arrow_drop_up arrow_drop_down
Uit je comfortzone stappen
7 oktober 2019 

Uit je comfortzone stappen

Een prachtige nieuwe term

De tijd dat niemand over zijn gevoelens durfde te praten ligt al sinds een lange tijd achter ons. Sterker nog; je bent een uitzondering wanneer je dit niet durft te doen. We geven er met z'n allen de mooiste uitdrukkingen aan. Een uitdrukking die veel gebruikt wordt is je ‘comfortzone'. Dit is een term die wat toelichting verdient voor een ieder die er nog nooit van heeft gehoord.

Een Russische baby

Je hebt vast wel eens een plaatje van een Russische baby  gezien. In Rusland wordt een kindje namelijk vlak na de geboorte heel goed ingepakt in doeken. Het gaat om een inbakertechniek waarbij het kindje zich meer geborgen voelt. Deze inbakertechniek wordt ook steeds meer toegepast in ons land.

Minder prikkels, meer veiligheid

De reden waarom deze Russische kindjes zo worden ingepakt is heel praktisch. Een ingebakerde baby krijgt minder prikkels binnen, en zal daardoor minder snel gaan huilen. Dat is heel praktisch wanneer je bedenkt dat de moeder en vader in Rusland heel andere zaken aan hun hoofd hebben dan een huilende baby.

Doordat de prikkels afnemen zal het kind een hoger gevoel van veiligheid ervaren. Het gevolg is duidelijk; het kind wordt dan wel beperkt, maar heeft meer de gelegenheid om te rusten en om zich te ontwikkelen.

Een techniek die is overgenomen

De techniek van het inbakeren is overgenomen door velen van ons. Omdat onze kinderen al jong veel prikkels te verduren hebben raken ze overstuur. Door het inbakeren zullen ze beter slapen, en daardoor hebben de ouders ook gelijk veel meer rust.

Een bubbel creëren

Door het inbakeren van een baby wordt er als het ware een bubbel gecreëerd. Het kind krijgt een plek aangereikt waar het vrij is van de vele prikkels en waarin het kan gedijen. Op die manier creëer je als ouders een soort beschermende plek in de vorm van een cocon voor het kind. Het kind kan zich in alle rust ontwikkelen.

Een bubbel waar je uit groeit

Als het goed is, wordt de wereld van een baby steeds groter naar mate het kind groeit. Het kind gaat spelen, maakt vriendjes en trekt de wereld in. Dit is de normale ontwikkeling bij een kind wanneer het leert op zichzelf en op zijn of haar ouders te vertrouwen. Er zijn echter ook een hoop situaties waarin dit anders verloopt.

Geen vertrouwen ontwikkelen

Er zijn een hoop situaties denkbaar waarin een kind zich niet ontwikkelt en waarin het geen zelfvertrouwen ontwikkelt. Denk bijvoorbeeld aan ouders die het kind aan het lot overlaten. Ze zijn zo druk met hun eigen leven dat ze het kind eigenlijk niet zien.

Het kan juist ook zijn dat de ouders er altijd zijn voor het kind. Deze ouders nemen het kind alles uit handen. Het voorkomt dat een kind op zichzelf leert vertrouwen.

Een band van afhankelijkheid

Wanneer ouders alles voor het kind doen en alle mogelijke obstakels verwijderen om het kind een teleurstelling te besparen spreek je over ‘helikopter-ouders'. Deze ouders bedoelen het goed voor hun kind, maar ze creëren een band van afhankelijkheid van het kind naar de ouders.

Wat je dan krijgt is een kind wat heel diep van binnen onzeker is. Zelfvertrouwen is ver te zoeken. Dit kan dus een aangeleerd patroon zijn.

De vertrouwde wereld is de comfortzone

Een kind wat opgroeit met een gebrek aan zelfvertrouwen houdt zichzelf eigenlijk ingebakerd. Het kind wordt groter met een verminderde waarneming van prikkels. Doordat het kind door de ouders ook op latere leeftijd nog ‘ingebakerd' zit is er een bubbel rondom het kind ontstaan.

Een comfortzone die veiligheid biedt

In de ogen van het kind of de volwassene die in die bubbel leeft is er een comfortzone ontstaan. Het gaat om de eigen wereld en eigen vaste contacten waarin het kind of de volwassene zich veilig voelt.

Deze comfortzone lijkt een veiligheid te bieden. Feit is da die niet zo is. De comfortzone biedt slechts een schijn-veiligheid. De persoon in kwestie komt hier in het leven vanzelf achter.

Een leven wat te hard is

Beschermd opgegroeid, of in een nest waarin het kind juist aan het lot werd overgelaten, komt het kind later terecht in een wereld die eigenlijk te hard is. Het kind kan de prikkels niet aan. Deze werden immers altijd ontnomen waardoor het kind ze niet gewend is.

Het leven is te hard, en het kind belandt bij een therapeut die het kind mag gaan begeleiden om alsnog zelfvertrouwen op te bouwen.

Op latere leeftijd uit je comfortzone durven stappen

Herken jij jezelf in één van de bovenstaande plaatjes? Was jij in jouw kindertijd te beschermd of waren je ouders juist niet emotioneel beschikbaar?

Dan is de kans groot dat je een enorm gebrek aan zelfvertrouwen hebt opgebouwd en dat je vast zit in jouw comfortzone. Je wereldje is klein, maar je voelt je er veilig bij. De vraag is hoe het dan verder moet als je ouder wordt.

Meer zelfvertrouwen kweken

Wil jij je vertrouwde wereld vergroten en meer zelfvertrouwen kweken dan zal je zelf stappen moeten ondernemen. Je moet in dat geval de keuze durven te maken om dingen te doen in het leven die voor jou eigenlijk nog net een stap verder gaan dan wat je gewend was.

Was jij altijd gewend om een muurbloempje te zijn? Dan is het nu de kans om eens wat anders te doen op een feestje. Zat je altijd stilletjes op een stoel als er muziek speelde terwijl je wat anders wilde? Tijd om daar wat aan te doen.

Wees geen toeschouwer van je eigen leven

Wie in zijn eigen comfortzone gewend is te leven en niet gewend is om naar buiten te stappen zal zijn dagen slijten als een toeschouwer van zijn of haar eigen leven. Het is een leven wat een schijn-veiligheid biedt en wat geen inhoud heeft. Wil jij dat jouw leven inhoud krijgt, dan zal je zelf aan je zelfvertrouwen moeten werken.

Meer zelfvertrouwen krijgen

Meer zelfvertrouwen krijg je eigenlijk alleen door bewust uit je comfortzone te stappen. Je zal dingen moeten ondernemen. Daarvoor kan je de hulp inroepen van vrienden en kennissen die jou eens mee op stap nemen.

Door eens wat heel anders te doen op een feestje ontdek je hele leuke kanten aan jezelf. Durf de karaoke microfoon maar eens te nemen en zing een mooi lied wat jou aanspreekt met je vrienden erbij. Het hoeft niet eens mooi te klinken. Zaak is dat jij eens iets doet wat voor jou wellicht anders voelt maar wat wel degelijk leuk is.

Uit-je-comfort-zone-stappen-disco

Dans alsof niemand kijkt

Iets anders waardoor jij meer zelfvertrouwen krijgt is dansen. Doe dit in eerste instantie in je huiskamer en ga daarna met je vrienden en vriendinnen op pad.

Door te dansen maakt je lichaam oxytocine aan. Dit zorgt ervoor dat jij je socialer ontwikkelt en dat je jezelf beter voelt. Je gooit je bakerdoek die je wellicht al die jaren al om je heen had van je af. Daardoor ervaar je vrijheid. Door meer vrijheid te ervaren bij je lichaam komt je toe aan datgene waar je al die tijd al zo naar verlangde: leven!

Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?