arrow_drop_up arrow_drop_down
Wat is faalangst?
20 oktober 2017 

Wat is faalangst?

Wat is faalangst en is er iets tegen te doen?

Faalangst betekent letterlijk de angst om te falen. Faalangst betekent dus ook dat je geen vertrouwen hebt in je eigen kunnen. Vaak is er sprake van een laag zelfbeeld dat kan ontwikkeld zijn door jouw omgeving, maar je kunt het ook jezelf aanpraten.

De wereld om je heen kan er voor zorgen dat het beeld dat jij hebt hoe je zou moeten zijn, totaal niet aansluit hoe jij jezelf ziet. Er moet veel, er wordt veel van iedereen verwacht, meer en meer en nog sneller, moderner, exclusiever enz.

wat is faalangst droevig

Als je aan deze “wedstrijd” meedoet, krijg je het erg zwaar. Je bent continu bezig om aan bepaalde beelden te voldoen, waarvan jij denkt dat anderen dat zo willen en zelfs van je verwachten. En dan gaat het fout… Waar sta jij zelf? Wat wil jij? Je bent goed zoals je bent, werk eraan om daarin te geloven.

Wat kan je doen tegen faalangst?

Benoem je leuke kanten, want die heeft iedereen. Werk aan je zelfbeeld, want met diegene, met jezelf moet jij door het leven! Je hoeft niet op iemand te lijken of aan de normen die anderen stellen te voldoen. Iedereen is uniek, vergeet dit nooit.

Kom erachter wat voor jou in het leven belangrijk is en dat kan totaal iets anders zijn dan hetgeen de meesten voor ogen hebben. Ben niet bang om fouten te maken, de verkeerde beslissingen te nemen, het hoort er allemaal bij. Daardoor ontstaat een innerlijke groei, je wordt steeds sterker.

Niets doen omdat je eigenlijk niet durft is geen optie, daar kom je niet verder mee. Telkens als jij een stapje zet, zul je trots zijn op jezelf en nog eens een stap durven zetten. Laat faalangst je leven niet beheersen. Het belemmert de doorstroming van je energie en je kracht die je verder kunnen brengen.

Tips om faalangst tegen te gaan

Heeft faalangst een grote invloed op je doen en laten, verlamt faalangst je om stappen te zetten? Praat erover. De eerste stap kan de huisarts zijn, hij of zij zal je verder op weg helpen. Zie het niet als een teken van zwakte als je om hulp vraagt, jij durft namelijk een grote stap te zetten voor een fijnere toekomst, die niet wordt beïnvloed door faalangst of een gebrek aan zelfvertrouwen. Een andere goede optie is lid worden van onze community. Hier vind je veel leden die hetzelfde ‘probleem’ hebben en goed kunnen adviseren…

wat is faalangst stop en smile bord

Tijd voor actie! Iets niet durven en toch doen is de eerste stap om je zelfvertrouwen te vergroten en je faalangst aan te pakken. En jij bent zeker niet de enige die gebrek aan zelfvertrouwen heeft en/of faalangstig in het leven staat. Door nu de koe bij de horens te pakken, wordt jouw leven een stuk vrolijker, het leven zal je meer kansen geven, die je voortaan aan durft te pakken. Jouw energie gaat weer stromen zoals nooit tevoren en dat biedt je alle mogelijkheden. En wat heel erg belangrijk is, je bent weer blij met jezelf, je krijgt je eigenwaarde terug, je zelfbeeld is positief!

De invloed van faalangst op je ontwikkeling

Gelukkig is er tegenwoordig meer aandacht voor het geestelijke welzijn van kinderen en volwassenen. Op scholen, waar de kinderen erg veel tijd doorbrengen, is niet alleen aandacht voor het leren lezen, rekenen en schrijven maar ook voor gedragsproblemen.

Pesten, faalangst, een laag zelfbeeld, het komt allemaal voorbij in een groep kinderen. Ouders en verzorgers samen met leerkrachten hebben hierin een belangrijke taak. Het begint met het signaleren van gedragsproblemen, het observeren van kinderen die buiten de groep vallen enz.

Alleen signaleren is echter niet voldoende. Bij gedragsproblemen hoort een gedegen aanpak. Sommige problemen uit de kinderjaren en/of puberteit bestaan namelijk nog steeds als mensen de volwassen leeftijd hebben bereikt. Zij kampen nog steeds met trauma’s uit het verleden, denk aan langdurig gepest worden bijvoorbeeld. De gevolgen daarvan zijn enorm groot en erg verdrietig. Hier heb ik last een blog over geschreven. Deze vind je door hier te klikken…

Faalangst houdt jouw ontwikkeling tegen

Angsten waaronder faalangst zorgen ervoor dat wij ons niet optimaal kunnen/durven te ontwikkelen. We kunnen niet zijn wie we willen zijn en we kunnen niet doen datgene wat we graag zouden willen doen. Je staat voortdurend op de rem in je ontwikkeling.

Je durft bijvoorbeeld geen beslissingen te nemen, je zult er alles aan doen om niet voor een groep mensen te hoeven praten, je zult niet op iemand af durven stappen die je leuk vindt enz. Dit alles heeft een enorme negatieve invloed op de kwaliteit van je leven.

Faalangst werkt enorm verlammend

Faalangst werkt verlammend, leidt tot gevoelens van onzekerheid die alsmaar groter worden, ook frustratie en kwaadheid zullen je parten spelen. Leer je angstgevoelens die je totaal blokkeren te herkennen, accepteer ze en stap er overheen.

Hoe stel jij je op tegenover angst? Neem allereerst voldoende tijd, wordt niet ongeduldig als het niet zo snel gaat als jij had gehoopt. Elke volgende stap brengt je verder, maar elke volgende stap dient zich pas aan als jij er klaar voor bent. Realiseer je dat goed, dat voorkomt een heleboel frustratie.

wat is faalangst mind the gap

Faalangst vol vertrouwen aanpakken

Geduld is een mooie eigenschap, geduld betekent dat je weet dat er iets gebeuren gaat, je weet alleen niet wanneer. Vertrouwen dat het gebeurt! Niet wanhopen, weten dat er iets staat te gebeuren waardoor jij weer een stap verder komt, waardoor jij tegen jezelf kunt zeggen “weer een hobbel genomen”.

Door positief te denken en je bewust te zijn wat dat voor je kan doen, kun je zelf heel ver komen om van je faalangst af te komen. Uiteraard kun je ook altijd deskundige hulp inroepen, waardoor je handvatten krijgt aangereikt, die je zelf moet aangrijpen om verder te komen. De pijn van faalangst, depressieve gevoelens kunnen worden omgezet naar een leven waarin jij in je kracht komt te staan, vol energie.

‘Wie angst heeft voor de toekomst, heeft die toekomst al half bedorven’ ~Georges van Acker

Zoek jouw krachtige kant en pak de faalangst en andere angsten vol vertrouwen aan. Om alle angsten, faalangst, geen zelfvertrouwen hebben, gepest worden het hoofd te kunnen bieden, moet je meer vertrouwen ontwikkelen in je eigen kunnen.

Je moet er vertrouwen in hebben dat jij alles wat er op je pad komt aankunt. Het zelfvertrouwen, het denken over jezelf moet opgevijzeld worden. Dat kunnen anderen niet voor je doen, je kunt hiervoor wel handvatten krijgen.

Bewust bezig zijn met jouw manier van denken, zodat ook jij straks kunt zeggen dat je het leven, wat er ook op je pad komt, aankunt. Een hele uitdaging, maar de moeite waard om aan te gaan. Er staat namelijk een heerlijk leven op het spel, een leven vol energie en enthousiasme! En hoe spannend het ook klinkt niets overhaasten, maar juist zorgen voor ontspanning voor lichaam en geest.

Laat faalangst en andere angsten je leven niet beheersen, maar neem de regie weer zelf in handen met of zonder hulp.

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?