arrow_drop_up arrow_drop_down

Waarom stoor ik me aan anderen?

Iedereen krijgt in het leven te maken met mensen die qua karakter minder goed bij jou passen. Met de een lijkt alles als vanzelf te gaan, terwijl het met anderen juist helemaal niet klikt. Dit kan al snel leiden tot ergenissen. Deze ergenissen kosten je negatieve energie als je dat niet van je af kunt zetten.

“Voor sommigen is het heel moeilijk om zich te kunnen verplaatsen in de gedachten en het gedrag van andere mensen. Ze raken er geïrriteerd door en reageren zich af”

Merk jij ook bij jezelf dat je je snel stoort aan anderen en dat je daar te vaak op een negatieve manier mee bezig bent? En hoe kun je er dan voor zorgen dat deze gedachten verdwijnen en ruimte maken voor positieve gedachten. Hoe zorg je ervoor dat je vervolgens weer ruimte maakt om aan wat anders te kunnen denken. In dit artikel geven we je 4 tips aangevuld met voorbeelden.

Tip 1 Je stoort je aan iemand. Wat zegt dit over jou?

Realiseer je dat jij degene bent die moeite heeft met het gedrag van een ander. Die ander persoon ga je meestal niet veranderen. Die is zoals die is. Probeer jezelf af te vragen waarom jij je stoort. Wat zegt dit over jou? Onderzoek waar de ergernis vandaan komt en wat je aan jezelf kunt veranderen om er minder last van te krijgen.

Voorbeeld 1 zaalvoetbal

Twee jongens uit mijn zaalvoetbalteam hebben het soms op mij gemunt. Ze kunnen net iets beter voetballen dan ik en zien mij als grote concurrent. Al een tijd proberen ze mij minder te laten voetballen, door zachtjes opmerkingen te roepen als ik aan de bal ben. Natuurlijk is dit storend gedrag. Ik ga er ook minder door voetballen.

Ik kan vervolgens 3 dingen doen:

Stoppen met zaalvoetballen. Dan heb ik er geen last meer van, maar geef ik mijn leuke hobby op. In de aanval gaan en hetzelfde gedrag vertonen. Dit zit niet in mijn aard en kost negatieve energie. Grote kans dat dit het gedrag van hen juist versterkt. Of ik kies ervoor het allemaal van me af te laten glijden. Mijn eigen ego aan de kant te zetten, ‘hoe durven ze mij zo te benaderen’, en gewoon lekker voetballen.

Tip 2 Verplaatsen in de gedachten van een ander

Jouw ergernis kan verminderen als je probeert je te verplaatsen in de gedachtenwereld van de ander

Voorbeeld 2 Te laat of niet reageren

Ik raakte ooit in contact met een jongen voor een schrijfklus. Deze jongen vroeg of ik voor hem wat kon betekenen. We hielden de dagen daarop wat e-mail contact over en weer. Als snel merkte ik echter dat hij nogal laat was met zijn reacties. En als hij reageerde was het nogal halfbakken en vaag. Na verloop van tijd kwam er zelfs helemaal geen reactie meer. Verspilde energie dus.

Je zult uit bovenstaand voorbeeld begrijpen dat ik hier niet vrolijk van werd. De irritatie liep nogal hoog op bij mij.

“Waarom reageert die persoon zo traag? Waarom krijg ik zulke vage antwoorden? Waarom besluit hij helemaal niet meer te reageren? Hij neemt toch zelf contact met mij op? Voelt hij zich te goed voor mij? Wil hij me bewust irriteren?”

Het zijn allemaal gedachten die op zo’n moment door mijn hoofd spoken. Je kunt je voorstellen dat dit nogal wat negatieve energie kost. Het zou toch veel fijner zijn als je al deze gedachten naast je neer kunt leggen en gewoon verder gaat met je dagelijkse dingen. Maar hoe doe je dit dan?

Tip 1 Probeer je te verplaatsen in de gedachten van een ander

Wat kan de reden zijn dat iemand plots besluit niet meer te reageren? Is het niet veel aannemelijker dat er een andere verklaring is dan: ‘Hij doet het om me te etteren.’ Of  ‘Hij voelt zich te goed voor mij.’ Veel waarschijnlijker is het dat er wat anders aan de hand is. Mogelijke andere redenen voor dit gedrag zijn:

  • Hij heeft het erg druk. Dit gaf hij namelijk al een keer aan in een eerdere e-mail.
  • Hij heeft alsnog besloten geen schrijfopdracht te willen uitbesteden. Hij schaamt zich hiervoor en besluit niet meer te reageren. Dat is niet netjes, maar het is een verklaring.
  • Hoe groot is de kans werkelijk dat er sprake is van verwerpelijk gedrag, zoals machtsvertoon. Stel dat dit echt zo zou zijn. Wat zegt dit over iemand? Heeft iemand dit nodig in zijn leven om gelukkig te zijn. Dan moet je dringend naar een therapeut toe.

Gedrag van anderen begrijpen voorbeeld 2

In mijn vorige baan had ik een moeizame relatie met mijn direct leidinggevende. Er was geen klik en ik stoorde me mateloos aan haar gedrag. Het leidde uiteindelijk tot een breuk in de werkrelatie. Vaak denk ik nog terug aan deze moeizame tijd. Dan stelde ik me vaak op als slachtoffer en hield ik mezelf voor wat voor verschrikkelijk karakter zij had. 

Tip 3 Positieve kanten herkennen in een ander

Lukt het je niet om je in het gedrag van een ander te verplaatsen, probeer dan positieve kanten van de ander in kaart te brengen.

Voorbeeld 3 De leidinggevende

In mijn vorige baan had ik een moeizame relatie met mijn leidinggevende. Er was geen klik en ik stoorde me mateloos aan haar gedrag. Het leidde uiteindelijk tot een breuk in de werkrelatie. Vaak denk ik nog terug aan deze moeizame tijd. Dan stelde ik me vaak op als slachtoffer en hield ik mezelf voor wat voor verschrikkelijk karakter zij had. 

Ik heb nog steeds moeite met het gedrag dat mijn leidinggevende vertoonde toen ik nog met haar samenwerkte. Maar ik heb geleerd ook de positieve eigenschappen  van haar in te zien.

  • Het viel mij op dat zij de jaren erna nog regelmatig contact met me zocht. Op mijn verjaardagen ontving in een verjaardag berichtje. Ik kreeg het gevoel dat zij een schuldgevoel had overgehouden aan de hele situatie.

Op de afscheidsborrel hield ze een afscheidsspeech voor me. Ik kon zien in haar ogen dat ze het daar moeilijk mee  Dit zijn positieve eigenschappen eigenschappen die ik in de werksfeer niet of nauwelijks terug zag.

 

Tip 4 Durf kritisch naar jezelf te kijken

Zelfreflectie is een belangrijke eigenschap. Kijk ook altijd naar jouw eigen rol. Is het misschien mogelijk dat iemand een goede reden heeft om zich in jouw ogen raar of irritant te gedragen?

voorbeeld 4 Gedrag van anderen begrijpen 

Een aantal jaren geleden kreeg een vriend van mij voor het eerst in zijn leven een relatie. Ik was hier best wel jaloers op. Zelf had ik op dat moment geen vriendin. Wat mij opviel en mij nogal stoorde is dat deze persoon hier nogal over opschepte.

Hij liet hij bijvoorbeeld zonder dat mensen er om vroegen foto’s van zijn vriendin zien op zijn telefoon en gaf daarbij aan hoe mooi zij wel niet was. Ook vond hij dat hij meer aandacht van vrouwen kreeg omdat zij aan hem konden zien dat hij een relatie heeft.

Ik vond dit gedrag stuitend en wellicht had ik er iets van moeten zeggen. Maar ik besloot erover na te denken wat dit gedrag kon verklaren.

  • Misschien speelde mee dat hij voor het eerst in zijn leven een vrouw had ontmoet die hij echt leuk vond en dat hij dit graag aan de buitenwereld wilde laten zien zonder ons daarbij jaloers te maken. Een karaktertrekje dat eigenlijk helemaal niet bij hem past. Waarom dan plotseling nu wel dit gedrag?
  • Misschien was het hem opgevallen dat ik weinig interesse toonde naar hem en koos hij er daarom voor om zelf initiatief te tonen. Speelde mijn jaloezie misschien een rol hierin?

Bovenstaande tips helpen mij elke dag weer om gedrag van vrienden, kennissen en collega’s te begrijpen. Het helpt mij om situaties in perspectief te zien en mijn aandacht weer naar andere activiteiten in het leven te verleggen. Deze extra ruimte die ontstaat in je leven levert zelfvertrouwen op. Je blijft de focus leggen op de doelen in je leven en laat je niet daarvan afleiden.

Een compassie oefening

Op deze website vind je een compassie-oefening waarmee je probeert je begrip naar andere mensen toe te vergroten. Het is een oefening die je ook kunt gebruiken op het moment dat je je stoort aan iemands gedrag en van die gedachte niet los kunt komen.

Reactie plaatsen