Relatiebreuk verwerken
Relaties
Redactie
Relaties
05/17/2021
10 min

Relatiebreuk verwerken

05/17/2021
10 min

Relatiebreuk verwerken, hoe doe je dat?

Wanneer je relatie verbroken wordt kan dat je zelfvertrouwen een behoorlijke tik geven. Ongeacht of jij degene bent die de relatie verbreekt of dat je (ex)partner deze stap zet. Hoe verwerk je nu een relatiebreuk?

“Het gevoel dat je faalt kan sterk naar boven komen… of je voelt moedeloosheid omdat je denkt dat je weer helemaal opnieuw moet beginnen”

Hoewel begrijpelijk, is dit ook ontzettend jammer. Het is namelijk niet zo dat je een stap terug doet in het leven, je neemt al je ervaringen met je mee waardoor je wijzer wordt. Iets wat zeer waardevol is in het leven. Van een relatiebreuk kan je leren.

Wanneer jij de relatie verbreekt

Het kan zijn dat je zelf de relatie hebt verbroken. In dat geval heb jij de touwtjes in handen. Jij hebt op dat moment de keuze voor jullie beide gemaakt om jullie relatie te stoppen.

Dat wil niet zeggen dat het helemaal geen pijn doet of dat je er makkelijk vanaf komt. Wel kan het zijn dat je (ex)partner moeite heeft met het accepteren van deze beslissing. Hij of zij is die controle namelijk kwijt en kan niet anders dan het zich laten gebeuren.

“Dat kan een gevoel van machteloosheid veroorzaken en daarnaast gevoelens van verdriet en boosheid”

Jij bent ‘in control’ – de ander niet

Als jij hebt besloten dat je niet verder wilt met je partner, dan heb je daar een reden voor. Hoe goed een ander het ook zal bedoelen, het is altijd een slecht idee om met de mening van een ander mee te gaan en je besluit te heroverwegen.

Er vanuit gaande dat je deze beslissing niet impulsief hebt genomen, zijn er redenen waarom je hier voor hebt gekozen en jouw redenen doen ertoe, ze dienen serieus genomen te worden

Ook verdriet en/of boosheid van je (ex)partner zou hier geen verschil in moeten maken. Mocht hij/zij heftig reageren, wat niet ondenkbaar is wanneer dit als een verrassing komt, zorg er dan voor dat jullie afstand kunnen nemen.

Het is wel zo eerlijk als jij zelf degene bent die de woning tijdelijk verlaat, jij hebt je immers voor kunnen bereiden. Natuurlijk zijn er ook situaties denkbaar waarin de redenen waarom de ander de woning tijdelijk zou moeten verlaten duidelijk zijn, dit is aan ieder voor zich om te beoordelen.

Relatiebreuk verwerken door (offline) te communiceren

Wanneer het stof dat je hebt doen opwaaien een beetje is gaan liggen en alle partijen weer rustig zijn, kan er gepraat worden met elkaar.

Het fijnste is natuurlijk toch om op een enigszins prettige manier uit elkaar te gaan, al zal er misschien wat tijd voor nodig zijn om wonden te doen helen.

We zien vaak dat de persoon die de keuze heeft gemaakt en dus de relatie heeft verbroken, ook degene is die een boost krijgt. Het zelfvertrouwen groeit en men voelt zich krachtiger. Het zelfbeeld wordt verbeterd. Ook je eigenwaarde kan natuurlijk stijgen.

De verklaring zou kunnen zijn dat iemand al langere tijd met het idee rondloopt en veel twijfelt. Als de knoop is doorgehakt, is de keuze gemaakt en de twijfel voorbij.

“De tijd om het roer om te gooien is begonnen waardoor er frisse moed ontstaat”

Het kan ook zijn dat het gevoel van falen in eerste instantie de boventoon voert. Het ideaalplaatje is toch dat je je leven deelt met een liefdespartner en door jouw beslissing is dit plaatje op dat moment geen werkelijkheid meer.

Daarnaast kan het gevoel ontstaan dat je je tijd hebt verdaan met deze relatie. De ervaring leert dat dit proces doorgaans niet heel lang dominant is en dat de meesten zich al snel richten op de kansen en mogelijkheden die ontstaan.

Wanneer de ander de relatie verbreekt

Het kan ook gebeuren dat de ander de relatie met jou verbreekt. In dat geval kan je zelfvertrouwen een stuk meer beschadigd worden. Veel mensen zullen meteen het gevoel krijgen dat ze niet meer goed genoeg zijn voor de ander. Dit is onzin en ik zal je vertellen waarom.

Ieder mens is een individu en ieder mens ontwikkelt zich voortdurend. Je doet nieuwe inzichten op en je kan (en mag!) van ideeën veranderen. Het kan dan ook gebeuren dat mensen uit elkaar groeien.

Is dat verdrietig? Jazeker. Maar is dat ook erg? Nee, niet per sé. Als je samen niet meer gelukkig bent (en dan heb ik het niet over een impulsieve beslissing, maar over een periode van goed nadenken waar jullie staan) dan kan het voor ieder een betere keuze zijn om uit elkaar te gaan.

“Dat wil dan niet zeggen dan een van de twee niet meer goed genoeg is voor de ander, jullie zijn simpelweg teveel van elkaar verandert”

Nu zijn er natuurlijk ook genoeg relaties die minder harmonieus stoppen, maar ook dan heeft het te maken met verandering en niet meer bij elkaar passen.

Wat je, vooral in die situatie maar eigenlijk altijd na het verbreken van een relatie, in gedachten moet houden is dat het oké is om je te ontwikkelen en andere ideeën te krijgen.

Ook wanneer een ander je deze verandering kwalijk neemt, hoef jij daar niet in mee te gaan. Het is namelijk niet aan een ander om jou te (willen) veranderen of te stoppen qua ontwikkeling, dat voorrecht is enkel aan jou besteedt.

Hoe ga je verder na een relatiebreuk?

Hoe de relatie ook verbroken is, er is één ding zeker: je moet door. Natuurlijk mag je verdrietig zijn maar het is belangrijk om vooruit te kijken en om je gevoelens te delen.

Praat met iemand die dichtbij jou staat. Dit kan opluchten maar diegene kan je ook op hele nieuwe gedachten brengen. Wie weet komen er tips voorbij waar je zelf nog helemaal niet over na had gedacht.

Het eerste waar je bij stil moet staan als je samenwoonde is woonruimte. Wie blijft er in deze woning en wie gaat er op zoek naar wat anders? Hoe lossen jullie het tot die tijd op? Kijk ook naar de financiële kant, moeten er bankrekeningen gesplitst worden? Welke rekeningen moeten worden omgezet?

“Omdat emoties nogal in de weg kunnen staan kan het handig zijn om een neutraal iemand in te schakelen die tussen jullie kan bemiddelen en mee kan denken”

Mochten er kinderen bij betrokken zijn dat wordt de zaak nog een stukje moeilijker, des te meer reden om dit zo snel mogelijk te regelen én om iemand in de arm te nemen die met je mee kan denken (zowel een vriend(in) als een professional om dingen vast te leggen).

En onthoud dat hoe moeilijk deze situatie ook is, er echt weer betere tijden komen. Geloof me. Die grauwe sluier gaat weer oplossen waardoor de zon weer zichtbaar wordt. Jij kunt dit en je komt hier doorheen. Hier nog enkele tips over gelukkig alleen zijn:


Een gebroken hart na een relatiebreuk

Als je zeer recent een relatiebreuk met een partner hebt meegemaakt, weet je al hoe pijnlijk en hoe verwoestend het is. Bijna iedereen heeft iemand op een of ander punt verlaten.

Soms weet je waarom het gebeurt, en soms blijf je zitten zonder enig idee, met een gebroken hart. Niet weten waarom een breuk gebeurt, is meestal het meest pijnlijke en lastige type, omdat je jezelf blijft afvragen waarom het gebeurd is. Met weinig kans op een antwoord dat je zal begrijpen.

Verder gaan na een relatiebreuk

Maar ter zake nu, om voorbij de relatiebreuk te geraken, vooral als je niet weet waarom het is gebeurd, is een zware klus. Je gebroken hart heeft zeker een flinke klap gekregen, maar je gevoel van eigenwaarde kan er ook onder lijden. Het kan ervoor zorgen dat je stagneert in je ellende en dat zou heel erg zijn. Dat wil je niet doen.

Om verder te gaan na een relatiebreuk, moet je je realiseren dat, als je in je ellende blijft zitten, je nutteloos bent als partner voor toekomstige relaties die je misschien wilt. Ga voorbij je gebroken hart en begin een heel nieuw hoofdstuk, zodat je je kan wijden aan je nieuwe liefde.

Je problemen onder ogen zien

Om dit te doen, moet je je problemen onder ogen zien en niet proberen je ervoor te verbergen of ze weg te rationaliseren. Je mag je er niet door laten gaan, zoals bijvoorbeeld door te veel te drinken. Je zal alleen het onvermijdelijke blokkeren en je leven daarbij steeds meer verpesten.

“Doe dit niet. Achter de wolken schijnt altijd de zon. Ook voor jou!”

Dwars door de pijn gaan

Je kan niet over of rond een gebroken hart gaan. Je kan alleen dwars door de pijn gaan. Als je dat eenmaal begrijpt, kan je het onder ogen zien, doorgaan en omgaan met je ellende.

De oorzaak van de problemen

Kijk naar de problemen die kunnen hebben geleid tot de relatiebreuk. Zijn er dingen in je verleden die je waarschijnlijk zou moeten bekijken en verbeteren, zodat je ze nooit meer in een relatie brengt en het risico loopt op een nieuwe breuk en vervolgens een nieuw gebroken hart?


Geen zelfmedelijden hebben

Een gebroken hart kan leiden tot zelfmedelijden. Laat dat niet gebeuren. Wat er ook is gebeurd, je bent nog steeds een waardig en waardevol individu. Het werkte gewoon niet voor je ex. Je hebt veel te bieden en nu is het de tijd om aan je sterke punten te werken, om ze te verfijnen en om ze op te lichten voor de toekomst. Als je iets hebt gedaan om de relatiebreuk te veroorzaken, geef het dan toe.

“Door het aan jezelf toe te geven, kan je de les leren die het met zich meebrengt om het in de toekomst niet te herhalen”

Jezelf verbeteren

Door jezelf te verbeteren, verbeter je je zelfrespect en je aantrekkelijkheid als potentiële partner. Trouwens, een succesvol zelfverbeteringsprogramma voor jezelf zal wonderen doen voor je eigen gevoel van welzijn en kracht.

Elimineer het “arme ik verhaal” dat je jezelf hebt verteld, omdat dit negativiteit met zich meebrengt. Begin de juiste dingen tegen jezelf te zeggen en ze zullen uitkomen.


Een gebroken hart herstellen

Een gebroken hart herstellen is nooit gemakkelijk. Maar het is noodzakelijk werk en hoe eerder je eraan komt, hoe sneller je er voorbij bent en hoe sneller je een schitterende nieuwe toekomst tegemoet kan zien. Herstel nu je gebroken hart, want er wacht zoveel op je als je dat doet. In de volgende alinea’s geef ik weer hoe je door kan gaan met je leven na een relatiebreuk.

De overlevingsgids voor een relatiebreuk

Uit elkaar gaan met je partner is moeilijk om mee om te gaan, vooral als je je afvraagt of het mogelijk is om hem of haar terug te krijgen. Ik ga je nu wijs advies geven voor het omgaan met de breuk tussen jou en je partner:

1. Geef je partner ook de ruimte om je te missen

Je kent je eigen situatie het beste, dus vraag jezelf af of de relatie goed en wel voorbij is? Ben je klaar om verder te gaan, of heb je de hoop dat de breuk met je partner slechts tijdelijk is en dat hij of zij naar je terug zal komen?

In het laatste geval zijn er een aantal dingen die je kan doen om een reünie aan te moedigen. Hem of haar de ruimte geven om je te missen is het eerste. Blijf, indien mogelijk, vrienden en in feite zal je hem of haar herinneren aan wat goed was aan jullie relatie. Misschien komt je partner na verloop van tijd bij je langs om je te vertellen dat hij je opnieuw in zijn leven wilt…

2. Alles goed afsluiten

Als de relatie echter echt voorbij is en je klaar bent om verder te gaan, moet je de hele zaak afsluiten voordat je echt vooruitgang kan boeken in de richting van een nieuw leven. Een sluiting vertelt je hart dat het goed is om te stoppen met jezelf pijn te doen en weer gelukkig te worden.

Voor veel mensen kan tegenwoordig mindfulness en meditatie zeer goed helpen om alles ‘een plekje te geven’.

3. Met iemand praten over je probleem

Praat met iemand over je pijn om jezelf te ontdoen van de pijn met het breken van de relatie. Familie, vrienden of getrainde raadgevers zullen je graag helpen om je ellende te verwerken en je terug gelukkig te zien.

“Houd er echter rekening mee dat je zal ontdekken wie je echte vrienden in dit proces zijn, omdat alleen een echte vriend(in) voor je kan klaar staan en luisteren zoals jij dat wilt”

Een therapeut is een betere keuze

Dat is de reden waarom een getrainde en gecertificeerde therapeut de beste keuze is om te nemen. Ze kunnen niet alleen luisteren, maar ze kunnen je ook begeleiden als je van het goede spoor raakt, of als je je wentelt in je ellende. Vrienden bedoelen het misschien goed, maar ze hebben niet noodzakelijk de vaardigheden om je te helpen het verschil te zien tussen helder denken en verkeerd denken.

4. Zet je emoties op papier

Je kan ook over je pijn schrijven. Je emoties op papier zetten is voor veel mensen erg verhelderend en het brengt een soort afsluiting van de relatie met je partner. Als dit voor jou werkt, zal het je door het proces helpen en je vrienden niet overmatig belasten.

5. Doe dingen weg die je aan hem herinneren

“De volgende stap bij het afsluiten van het uit elkaar gaan met je vriend of vriendin is om alles kwijt te raken dat je aan hem of haar herinnert”

Hoewel sommige dingen die je hebt, aan je partner kunnen worden teruggegeven, moeten sommige worden ingepakt en opgeborgen of aan een waardig goed doel worden gegeven.

Alles wat geen intrinsieke waarde heeft, kan worden weggegooid. Door geen dingen om je heen te hebben die je aan hem of haar herinneren, zal je sneller vooruitgaan.

6. Maak tijd voor jezelf

Nu is het tijd om je op jezelf te concentreren. Begin aan enkele activiteiten waarvan je weet dat ze je zullen opbeuren en ze je weer een gelukkig mens kunnen maken.

Is er een hobby of activiteit die je altijd al wilde proberen, maar niet kon uitvoeren omdat je partner niet geïnteresseerd was, of een andere reden waarom je er gewoon niet bij kon komen? Dit is het moment om mee te doen.

7. Een trainingsprogramma of andere activiteit starten

Start een trainingsprogramma om fit te worden. Als je gezond en fit bent, voel je je goed over jezelf en zullen anderen het merken. Focus op je vrienden of maak nieuwe. Doe vrijwilligerswerk of sluit je aan bij liefdadigheidsorganisaties waar je anderen kan helpen.

Er zijn zo veel dingen die je kan doen om te voorkomen dat je ongelukkig wordt. Ik raad je onze cursus voor meer geluk van harte aan natuurlijk 😉

Een nieuw leven beginnen met een ander

Wanneer je klaar bent voor de volgende stap, weet je het. Je aangetrokken voelen tot een ander zal het signaal zijn dat je erin geslaagd bent om je ex te vergeten en dat je opnieuw een heel nieuw leven kan beginnen.

Reacties