50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?

Welk effect heeft eenzaamheid op het zelfvertrouwen?
9 april 2019 

Welk effect heeft eenzaamheid op het zelfvertrouwen?

Er zijn mensen met een enorm laag zelfvertrouwen, ze gaan er bij voorbaat al van uit dat niemand op ze zit te wachten. Deze mensen blijven dan maar alleen thuis en vereenzamen zo steeds meer. De eenzaamheid vergroot, het zelfvertrouwen daalt nog veel meer en uiteindelijk weten ze zich vaak geen raad meer. Ze leven de rest van hun leven een stil leventje en erg teruggetrokken.

Je eenzaam voelen

Iedereen voelt zich wel eens eenzaam. Soms kun je ook heel eenzaam zijn in een relatie of terwijl je in een groot gezelschap bent. Een keertje is dat vervelend, maar heeft het nog niet echt grote gevolgen.

Wanneer je op langere termijn je eenzaam voelt dan kan dit wel gevolgen hebben voor zowel je lichaam als je geest. Belangrijk is dus om niet in deze vicieuze cirkel te blijven zitten en naar buiten te treden met je gevoel.

De oorzaak van eenzaamheid

De definitie van eenzaamheid is simpel. Wanneer we niemand om ons heen hebben kunnen we eenzaam zijn. Echter is gebleken dat je ook in een relatie of gezelschap heel eenzaam kunt zijn.

Eenzaamheid draait er niet alleen om of er ook echt iemand bij je in de buurt is, maar of je ook echt met die persoon in contact bent. Wanneer je in een groot gezelschap bent en iedereen praat met elkaar, maar niemand met jou, dan kun je vaak een groot gevoel van eenzaamheid ervaren.

“Eenzaam is degene die voor niemand nummer één is” ~Helene Deutsch

Wanneer we het over eenzaamheid hebben dan is er een groot verschil tussen emotioneel eenzaam zijn of sociaal eenzaam zijn. Sociaal eenzaam ben je wanneer je een beperkt sociaal netwerk hebt. Er zijn weinig mensen om je heen die eens langs komen voor een kopje koffie en een praatje.

Emotioneel eenzaam kun je zijn wanneer er een grote behoefte is aan contact met een partner of vriendin en dit er niet is. Ook wanneer je in een relatie zit die niet lekker loopt, kun je een emotionele eenzaamheid beleven. De relatie die je mist in je leven bepaalt dus de soort van eenzaamheid.

Gezondheid en eenzaam zijn

Wanneer je met je lichamelijke gezondheid kampt, kan dit een reden voor eenzaamheid zijn. Je gaat wat minder snel de deur uit en komt dus ook minder onder de mensen. Deze vorm van eenzaamheid komt vooral veelvuldig voor bij ouderen.

Maar ook wanneer je psychische problemen ervaart kan de eenzaamheid toe slaan. Mensen met een laag zelfvertrouwen denken al snel dat niemand op ze zitten te wachten en dat ze iemand tot last zijn, dus blijven ze liever thuis dan dat ze op visite gaan.

Wanneer je een angst ervaart als je naar buiten gaat, zoals bij straatvrees, kan dit op ten duur er ook toe leiden dat je jezelf heel eenzaam voelt. Ook de mantelzorgers kunnen het gevoel van eenzaamheid sterk ervaren. Wanneer je dient te zorgen voor je zieke partner zal je wat moeilijker de deur uit gaan. En als je dan al gaat is dit vaak ook alleen. Eenzaamheid kan hierbij dus zijn gezicht laten zien.

Persoonlijke kenmerken en eenzaamheid

Hoe jij in het leven staat kan bepalend zijn of je de eenzaamheid toe laat of niet. Mensen met veel zelfvertrouwen zullen bijvoorbeeld bij het gevoel van eenzaamheid sneller op zoek gaan naar een sport of hobby om onder de mensen te komen.

Heb je echter weinig zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld, dan zal dit al veel minder zijn. Ook wanneer je last hebt van sociale angsten, verlegen bent of een introvert karakter hebt, zal het vinden van een sociaal contact moeizamer gaan. Het is gebleken dat eenzaamheid op den duur kan lijden tot een depressie. Zelfs suïcide gedachten kunnen voortkomen uit het gevoel van eenzaam zijn.

“Rampzalig en te eenzaam is de mens, die in zijn eigen kring geen vreugde vindt” ~Abraham Cowley

Lichamelijke klachten door eenzaamheid

Al zou je het in de eerste instantie niet verwachten, het gevoel van eenzaamheid kan op den duur ook lichamelijke klachten oproepen. Zo kan het immuunsysteem een probleem zijn en allerlei kleine klachten veroorzaken.

Eenzaamheid lijkt de activiteit van killer cells in het lichaam te verminderen. Deze cellen zijn immuun cellen in je lymfesysteem die voornamelijk vechten tegen het ontstaan van tumoren en kankercellen. Daarnaast kan eenzaamheid een hoop stress veroorzaken.

Tot slot heeft men ontdekt dat eenzaamheid de kans op de ziekte Alzheimer vergroot. Eenzame ouderen zouden twee keer zoveel kans lopen om de ziekte te krijgen.

effect-van-eenzaamheid-op-zelfvertrouwen-vrouw

Wat kan ik doen tegen eenzaamheid?

Eenzaamheid kan dus zowel lichamelijk als geestelijk vervelende gevolgen hebben. Belangrijk is dus om het probleem op tijd aan te pakken en niet te wachten tot de problemen zover gegroeid zijn dat ze niet meer zijn te overzien. Gelukkig zijn er wel wat mogelijkheden om de eenzaamheid direct aan te pakken.

Wanneer je merkt dat de eenzaamheid je in de weg gaat staan en je zelf geen uitweg ziet, dan doe je er verstandig aan om de hulp van een huisarts in te schakelen. Deze kan je advies en tips geven om met de eenzaamheid om te gaan. Mocht je hier op langere termijn zelf aan willen werken, dan vind je hier onze cursussen. Natuurlijk krijg je hulp van experts als je bij ons een cursus start.

Wanneer je sociale eenzaamheid ervaart is het wellicht een goed idee om op zoek te gaan naar een plek waar je onder de mensen kunt komen. Bijvoorbeeld een hobby club, sportschool of jongeren plek. Speciaal voor de ouderen zijn er vaak ontmoetingsplekken waar je met andere lotgenoten een kopje koffie kunt drinken en een praatje kunt maken.

Vrijwilligerswerk gaan doen is ook een manier om onder de mensen te komen. Tevens geeft het je een goed gevoel want je doet vrijwillig iets voor iemand, wat al bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Ze stellen jouw aanwezigheid zeer op prijs. Daarnaast kom je onder de mensen, wat zo belangrijk is bij eenzaamheid.

Wat in de eerste instantie niets gemeen lijkt te hebben met eenzaamheid kan juist een flink obstakel zijn. Zelfvertrouwen. Mensen met een laag zelfvertrouwen stappen niet zo snel een clubgebouw of sportzaal binnen.

Wanneer het zelfvertrouwen je er dus van weerhoudt onder de mensen te komen is het natuurlijk verstandig om eerst te beginnen bij dit probleem. Ook hierbij kan je een van onze cursussen volgen. Wij zijn je graag van dienst en helpen je op weg naar meer zelfvertrouwen!

“Je kunt niet eenzaam zijn als je van de persoon houdt met wie je alleen bent” ~Wayne Dyer

Reactie plaatsen

shop-van-zelfvertrouwen-com
arrow_drop_up arrow_drop_down