). Psychologie/maatschappij. Wil je optimistischer worden, maar heb je geen idee hoe? Zeven tips voor de echte zwartkijker. Quest, januari 2018

Door

Paulien

op 28 June 2018

Interessant artikel, vooral tip 7 vind ik niet gemakkelijk...

Door

Ralph J. Siebers

op 29 June 2018

Bedankt voor jouw reactie Paulien! Ik schrijf hier graag over. Het leven is mooi! Ik ben eigenlijk wel benieuwd: "Waarom vind je tip 7 niet gemakkelijk?"

Reactie plaatsen