arrow_drop_up arrow_drop_down
Welke invloed heeft eenzaamheid op je zelfvertrouwen?
12 februari 2019 
in Angst

Welke invloed heeft eenzaamheid op je zelfvertrouwen?

Eenzaamheid, een onderschat probleem, zorgt voor veel problemen zowel op fysiek als op mentaal gebied. Die twee gebieden kun je namelijk niet los zien van elkaar.

Eenzaamheid ontstaat vaak bij chronisch zieken, bij ouderdom, bij een slechte financiële toestand, als je werkloos bent, als een partner overlijdt, enz. Omdat niet iedereen in staat is om het leven weer op te pakken na een ingrijpende gebeurtenis, ligt eenzaamheid op de loer.

Te veel tijd om te denken?

Je hebt veel tijd om na te denken, dat over kan gaan in piekeren. Je voelt je nutteloos, soms zelfs waardeloos. Niemand mist je, niemand heeft je nodig, niemand verwacht iets van je… Je bent niet meer nodig! Een vervelende gedachte met een zeer negatieve invloed op je leven.

“Eenzaam is degene die voor niemand nummer een is” ~ Helene Deutsch

Dat was voorheen wel anders. Je had een drukke baan en een leuk sociaal leven, een partner, wellicht een gezin, waar jij je verantwoordelijk voor voelde. Je zelfvertrouwen groeit als er zingeving is in je leven. Vervalt deze dan zal je zelfvertrouwen een flinke deuk krijgen.

Zingeving is van belang

Door zelf je leven weer op te pakken, hoe moeilijk dat vaak ook is, kun jij zorgen voor zingeving. Met als gevolg dat ook je zelfvertrouwen een boost krijgt. Het hoeven geen spectaculaire zaken te zijn, die je aanpakt, maar je moet je er wel goed, beter door voelen.

Als je een tijdje “aan de zijlijn” hebt gestaan, dan zal die eerste stap best moeilijk zijn. Kijk echter vooruit en kijk wat het leven je nog te bieden heeft en ga dat vol zelfvertrouwen tegemoet.

Eenzaamheid een deuk in je zelfvertrouwen

Eenzaamheid kan ontstaan doordat jouw leven een andere wending heeft gekregen, ziekte, verlies van partner, geldgebrek enz. Eenzaamheid kan ook ontstaan door een gebrek aan zelfvertrouwen. Je durft geen contacten te leggen, je hebt faalangst, je voelt je minderwaardig. Het ontbreekt je aan zelfvertrouwen.

Je sociale vaardigheden schieten tekort, je bent te kritisch om vriendschappen te sluiten of om met anderen om te gaan, je hebt hechtingsproblemen, je kunt het verlies van een naaste niet verwerken, je hebt je baan verloren en bent de zingeving in je leven kwijt.

Welke-invloed-heeft-eenzaamheid-op-je-zelfvertrouwen-man

 

Eenzaamheid en jouw zelfvertrouwen

Zou eenzaamheid te maken hebben met een gebrek aan zelfvertrouwen? In sommige gevallen is dat zeker zo. Wanneer jij op iedereen af durft te stappen en een praatje maakt zul je aanspraak hebben wanneer je dat wilt.

Is er een klik dan bouw je aan een gezellige relatie, je vraagt iemand om samen een kop koffie te drinken bijvoorbeeld. Je loopt een activiteitencentrum binnen en sluit je aan enz.

Jouw houding, jouw durf, initiatieven en zelfvertrouwen zijn belangrijk om niet eenzaam te worden. Ben je eenzaam dan zorgt dat voor een deuk in je zelfvertrouwen.

Hoe pak je eenzaamheid en zelfvertrouwen aan?

Je voelt je eenzaam in een wereld vol met mensen. Je hoeft dus niet eenzaam te zijn. En weet je… met jou zijn er veel mensen eenzaam. Zij hebben geen sociale contacten en leven geïsoleerd. Je staat hierin niet alleen. Dus, kom in actie en maak contacten!

Ben je ongelukkig als je eenzaam bent?

Ben je er echter wel van bewust dat niet iedereen die alleen is, eenzaam en ongelukkig is. Sommigen zijn met hun leven heel gelukkig. Jij wilt echter die eenzaamheid wel aanpakken en je zelfvertrouwen terug krijgen. Dit gaat je stap voor stap lukken.

“Ik ben graag alleen. Werkelijk eenzaam voel ik me slechts in gezelschap” ~Marc Callewaert

Begin ermee om jezelf te overtuigen van je goede eigenschappen, want die heb je! Maak je lijstje en je zult er versteld van staan. Leg die lijst op een zichtbare plek en vul die steeds aan.

Vervolgens zul je een paar drempels moeten nemen om verder te komen, maar ook dat lukt. Doe iets voor een ander, ook dat is goed voor je zelfvertrouwen. Daarvoor hoef je geen grote projecten aan te nemen, naar iemand luisteren, klusjes voor iemand doen, bied je aan voor vrijwilligerswerk enz. Het haalt je uit je isolement. Het lost wellicht je eenzaamheid op en zorgt ervoor dat je zelfvertrouwen opbloeit. 

Los eenzaamheid op en je zelfvertrouwen bloeit op

Het gevoel van eenzaamheid zorgt voor: weinig tot geen energie, niet gemotiveerd zijn, niet productief zijn, verlies van zelfvertrouwen. Allemaal negatieve reacties van jouw gevoel van eenzaamheid op jou en je omgeving.

Het hoeft geen betoog dat de aanpak van eenzaamheid een vereiste is voor een gelukkige toekomst. Leer contacten maken om die eenzaamheid en de negatieve gevolgen ervan adequaat aan te pakken.

Er zijn trainingen waarvoor jij je kunt inschrijven om jouw probleem op te lossen. Jij wilt je zelfvertrouwen terug, waardoor je betere resultaten neer kunt zetten, waardoor je prettiger in de omgang wordt en waardoor jouw lichaam en geest positief zullen worden beïnvloed. Schrijf je in voor een cursus en pak je zelfbeeld aan. Of start met dit gratis boek met 50 zelfvertrouwen tips.

Persoonlijke ontwikkeling

Jouw persoonlijke ontwikkeling gaat zorgen voor een prettig leven, een positief zelfbeeld. Je komt uit je isolement en je krijgt iets heel belangrijks terug voor je inzet namelijk zingeving, die weer zorgt voor zelfvertrouwen.

Het is allemaal nauw met elkaar verbonden, daarom ook is het belangrijk de juiste aanpak te kiezen en daarmee niet te wachten. Het verhoogt namelijk de kwaliteit van jouw leven en de omgang met anderen.

Kom in actie | Actie wordt beloond

Kom uit je isolement, lukt dat niet alleen, zoek de juiste hulp. Jij krijgt de regie over je leven terug door uit de eenzaamheid te stappen en aan je zelfvertrouwen te werken. Eenzaamheid is een vervelend gevoel, je hoeft je er niet bij neer te leggen dat het zo is. Pak het aan.

“Je kunt niet eenzaam zijn als je van de persoon houdt met wie je alleen bent” ~ Wayne Dyer

Voor alle problemen die je niet zelf kunt oplossen kun jij een training of cursus vinden, die je daarbij prima kan helpen. Door te kiezen voor een training in groepsverband of in een online community, maak je tevens nieuwe contacten. Ook zie je dat jij niet de enige bent, die worstelt met bepaalde zaken. Het klinkt altijd raar, maar dit voelt gewoon beter voor je.

Conclusie

Bij elke stap die jij zet voor een gelukkiger leven, zal je zelfvertrouwen groeien. Houd er wel rekening mee dat je soms een stapje terug gaat in plaats van vooruit, maar dat hoort bij elke ontwikkeling. Lees je online, via ons blog, goed in over de mogelijkheden en maak vervolgens de keuze, die bij jou past. Er gaat een nieuwe wereld voor je open, zonder dat eenzame gevoel (het is een gevoel, geen feit, dus het kan veranderen) en met meer zelfvertrouwen.

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?