arrow_drop_up arrow_drop_down
Wie ben ik? Wie ben ik nu echt?
23 maart 2021 
in Geluk

Wie ben ik? Wie ben ik nu echt?

Wie ben ik? Dit is een vraag waar iedereen wel een keer in zijn leven aan heeft gedacht. Dit is ook niet even op te lossen in de koffiepauze van je werk. Dit vergt het diepere denkwerk.

Tof dat je mijn artikel gaat doornemen. Complimenten ook! Er zijn zoveel mensen in Nederland en België die er een leven lang helemaal niet over nadenken.

Wie ben ik? – waar ga ik het met jou over hebben?

[[showindex]]

Ontdekken van je ware ik

Wie ben ik? Er zijn mensen die bewust met deze vraag bezig zijn, mensen die het zo af en toe te binnen schiet en de grooste groep is er totaal niet mee bezig. Tot welke groep behoor jij?

Wel kan het ontdekken van je ware ‘ik' een geweldige ervaring in je leven zijn. Het kan je namelijk helpen bij het bereiken van een gelukkig en voldaan leven. Wil jij dit nu ook of wil je er op z'n minst meer vanaf weten? Blijf dan lekker scrollen en dan vertel ik jou hier meer over

“Niemand kan me leren wie ik ben. Je kunt delen van mij beschrijven, maar wie ik ben – en wat ik nodig heb – moet ik zelf ontdekken” ~ Chinua Achebe

Wat houdt deze vraag nu eigenlijk in?

Ook dit kan voor mensen verschillen. Je kunt namelijk zo diep gaan als je maar wilt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld je favoriete hobby's, mooiste filmgenre of jouw muzieksmaak. Nog verder?

Denk dan aan bijvoorbeeld hetgeen naar wat je erg goed laat voelen. Of denk aan wat nu de juiste en logische stappen zijn voor in jouw leven. Ben je een echte dierenvriend en wil je later dierenarts worden, dan heb je echt een doel in het leven.

Je wilt het liefst alle dieren in de wereld een zo goed mogelijk leven geven. Omdat je een einddoel hebt, kan je de tussendoelen voor jezelf bepalen. Je bent dan een echte dierenvriend. Dat is wie je bent… maar je kan nog véél verder gaan door dieper te denken.

Wat past bij jou – hoe zie jij jezelf?

Daarnaast kun je ook gaan kijken naar mensen en omgevingen, of doelstellingen die je voor jezelf hebt gezet. Met welke mensen ga je om? Hoeveel luister je daar eigenlijk na en neem je aan voor de waarheid? Of kies jij je eigen pas en ga je op zoek naar jouw eigen waarheden?

Je kunt dus echt helemaal zelf bepalen naar wat je gaat kijken en waar je deze alles omvattende vragen over stelt. Hierbij is altijd belangrijk om te kijken of dat het geen wat je nu doet en voor ogen hebt ook echt iets is dat je zelf hebt gekozen of nog steeds wilt.

Naast de ‘wie ben ik vraag' is dan ook de ‘waarom vraag' van belang. Waarom doe je de dingen die je doet? Waarom werk je waar je werkt en waarom ga je met jouw vrienden om?

Verkeerde keuze?

Als je dus echt goed wilt onderzoeken naar wie je bent zul je dus ook echt al deze onderwerpen moeten belichten en misschien nog wel meer.

Het beantwoorden van de vraag: ‘Wie ben ik?' zorgt ervoor dat jij een duidelijk beeld van jezelf hebt en wat bij jou past.

Zo kun je dan ook stuiten op verkeerde aspecten, zoals het kiezen van de verkeerde vrienden of baan. Het kan namelijk zijn dat beide of één van de twee jou onbewust ongelukkig maken. Jouw zelfvertrouwen en zelfbeeld zullen ook negatiever worden in deze fase.

Aan jou de taak om dit dan om te draaien of niet, maar dan zijn de gevolgen wel volledig voor jou. Niemand kan dat voor je opvangen. Geen keuze maken is ook kiezen.

“Ik word liever gehaat om wie ik ben, dan geliefd om wie ik niet ben” – Kurt Cobain, Amerikaans muzikant, zanger en gitarist Nirvana 1967-1994

Waarom je jezelf de vraag zou moeten stellen?

Ik begrijp als dit een beetje beangstigend en confronterend overkomt. Toch is deze vraag echt bedoeld om een zo goed mogelijke versie van jezelf te krijgen en je vrijer te laten voelen.

Ook kan het voor jou als lariekoek klinken, maar ga maar eens na wat je allemaal zou kunnen bereiken als je als de optimale versie van jezelf zou fungeren. Dan zou je een hoop voor elkaar kunnen krijgen, toch? Waarom dan niet eens goed in de spiegel kijken om erachter te komen wie je bent?

Wie ben ik? – vragenlijst

Je kunt er niks mee verliezen en eigenlijk alleen maar mee winnen. Voor sommige mensen kan het dan ook fijn zijn om al iets van een houvast te hebben.

Een vragenlijst over jezelf invullen is bijvoorbeeld een mogelijkheid om je antwoorden op die vragen te analyseren.

Dit hoeft natuurlijk niet, maar beantwoord dan alleen deze simpele vragen. Doe dat echt even met volle overgaven en denk (als het moet) goed na over je antwoorden.

Antwoord ook niet met de gedachte dat je dit moet antwoorden van iets of iemand, maar luister echt naar je eigen wil. Jij bent tenslotte op deze pagina gekomen en dit artikel aan het lezen 😉

  1. Wat doe ik graag?
  2. Wie ben ik buiten mijn lichaam om?
  3. Wie of wat maakt mij zielsgelukkig?
  4. Wat wil ik ooit bereikt hebben? (formuleer een concreet doel, niet: ‘Ik wil rijk zijn')

Door deze 4 vragen te beantwoorden kan je al een heel eind komen. Wel kun je nog veel meer over jezelf ontdekken. Hieronder kan  je zo tips en vragen vinden die je nog meer kunnen helpen met het beantwoorden van de vraag: ‘Wie ben ik?'.

wie-ben-ik-vrouw

Wie ben ik? Neem écht de tijd voor jezelf!

Dit kan je helpen bij het beantwoorden van de vraag: ‘Wie ben ik?'

Je kunt nog meer doen dan het beantwoorden van de bovengenoemde vragen. Het hoeft niet, maar als je het fijn vindt heb ik hier een paar dingen die jij kunt doen om nog meer duidelijkheid over jezelf te krijgen.

Met deze simpele stappen kom je namelijk al dichterbij het vinden van antwoorden.

1.      Een paar vragen over jezelf beantwoorden

Je hebt net al een paar vragen gekregen waar je al ontzettend veel uit kunt opmaken. Alleen nu gaan we nog een stapje verder. Met deze vragen kun je nog wat dieper in jezelf kijken om te zien wat je wel of niet gelukkig maakt en wie je bent.

  • Waarom ben ik hier (op aarde)?
  • Hoe voel ik me in leuke en slechte situaties en hoe komt dat?
  • Wat vind ik belangrijk?
  • Wat kan ik wel en wat kan ik niet?
  • Hoe/wat doe ik en hoe komt dat?
  • Wat vind ik een fijne omgeving?

2.      Mediteer en neem een momentje voor jezelf

Naast te gaan kijken naar wie je bent door middel van vragen, kan het ook helpen om gewoon even een momentje voor jezelf te pakken.

Of je nu mediteert of dat je even rustig gaat nadenken, dat maakt niet zoveel uit. Als je voor jezelf alles eens een keer bellicht over hoe je je voelt bij bepaalde dingen.

Dit kan dat je al heel erg helpen met het vinden van jezelf. En in de vorm van rustig nadenken, even niks aan me hoofd, kan dat verhelderend zijn.

3.      Stel jezelf de vraag wie kan ik zijn?

De reden waarom ik deze vraag los heb gezet is, omdat dit ook een cruciale vraag is voor wie je bent. We hebben het namelijk in dit artikel de hele tijd over wie je bent, maar de vraag wie wil ik zijn is net zo belangrijk.

Door deze vraag ook aan jezelf te stellen kom je misschien achter nog meer geheimen en verlangens van jezelf. Zo kun je dus nog meer te weten komen over jezelf en wat je graag zou willen (bereiken).

“Who in the world am I? Ah, that's the great puzzle” -Lewis Carroll, Brits schrijver en mathematicus 1832-1898

GRATIS boek voor jou!

Met alle informatie en tips in dit artikel kun jij aan de slag met het beantwoorden van de vraag: ‘Wie ben ik?'. Gebruik dit artikel dan ook echt in je voordeel en probeer het gewoon allemaal eens.

Wil je nu nog meer te weten komen over jezelf? Kijk dan nog even lekker rond op mijn website (gebruik de zoekbalk maar eens voor veel info). Zeker weten dat je nog wat tegen gaat komen wat jou gaat helpen bij jou zoektocht.

Mocht je iets aan je zelfvertrouwen willen doen, dan kan ik je mijn gratis boek van harte aanraden. Klik op deze link en ontvang mijn gratis boek over zelfvertrouwen verbeteren!

Reactie plaatsen

50 Tips om direct jouw zelfvertrouwen te vergroten boek

Wil je meer zelfvertrouwen?