Relaties
Redactie
Relaties
10/19/2021
5 min

Uit elkaar gaan wanneer je kinderen hebt

10/19/2021
5 min

Uit elkaar gaan is niet de meest fantastische periode uit je leven. Zeker niet als er ook kinderen in het spel zijn. Veel vragen zullen in je hoofd passeren, zoals ‘waar begin je überhaupt als je uit elkaar gaat?’ of ‘hoe maak je het uit met de vader (of moeder) van je kinderen?

In dit artikel help ik je graag om deze ellendige periode voor iedereen goed af te sluiten. Niet alleen voor je kinderen, voor je (ex-)partner, maar ook voor jezelf. Bekijk hieronder de inhoudsopgave:

Uit elkaar gaan wanneer je kinderen hebt – inhoudsopgave:

Jouw relatie is voorbij

Het is nooit leuk wanneer de relatie waar je ooit vol vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen aan begon, op de klippen loopt. De meeste mensen denken ook goed na over de consequenties voordat zij deze beslissing nemen. Dan is het extra vervelend wanneer anderen zich hiermee gaan bemoeien alsof zij het beter weten.

Dit alles wordt nog moeilijker wanneer jullie ook kinderen hebben, want van hen ben je samen ouders waardoor je toch met elkaar te maken blijft houden.

En hoe oud je kinderen ook zijn, zij krijgen de scheiding echt wel mee. Het is dan ook belangrijk om de scheiding zo goed mogelijk aan te pakken en de kinderen hier zo goed mogelijk in mee te nemen.

Waar begin je als je uit elkaar gaat?

Het begint natuurlijk allemaal op het moment dat een van jullie aangeeft te willen stoppen met de relatie. Dat kan voor beide overweldigend zijn, want niet alleen valt jullie bekende leven in duigen, er zal ook heel wat geregeld moeten worden.

Mocht je trouwens op zoek zijn naar tips om een relatiebreuk te verwerken klik dan hier voor mijn 7 tips…

“Hoewel het niet gek is dat er allerlei emoties meespelen, zal je je beiden volwassen naar elkaar moeten gedragen omdat er kinderen bij betrokken zijn”

Ga samen het gesprek aan met de kinderen en leg niet de schuld bij één van jullie neer. Kinderen houden van beide ouders en zullen het er moeilijk genoeg mee hebben dat jullie uit elkaar gaan. Geef hen niet het gevoel dat ze moeten kiezen.

Wat de kinderen te horen krijgen is verder natuurlijk aan jullie, maar pas je woordgebruik en uitleg wel aan zodat het begrijpelijk is voor hen en wees zo eerlijk mogelijk.

“Hun vertrouwen loopt al een deuk op, dit wordt alleen maar erger wanneer ze erachter komen dat jullie gelogen hebben”

Verder heeft het de voorkeur om dit gesprek pas te doen wanneer jullie al een aantal dingen hebben uitgezocht zodat jullie tenminste op een aantal vragen, die ongetwijfeld gaan komen, antwoord kunnen geven.

Zo moeten jullie beslissen of een van jullie in het huidige huis kan blijven en wie dat dan zou zijn, maar ook bij wie de kinderen gaan wonen of dat jullie co-ouderschap aangaan.

Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor kinderen?

Wanneer er kinderen betrokken zijn bij een scheiding, moet er ook een ouderschapsplan komen. Hierin worden verschillende afspraken rondom de kinderen beschreven waaraan beide zich zullen moeten houden.

Wat er allemaal in komt te staan kan per stel verschillen. Sommigen houden het minimaal en leggen alleen vast bij welke ouder het kind woont, hoe vaak het naar de andere ouder toegaat en of er sprake is van alimentatie en hoe hoog dit bedrag is.

Anderen timmeren zoveel mogelijk dicht. Dat een kind eventuele nieuwe partners geen ‘papa’ of ‘mama’ mag noemen, wie met het kind naar de kapper gaat of wie verantwoordelijk is voor het kopen van schoenen bijvoorbeeld.

“Er is geen goed of fout, het is aan jullie hoeveel afspraken jullie vastleggen”

Wel is het belangrijk om het belang van de kinderen voorop te stellen en heel goed over je keuzes na te denken want later nog wijzigingen aanbrengen kan lastig zijn.

Geef de kinderen prioriteit

Hoe moeilijk de situatie voor jezelf ook is, je moet altijd je kinderen voorop zetten. Voorkom dan ook dat zij ingezet worden als een soort pressiemiddel, dat zou niet eerlijk en zelfs schadelijk zijn.

Zorg ervoor dat je je hart kunt luchten bij andere volwassenen en dat je naar de kinderen toe neutraal blijft over hun andere ouder.

Allereerst zorg je er daarmee voor dat de kinderen zo min mogelijk last ervaren van de scheiding, maar tegelijkertijd behoud je daarmee de veiligheid voor de kinderen. Zo houden zij het gevoel dat hun ouders te vertrouwen zijn.

Hoe ga je om met je kinderen na een scheiding?

Soms is het heus moeilijk om op je tong te bijten wanneer je je kind iets hoort zeggen over de andere ouder waar jij het niet mee eens bent. Toch gooi je je eigen glazen in wanneer je de andere ouder zwartmaakt.

“Er komt namelijk een moment waarop de kinderen oud genoeg zijn om hun eigen conclusies te trekken en mening te vormen”

Wanneer jij je altijd negatief hebt uitgelaten over de andere ouder of de kinderen zelfs hebt weggehouden, dan is er een grote kans dat de kinderen zich op een gegeven moment tegen jou af zullen gaan zetten.

Zij zullen het gevoel krijgen dat jij onbetrouwbaar bent en dat alle fouten jouw schuld zijn. Zelfs wanneer jij weet dat je gelijk hebt over je ex-partner, zullen je kinderen zelf moeten kunnen ontdekken hoe hij of zij in elkaar steekt.

uit-elkaar-gaan-wanneer-je-kinderen-hebt

Natuurlijk hoef je de andere ouder ook niet op te hemelen en de situatie mooier te maken dan hij is. Wanneer je ex-partner bijvoorbeeld zonder uitleg het bezoek van de kinderen afzegt, hoef jij geen excuus te verzinnen.

Je kunt dan eerlijk aangeven dat jij ook niet weet waarom papa/mama heeft afgezegd en dat je begrijpt dat je kind dit jammer vindt, maar dat je er zin in hebt om dan samen iets leuks te gaan doen.

Natuurlijk zou het van beide kanten het beste zijn wanneer het contact met de kinderen wél goed blijft verlopen. Houd je aan de afgesproken omgangsregeling en laat je kind voelen dat er echt niet minder van hem of haar gehouden wordt nu jullie als ouders gaan scheiden of gescheiden zijn.

Hoe schadelijk is een scheiding voor kinderen?

Voor zowel ouders als kinderen is het belangrijk dat emoties er mogen zijn. Een scheiding brengt grote veranderingen met zich mee dus het is niet gek dat ook emoties overweldigend zijn.

Als je zelf achter de scheiding staat kan opluchting ook een onderdeel zijn, of misschien kan je al denken aan de fijne kanten van deze scheiding.

Tegelijkertijd kan je je ook boos of verdrietig voelen door alles wat er gebeurt en kan je stress ervaren omdat er zoveel geregeld moet worden.

Geef je eigen emoties de ruimte wanneer je allen bent of met iemand samen de je vertrouwd. Natuurlijk is het niet erg wanneer je kinderen jou zien huilen, maar boosheid of angst is geen goed idee om op zo’n moment te laten zien.

“Een kind moet erop kunnen vertrouwen dat de ouder voor hem of haar zorgt en weet wat te doen”

Geef je kinderen daarnaast ook de ruimte om over de situatie te praten. Vul niet in, maar geef ze de tijd om zelf dingen te vragen of vertellen, benoem de emoties die je ziet en geef aan dat het oké is dat hij of zij zich zo voelt. Het is ook een moeilijke situatie, maar het wordt echt weer beter.

Reacties