Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
01/30/2020
3 min

Wat is een POP? Persoonlijk ontwikkelingsplan: versterk jezelf in je werk

01/30/2020
3 min

Voor veel mensen is werkgeluk (deels) afhankelijk van een gevoel van zelfontwikkeling in hun vak. Persoonlijke groei geeft je een voldaan gevoel, houdt je gemotiveerd en geeft je het vertrouwen dat er een stijgende lijn in je prestaties zit. Zou jij graag meer persoonlijke groei op je werk willen ervaren? Dan is een persoonlijk ontwikkelingsplan echt iets voor jou!

Wat is een persoonlijk ontwikkelingsplan (POP)

Een persoonlijk ontwikkelingsplan is een document waarin jij je leerdoelen centraal stelt. Op de werkvloer wordt deze vaak gemaakt in samenwerking met je leidinggevende. Het werkt als een schriftelijke afspraak tussen jou en je werkgever, waarin staat hoe jullie elkaar kunnen helpen.

In je persoonlijk ontwikkelingsplan benoem je een aantal dingen. Waar ben je goed in? Op welk gebied wil je je graag ontwikkelen? Hoe kun je je functie nog beter uitvoeren? En wat zijn je ambities voor de toekomst? Je ambities voor je ontwikkeling vertaal je in je ontwikkelingsplan naar leerdoelen.

“Hoe concreter je doelen, hoe makkelijker ze te verwezenlijken zijn”

Het doel van een persoonlijk ontwikkelingsplan

Zit je niet goed op je plek in je huidige functie? Dan kan een persoonlijk ontwikkelingsplan je helpen bij het ontdekken wat voor werk beter bij je kwaliteiten en je ambities past.

Spits je persoonlijke ontwikkelingsplan dan bijvoorbeeld toe op het oriënteren op verschillende functies en doorgroeimogelijkheden binnen je huidige bedrijf. Of focus je op competenties en kennis waarmee je jezelf comfortabeler zou voelen in je huidige functie.

Ook als je wel weet wat je wil bereiken met je werk, komt een persoonlijk ontwikkelingsplan van pas. Voor je (toekomstige) werkgever is het handig om te weten wat je sterke punten zijn, waar je nog kunt groeien en vooral wat je toe kunt voegen aan je functie en de organisatie.

“Een POP laat zien dat je gemotiveerd bent en zelfkennis hebt. Dat zijn twee factoren die je kunnen helpen om je gewenste promotie te scoren”

Hoe maak je een persoonlijk ontwikkelingsplan?

Hoe je een persoonlijk ontwikkelingsplan invult, is grotendeels aan jou. Wel bevat het format altijd de volgende onderwerpen:

  • Je huidige situatie: Schrijf op waar jij je volgens jou bevindt in je loopbaan. En wat je leuk vindt aan je baan, maar ook wat je wat minder leuk vindt. Maak een lijstje van vaardigheden; dingen waar je goed in bent en skills die je wilt ontwikkelen.
  • Een blik op de toekomst: Hoe ziet jouw ideale werksituatie eruit? En welke skills heb je hiervoor nodig? Bedenk ook waar je over bijvoorbeeld één, twee of vijf jaar wil zijn.
  • De doelen van je werkgever: Maak je je persoonlijk ontwikkelingsplan samen met je bedrijf, benoem dan ook de doelen van je werkgever. Hoe kunnen jij en jouw afdeling daaraan bijdragen?
  • Maak je doelen SMART: De slimste manier om je plannen zo concreet mogelijk op papier te zetten, is met behulp van SMART-doelen. Hieronder meer informatie over SMART.

SMART-doelen: slim plan

SMART staat voor Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Realistisch en Tijdsgebonden. Door je doelen aan de hand van deze principes te formuleren, vergroot je de kans dat je ook echt aan je doelen gaat werken.

Specifiek

Het specifiek formuleren van doelen helpt je inzien welke stappen nodig zijn om het gewenste resultaat te bereiken. Je doelen specificeren doe je door vijf W-vragen te stellen:

  • Wat wil ik bereiken?
  • Wie is er bij betrokken?
  • Waar gaat het gebeuren?
  • Wanneer gebeurt het?
  • Waarom wil ik dit bereiken?

Meetbaar

Maak je doelen meetbaar om in de gaten te houden of je goed bezig bent. Wil je bijvoorbeeld beter worden in plannen? Spreek dan met jezelf af dat je elke dag een lijstje maakt met wat je die dag gaat doen.

“Meetbare resultaten kunnen je voldoening vergroten”

Acceptabel

Om te zorgen dat een doel acceptabel is, moet je aan twee dingen denken:

  1. Past jouw doel bij dat van de organisatie? Als het voor je leidinggevende duidelijk is hoe jouw ontwikkeling bijdraagt aan de doelen van het bedrijf, is de kans groter dat je vanuit je bedrijf wat tijd en/of training tot je beschikking krijgt om hieraan te werken.
  1. Vraag je bij je doel af of dit iets is wat je echt wil bereiken. Alleen als het je zelf lukt om de motivatie op te brengen om met een doel aan de slag te gaan, boek je vooruitgang. Houdt daarom goed in de gaten dat de wensen van de organisatie en die van jezelf wel in balans zijn.

Realistisch

Weinig dingen zijn meer funest voor je motivatie dan het gevoel dat iets dat je graag wilt, compleet onhaalbaar is. Maak je plannen daarom niet te moeilijk. Aan de andere kant werkt het ook niet goed om je doelen te makkelijk te maken. Een beetje uitdaging maakt het leuker om ergens echt voor te gaan.

Tijdsgebonden

Wanneer een taak minder prioriteit lijkt te hebben dan je kernwerkzaamheden, kan deze nog wel eens op de lange baan geschoven worden. Om te voorkomen dat je persoonlijk ontwikkelingsplan dit lot te wachten staat, formuleer je je doelen tijdsgebonden.

“Stel voor jezelf een deadline aan het behalen van je doel, bijvoorbeeld binnen zes maanden of binnen een jaar”

Starten met een POP?

Voel je je na het lezen van deze tips gemotiveerd om aan de slag te gaan met een persoonlijk ontwikkelingsplan en SMART-doelen? Dat is een mooie stap die je meer werkgeluk en zelfvertrouwen op kan leveren in je professionele leven.

Neem de tijd om een analyse te maken van je huidige situatie en je toekomstplannen. En vergeet niet om je manager te vragen om je persoonlijk ontwikkelingsplan te ondertekenen. Succes!

Reacties