50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Stress verminderen tips? Mijn 21 praktische tips gaan je helpen!
18 maart 2021 
in Stress

Stress verminderen tips? Mijn 21 praktische tips gaan je helpen!

Ben je op zoek naar stress verminderen tips? Dan zit je hier helemaal goed. Hieronder geef ik je maar liefst 21 tips om jouw stress te verminderen. Deze 21 praktische mindfulness tips zijn ook zeer toepasbaar als je nog nooit van mindfulness hebt gehoord. Bekijk de inhoudsopgave en zoek jouw favoriete stress verminderen tips uit:

Stress verminderen – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Minder stress – meer rust

Stress kan behoorlijk vervelend zijn en het kan vele lichamelijke en geestelijke klachten veroorzaken. Door mindful te leven, kun je stress behoorlijk verminderen. Dit doe je niet alleen met oefeningen met ook door dagelijkse kleine dingen. Start je stress verminderen met 21 mindfulness tips en geniet van innerlijke rust.

Onrust en stress

Het is nu eenmaal bekend dat stress zorgt voor allerlei lichamelijke en geestelijke klachten. Ik zelf ervaarde altijd bij het opstaan al een jagend gevoel door mijn lijf. Zoveel dingen moeten doen, dingen in het vooruitzicht, alles op tijd af hebben, zorgen dat alles perfect loopt.

Ik voelde me zoals een opgedraaide veer. Hierdoor kreeg ik ook last van een chronisch verkeerde ademhaling. Ik deed dan wel mindfulness oefeningen voor chronische hyperventilatie, maar dit loste natuurlijk niet alles op.

Ik had last van onrust in mijn lijf en natuurlijk stress. Mindfulness betekent leven in het hier en het nu. En hiervoor zijn ook hele handige kleine dingen, die je kunt toepassen om stress te verminderen. Dit hoeven nog niet eens mindfulness oefeningen te zijn. Je kunt het toepassen in kleine dingen, wat enorm kan helpen. Tenminste het helpt mij nog dagelijks en daarom deel ik dit graag met jou.

Stress verminderen met 21 mindfulness tips

Je kunt je stress verminderen met 21 mindfulness tips van mij. Wellicht denk je nu direct aan dagelijks mindfulness oefeningen, maar dat is niet het geval. Zoek je favoriete tip eens op. Dat zou ik je ook willen aanraden; focus op een tip en ga daar minimaal 1 week voor. Je kunt het – ik geloof in je 🙂

1. Dagelijks bewegen (korte video)

“Beweging is een effectief bewezen middel om je geest weer tot rust te brengen. Ontspanning door inspanning dus”

Kies iets dat bij je past: ga lekker een stuk hardlopen of na het avondeten nog even wandelen tegen stress. Probeer echt je hoofd leeg te maken. Probeer dit dagelijks te doen. Wanneer je dagelijks een half uur lekker gaat wandelen, helpt dit al enorm.

Ga dus lekker bewegen of sporten. Als je sport komt er serotonine en endorfine vrij in je lichaam. Fijne tegenhangers van cortisol. Serotonine en endorfine geven je een blij en gelukkig gevoel.

Heel lekker en goed dus om te gaan bewegen als je stress hebt. Je kunt hierdoor het stresshormoon verminderen en daarvoor in de plaats maak je hormonen aan die je gelukkig en blij maken. Tevens kun je je hoofd leeg maken tijdens het sporten. Niet denken aan alle dingen die nog gedaan moeten worden, maar heerlijk mindful sporten, of mindful wandelen. 

2. Tijd nemen voor jezelf

Het is niet voor niets dat tijdschriften vol staan met tips om vaker me-time te nemen. Zeker in een drukke periode is het namelijk zo ontzettend belangrijk dat je even een pas op de plaats maakt en ook tijd vrijmaakt voor de dingen waar jij heel blij van wordt. Trakteer je zelf bijvoorbeeld op dat ene goede boek of laat je lekker verwennen bij de kapper.

Plan dagelijks momentjes in om je bewust te ontspannen. Lees even in een boek. Drink een kop thee. Maak een wandelingetje. Geniet van het zonnetje in de tuin. Of ga heerlijk een aflevering van je favoriete serie kijken. Dit heb je echt wel verdient 's avonds.

Door dagelijks een paar keer van deze kleine ontspanmomentjes in te plannen ga je meer genieten van het leven. Zo kan de stress in je lichaam verminderen en stapelt het zich niet zo hoog op.

3. Maak een lijstje

Ik zelf heb hier veel baat bij. Wanneer ik geen lijstje heb, word ik gek van alle gedachten, wat ik nog moet doen. Ik ren dan als een kip zonder kop rond en zit met mijn gedachten al bij het andere, als ik nog met het ene bezig ben. Maar vergis je niet! Een lijstje kan ook stress geven wanneer hij te lang wordt. Daarom schrijf je eerst alles op en ga je daarna prioriteiten stellen.

Alles wat echt geen dag meer kan wachten krijgt een 1, de rest 2 (minder urgent) of 3 (kan – bij wijze van spreken – over een jaar ook nog gebeuren).

Alle 1'tjes zijn voor vandaag, de rest mag je doorschuiven als je er geen zin meer in hebt. Wees lief voor jezelf! Je kan niet alles op één dag plannen. Maar dwing jezelf ook om de minder leuke klusjes aan te pakken! Anders blijft dit toch in je hoofd hangen. Plan bijvoorbeeld dagelijks een minder leuke klus in.

Stress verminderen met 21 mindfulness tips

4. Gezond eten

We herkennen misschien allemaal wel dat je de lunch overslaat, omdat je eigenlijk geen tijd denkt te hebben. Je duwt even snel een koekje naar binnen in plaats van een stuk fruit.

“Doordat stress invloed heeft op je hormoonbalans zal je extra trek krijgen in zoetigheid. Je zult sneller naar ongezonde snacks grijpen. Of naar een makkelijke maaltijd, omdat je geen tijd hebt om te koken”

Zorg dat je toch tijd vrij maakt om gezond te eten en te koken. Probeer ook het mindfulness koken eens uit. Dit werkt heel aangenaam.

Voed je lichaam met echt eten in plaats van ongezonde dingen waar het niks aan heeft. En natuurlijk mag je best wel eens iets ongezonds, maar probeer dagelijks gevarieerd te eten. Zie ook: Mindful eten: met aandacht genieten van je maaltijden!

5. Beloon jezelf

Als je intensief werk hebt verricht, of je hebt je to-do lijstje helemaal af, mag je jezelf daar best voor belonen. Kies voor een bezigheid die je laat ontspannen en doe waar jij zin in hebt. Je hebt het echt verdient!

6. Krop je gevoel niet op

Over je gevoelens praten, kan een opluchting zijn! Je hoeft niet zozeer te praten met degene die bij jou stress veroorzaakt. Het kan heel verhelderend zijn om jouw dilemma te bespreken met een goede vriendin of juist met iemand die verder van je afstaat zoals een coach of therapeut.

“Zowel het delen van jouw gevoelens als het horen van nieuwe invalshoeken werkt vaak bevrijdend en verzachtend. Het kan ook helpen je gevoelens op te schrijven voor jezelf. Alles beter dan opkroppen”

7. Leer goed ademhalen

Een verkeerde ademhaling speelt een belangrijke rol bij angstaanvallen, paniekaanvallen, spierspanningen, hoofdpijn, vermoeidheid en depressie. Een krampachtige, snelle, oppervlakkige en onregelmatige ademhaling (borstademhaling) kan een gevolg zijn van stress, maar verkeerd ademhalen verergert de stressklachten ook.
De zogenoemde buikademhaling is rustig, regelmatig en onbelemmerd.

Oefen dagelijks je buikademhaling:

  • Ga plat op je rug op de grond liggen op een deken, met je benen gestrekt en iets uit elkaar. Laat je tenen licht naar buiten wijzen. Leg je armen langs je lichaam met de handpalmen omhoog;
  • Sluit je ogen en richt je aandacht op je adem. Adem door je neus. Leg een hand op de plek die het meest omhoog komt en daalt bij elke in- en uitademing. Is dat je borst, probeer de adem dan zachtjes iets richting de buik te dirigeren;
  • Leg beide handen op je buik en laat je adem volgen. Voel hoe je buik met elke inademing omhoog komt en bij elke uitademing weer terugzakt;
  • Vind je het lastig in het begin? Concentreer dan eerst op de uitademing. Adem in, houd een paar seconden vast en adem zo lang en volledig mogelijk uit. De volgende ademhaling zal vanzelf meer je buik instromen.

Zie ook: Ademhalingsoefeningen voor thuis

8. Voorbereiding is het halve werk

Voorbereiding is het halve werk bij veel dingen en het helpt echt bij stress verminderen. Stress hoef je niet altijd te hebben omdat je het druk hebt. Het is goed mogelijk dat jij je druk maakt om 1 bepaald ding. Dit kan iets belangrijks zijn, zoals een sollicitatiegesprek. Maar het kan bijvoorbeeld ook gaan om een deadline halen in je werk.

In dit soort gevallen is voorbereiding het halve werk. Lees je goed in. Bereid je voor op eventuele dingen die tegen kunnen zitten (ga bijvoorbeeld op tijd van huis en calculeer ruime reistijd in, als die er is) en schrijf op wat je echt niet wil vergeten. Zo neem je de dingen al weg wat fout kan gaan, waar je je vaak druk om maakt. Dit scheelt echt al een hele hoop.

Stress verminderen met 21 mindfulness tips

9. Stress verminderen door de oorzaak te zoeken

Bij een gesprek of presentatie is het vrij logisch dat de stress daarvan komt. Maar als dat bij jou niet het geval is, probeer dan eens naar de oorzaak van stress in jouw geval te zoeken.

Verwacht je teveel van jezelf? Trek je je teveel van anderen aan? Ben je een perfectionist? Als je weet wat jouw triggers zijn, dan kun je daar aan werken.

10. Kies regelmatig voor jezelf

Druk en verwachtingen van anderen kan flink wat stress veroorzaken. Denk aan vrienden die van je verlangen dat je er iedere zaterdag bij bent. Is daar bij jou sprake van? Kies NU voor jezelf.

Beantwoord voor jezelf eens vragen als: waar krijg ik energie van en wat vreet energie? Wat doe ik écht graag? Wat wil ik graag bereiken binnen de komende jaren? Schrijf het uit en werk daar naar toe.

11. Zorg voor afleiding

Of het nu gaat om een belangrijk gesprek of chronische stress: zorg voor afleiding! Ga bijvoorbeeld mindful wandelen, iets lekkers maken of even dansen op je favoriete nummers. Verzet je gedachten even en kom tot rust.

12. Stel jezelf de vraag of de stress zin heeft

Het klinkt misschien stom, maar het helpt mij echt, stel jezelf de vraag: heeft het zin dat ik stress? Ga ik daardoor beter presteren of ga ik juist slechter presteren? Een beetje stress is oké, maar op de lange termijn is het héél ongezond.

Wat bereik je ermee als je stresst? Je gaat echt niet ineens wél die bus halen. Sta hier regelmatig bij stil en schrijf eventueel je antwoorden op. Dit kan echt heel goed helpen.

“Het zet je met beide benen op de grond, waardoor je realistischer kan kijken en denken. Dit scheelt ook een hoop stress”

13. Zorg dat je creatief bezig bent op zijn tijd

Ben je creatief of helemaal niet? Dat maakt eigenlijk niets uit, want wanneer je voor jezelf creatief bezig bent, hoeft het niet perfect te zijn. Iets met je handen doen helpt om je gedachten stil te zetten en tot rust te komen. De stress van je af schrijven, kleuren voor volwassenen of verven… Het hoeft niet mooi te zijn, het gaat om het doen! Het helpt je ontzettend, let maar op.

14. Laat je emoties gaan

Herken je dat? Je loopt eigenlijk over en het huilen staat je nader dan het lachen. Al weet je soms niet eens waarom, het is gewoon wel eens allemaal even te veel.

Wist je dat huilen gezond is? We kennen allemaal het opgeluchte gevoel na een stevige huilbui, al die negatieve energie die je hiermee loslaat. Het geeft je lucht, letterlijk ook, want vaak kun je daarna vrijer ademen.

Je voelt je beter en vermindert zo je (opgekropte) stress. Dat komt omdat huilen de aanmaak van endorfine in je lichaam (je feel good hormonen) stimuleert. Huilen is dus goed voor je én voor je stress, dus voel je een huilbui opkomen, krop het dan niet op maar laat het er vooral uitkomen. Zet de tissues maar klaar!

15. Wees niet altijd te streng voor jezelf

Weg met die perfectionist en te hoge lat voor jezelf. Als je te veel van jezelf vraagt, leg je te veel druk op jezelf en dat levert stress op. Niemand is volmaakt en jij dus ook niet, en dat is oké. Accepteer gewoon je fouten en leer ervan.

Waar mensen werken en leven worden nu eenmaal fouten gemaakt. Af en toe vallen, en daarna weer opstaan. Doe jezelf een plezier en stel voortaan realistische doelen en verwachtingen op, dan hou je het relaxed voor jezelf.

16. Lachen is gezond, ook voor jou! (korte video)

Wat ook zeer goed helpt om je stress te verminderen is elke dag lachen. En dit kan echt hoor, let maar op! Kijk eens een leuk kort filmpje tussen je werk door, maak lol met je collega's. Bel 's avonds die vriendin waar je zo mee kan lachen. Zo lach je iedere dag wel een aantal keer.

Naast lachen kunnen ook ontspanningstechnieken zoals yoga je helpen. Praten met mensen die je vertrouwt, kan ook enorm helpen en vergeet dan tussendoor of naderhand zeker niet te vergeten om te lachen.

17. Trek je niet te veel aan van anderen

Deze tip klinkt zo simpel, dat is het niet en dat weet ik als geen ander. Maar weet dat nooit iedereen je aardig zal vinden en je geen invloed hebt op wat iemand doet, zegt of vindt.

En wanneer men over je praat of heeft gepraat en dit is niet gebaseerd op de waarheid, denk dan maar zo: “als ik maar weet hoe het zit!” en “zo lang ze over me praten, weet ik dat ik nog leef!”

Natuurlijk kun je wel met je familie of vrienden en vriendinnen je frustratie uiten over hetgeen wat men over je vertelt, maar vergeet er dan daarna ook niet om te lachen. Het zegt meer over die persoon die gekke dingen zegt of verzint, dan over jou.

Richt je daarom lekker op jezelf en op je eigen ontwikkeling. Veel reacties van anderen komen voort uit hun onzekerheden, onthoudt dat goed! Geloof me, je wordt er steeds beter in!

18. Durf ‘nee' te zeggen

Misschien heb je écht geen tijd (en geen zin) om naar een verjaardag te gaan, maar voel je je toch verplicht. Zeg dan toch eens nee. Dit is in het begin moeilijk, maar echt je zal merken dat je er steeds beter in wordt. Je zal ook merken, dat je eerst nog achter de ‘nee' een heel verhaal met excuses plakt waarom je nee zegt. Maar ook dit wordt minder.

En het is niet nodig ook om je altijd te excuseren. Voor jezelf kiezen is juist goed, dat heb je ook al kunnen lezen in deel 7 met tips voor stress verminderen. Bepaal wat voor jou belangrijk is. Je wordt ook hier echt steeds beter in, let maar op.

19. Stress verminderen door taken te delegeren

Bij ‘nee' zeggen, hoort ook een beetje de term delegeren. Als je op je werkt constant taken krijgt, waar je geen energie van krijgt, waar je niet goed in bent of waar je simpelweg geen tijd voor hebt: delegeer dan.

Je hoeft dan dus niet direct glashard nee te zeggen, geef aan dat je er geen tijd voor hebt. Of dat je hier niet zo goed in bent en kijk samen met jouw collega's of jullie wat kunnen regelen. Omgaan met stress is juist op het werk belangrijk, ze willen immers dat je kunt blijven werken toch?

20. Het is gebeurd daar verander je niets meer aan

“Zeer belangrijk: je hebt géén invloed op iets dat toch al gebeurd is… Daarover stressen heeft simpelweg geen zin meer, je kunt het niet meer terug draaien”

Dit kan van alles zijn, zoals een fout op het werk, of een vergeten afspraak, of onhandig dat je bent een pot tomatensaus laten vallen voor de kassa, waardoor je het liefst door de grond wil zakken. Zet het gewoon van je af.

Verzet je gedachten, ga iets anders doen. Het is nu eenmaal gebeurd en dat is iedereen vandaag, morgen, of zeker binnenkort weer vergeten.

21. Het is goed, laat het maar los

Het is vaak heel moeilijk maar in veel gevallen vaak wel het beste om los te laten. Ga vooral niet stressen, omdat je stresst. Het is oké om soms even stress te ervaren, dat is menselijk. Maar laat je leven er niet door beïnvloeden.

Doe dit door de verschillende tips toe te passen. Hierdoor leer je loslaten, soms op een manier dat je zelf niet eens door hebt dat je het los laat. Erg grappig, zeker wanneer je dit later constateert. Zorg er voor dat je begint met 1 tip uit dit rijtje met stress verminderen tips. Focus je daar volledig op en gá er voor, je kunt het!

Gerelateerde artikelen

In de kennisbank van zelfvertrouwen.com vind je honderden blogs met handige tips voor meer zelfvertrouwen. Heb je deze blogs al kunnen doornemen?

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down