Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
07/07/2012
2 min

Waarom Ranomi Kromowidjojo goud wint op de Olympische Spelen

07/07/2012
2 min

Zoals je wellicht weet ben ik als trainer en coach een echte sportfreak en vind ik het leuk sporters te ondersteunen om topprestaties te leveren. En een aantal sporters volg ik van zo dichtbij mogelijk. Sommigen om te zien waarom ze het zo goed doen, anderen om te analyseren waarom ze net niet het allerhoogste bereiken.

Daar zijn natuurlijk meerdere redenen voor, maar in globale zin heb ik het idee dat het vooral te maken heeft met de volgende ‘formule’ van zelfvertrouwen. En dat verklaart ook waarom iemand als Ranomi Kromowidjojo goud gaat winnen op de Olympische Spelen…
Zoals je op deze site kunt lezen is mijn definitie voor 100% Zelfvertrouwen de volgende:

100% Zelfvertrouwen = 100% Vaardigheid X 100% Waardigheid

Waar ik in geloof is dat als je iets heel erg goed beheerst en je er volkomen positieve overtuigingen over hebt richting jezelf, dat je dan kunt zeggen dat je optimaal of honderd procent zelfvertrouwen hebt.

Dit is essentieel voor topsporters. Heel veel sporters hebben 100% Vaardigheid in wat ze doen. Dit door jarenlange training, door het ‘ingebakken talent’ dat ze hebben en door doorzettingsvermogen. De echt uitblinkende topsporters, de besten van de besten, voegen daar nog iets aan toe: 100% waardigheid. Ze hebben namelijk een onwrikbare overtuiging en geloof in hun eigen kunnen, ze zijn veel minder geneigd tot twijfelen omdat ze ‘weten’ dat het goed is wat ze kunnen.

En dan worden ze door sommige mensen in de buitenwereld al heel snel ‘arrogant’ genoemd, maar ik zou het eerder 100% overtuiging noemen (en Ranomi Kromowidjojo is volgens mij ook gewoon een heel leuk mens). En juist dat vol overtuigd zijn maakt ze winnaar van Olympisch Goud of een wereldtitel. Ze steken net dat beetje (of twee beetjes) boven de rest uit met betrekking tot hun Waardigheid dat ze daarmee hun hele systeem, zowel bewust als onbewust meekrijgen. En, in mijn overtuiging, betekent dat ook dat ze veel minder tot geen blessures oplopen op de momenten dat ze 100% van alles nodig hebben: 100% Vaardigheid en 100% Waardigheid. Sluipt de twijfel erin, dan zie je dat ook blessures op de loer komen te liggen.

Door mijn ervaring met training geven in Amerika zie ik dat Amerikanen dit over het algemeen uitstekend beheersen. Amerikanen kennen veel minder twijfel. Als ze, tijdens een training, hebben ontdekt dat ze iets kunnen (vaardig zijn) dan kunnen ze dat ook heel snel omzetten in waardigheid. Ze twijfelen niet meer ‘omdat ze het nu eenmaal bewezen hebben dat ze het kunnen’. En daarin wijken veel Amerikanen vaak af van ‘ons’ Europeanen of Nederlanders. Wij stellen nog veel vragen, twijfelen nog, denken vaak dat het ‘toeval’ is. En dat is puur een ‘mindset’.

Terug naar ‘ons’ dagelijks leven. Het doel is dus om zowel vaardig als waardig te zijn. Voor de één is dat makkelijker dan voor de ander. Het heeft te maken met de focus op negatieve of positieve overtuigingen. Daarover kun je op deze site nog veel meer lezen. Wie er in slaagt om de focus op positieve overtuigingen te richten, heeft meer zelfvertrouwen. En dat een ander je dan misschien arrogant vindt, dat moet je maar op de koop toenemen. Voor mensen die komen van weinig zelfvertrouwen naar veel zelfvertrouwen is het misschien wel het mooiste compliment dat je kunt krijgen!

En nu maar hopen dat Ranomi Kromowidjojo in Londen gaat bewijzen dat het zo werkt als hierboven omschreven. Anders moet ik mijn theorie gaan aanpassen…

Reacties