50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Tips voor de verlegen man
31 augustus 2021 

Tips voor de verlegen man

Tips voor de verlegen man aan het zoeken? Kan jij, of ken jij een man, die wel wat tips kan gebruiken om zijn verlegenheid de baas te worden? Dan zit je hier goed. Bekijk de inhoudsopgave voor meer info:

Verlegen man tips – inhoudsopgave:

[[showindex]]

Het beeld van de gemiddelde man?

Het beeld dat bestaat van mannen is voornamelijk het beeld dat mannen wel van zich laten horen. De zelfverzekerde man die voor sociale contacten zijn hand niet omdraait, durft te flirten en vol vertrouwen zijn werk doet.

Dat zijn de mannen die zich het meest duidelijk kenbaar maken en ook het soort man dat soms teveel wordt geïdealiseerd, alsof dat hét type man is dat door iedereen het liefst gezien wordt.

Hoe vervelend is het dan als jij helemaal niet zo bent.  Wanneer jij wat stiller bent, wat meer verlegen ook misschien? Je kunt al snel het (verkeerde!) idee krijgen dat jij minder leuk bent door deze eigenschappen.

“Zo jammer want die lieve, ietwat verlegen man wordt doorgaans juist vaak gewaardeerd en aantrekkelijk gevonden!”

Nadelen van een verlegen man

Natuurlijk kan het ook als een flink nadeel voelen om verlegen te zijn. Misschien word je snel rood, voel je je eerder onzeker en mis je kansen doordat je simpelweg niet durft.

Dat kan zijn in vriendschappelijke sfeer, maar ook in je werk of tijdens je zoektocht in de liefde. Het kan zelfs zo erg worden dat verlegenheid door gaat slaan in angsten.

Je gaat dan steeds meer situaties vermijden omdat je bang bent dat je toch niet gevat genoeg uit de hoek zult komen of omdat je denkt dat je onder doet voor andere mensen.

“Verlegenheid  verandert dan langzaam in een minderwaardigheidscomplex waardoor het je nóg meer in de weg gaat zitten”

Hoewel het verleidelijk is om verlegenheid weg te wensen, is dat echt niet nodig. Wel kan het fijn zijn om er minder last van te hebben en dat is gelukkig iets waar zeker aan gewerkt kan worden!

Er zijn meerdere punten waarmee je zelf aan de slag kunt waardoor je minder last zult hebben van je verlegen kant.

tips-voor-de-verlegen-man-liefde

Onzekerheid overwinnen voor de verlegen man

Als verlegenheid is doorgeslagen in onzekerheid, dan is dit een heel belangrijk punt om mee aan de slag te gaan.

Ik wil niet zeggen dat dit het makkelijkste punt is, maar het zal je wel veel brengen als het je lukt om op zijn minst een deel van de onzekerheid kwijt te raken.

Allereerst is het belangrijk om te bedenken én te geloven dat jij net zoveel waard bent als andere mannen. We zijn allemaal mens en hebben allemaal onze goede en minder goede punten. Dat mag en maakt je niet minder waard. Ieder heeft zijn eigen talenten en niemand is overal goed in.

1.      Zeker of onzeker?

Natuurlijk zijn er ook mannen die deze indruk wel geven, dat zij overal goed in zijn of dat alles in het leven hen gemakkelijk af gaat. Maar vaak is het ook alleen maar de indruk die wordt gegeven, want grote kans dat echt niet alles in het leven van deze mannen zo makkelijk gaat.

Deze houding wordt vaak als arrogant gezien en is eigenlijk alleen maar een tactiek om zichzelf te beschermen. ‘Brutale mensen hebben de halve wereld' is niet voor niks een bekende uitspraak.

Op deze manier krijgt men veel voor elkaar. Daarnaast zijn mensen eerder geneigd iemand te geloven die zo zeker is van zichzelf én zal deze persoon minder snel een weerwoord krijgen omdat hij zo imponerend is met zijn houding.

Terwijl er achter die arrogantie vaak ook iemand schuilgaat die situaties net zo spannend kan vinden als jij. Hij heeft alleen deze tactiek gekozen om met zijn verlegenheid om te gaan.

2.      Leren assertief te zijn

Assertiviteit is iets waar veel verlegen mensen niet zo goed in zijn. Dat opkomen voor jezelf is erg lastig, maar wel nodig.

Om hier beter in te worden is veel oefening nodig. Dit kan je samen met anderen doen in oefeningen, maar ook in het dagelijks leven kan je hieraan werken.

Je kunt bijvoorbeeld denken aan het woord nemen in een groep, je mening laten horen of de leiding te nemen in een gesprek.

Wanneer je gewend bent om jezelf een beetje terug te trekken tijdens een feestje of wanneer je onder collega's bent, is het juist goed om hier verandering in te brengen.

Spreek iemand aan die je nog niet zo goed kent of begin in een gesprek over een onderwerp waar jij veel over kunt vertellen. Wanneer je dit soort dingen vaker doet ga je merken dat het je steeds minder moeite kost. De verlegen man wordt zo steeds minder zichtbaar…

3.      Stop met vergelijken verlegen man!

“Jij bent jezelf en jij bent nou eenmaal niet die andere man. Er is ook niemand die dit van je vraagt”

Op het moment dat jij jezelf alleen nog maar vergelijkt met anderen wordt je almaar onzekerder, verlies je jezelf uit het oog en word je echt geen leuker persoon voor je omgeving.

Daarnaast kost het ook nog eens bakken met energie en je zult die andere man nooit worden. Je hebt er dus ook nog eens niks aan.

Iedere man, dus ook jij, heeft zijn eigen leuke eigenschappen. Richt je daar op. Ontdek wat jouw leuke eigenschappen zijn en laat deze zien.

Heb je leuke humor? Maak dan wat vaker een grap in gezelschap. Ben je heel handig? Schroom dan niet om je hulp aan te bieden wanneer iemand deze kan gebruiken.

4.      Kom uit je comfortzone

Die comfortzone is o zo verleidelijk om in te blijven hangen. Waarom zou je jezelf in nieuwe, onbekende situaties begeven? Nou, eigenlijk is daar een heel goede reden voor. Door dingen te doen die jij spannend of zelfs eng vindt, vergroot je je zelfvertrouwen.

Maar wat nou als het misloopt in zo'n nieuwe situatie? Ik hoor het je denken… Zelfs dan krijgt je zelfvertrouwen een boost omdat je iets hebt gedurfd wat je eng vond. Je hebt het wel gedaan en dat geeft een kick.

Om de meeste situaties die mislopen kan je achteraf vaak lachen en het geeft je goede verhalen die je weer met anderen kunt delen. Het brengt je dus ook gespreksstof en wellicht zelfs respect om wat je toch maar mooi hebt gedurfd.

5.      We zijn allemaal mensen

Mocht je nou een oogje op iemand hebben en je verlegenheid of onzekerheid staat je in de weg, of je hebt een imponerende baas of collega, besef je dan dat die ander ook maar een mens is.

Hij of zij moet net zo goed poepen, maakt ook weleens fouten, ruikt niet naar pepermuntjes bij het wakker worden en is, hoe leuk je hem/haar ook vindt, echt niet beter dan jij. Want we zijn allemaal mensen en we zijn allemaal evenveel waard.

Oprecht hoop ik voor je dat mijn artikel met tips voor de verlegen man je gaat helpen vanaf nu. Mocht je meer willen weten over je zelfbeeld, je eigenwaarde of iets wat hiermee te maken heeft? Mail mij of start met zoeken via de zoekbalk hieronder.

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down