arrow_drop_up arrow_drop_down
17 februari 2009 

Wil je iets bereiken? Stel jezelf de juiste vragen

Onlangs kwam ik er door het lezen van een boek achter dat ik, en waarschijnlijk velen met mij, als ik iets wil bereiken de ‘verkeerde’ vragen stel en ook nog in de ‘verkeerde’ volgorde. Nou ben ik behoorlijk getraind en dus weet ik over het algemeen uitstekend mijn doelen te bereiken, maar als het simpeler, leuker en energieker kan, dan ben ik altijd een voorstander van een andere visie.

Ik was dus geïnteresseerd in de visie van het boek. Laat ik een voorbeeld geven om het te verduidelijken. Stel je wilt een andere baan die meer past bij de missie in je leven (voor zover je die reeds weet). Je komt een advertentie tegen van een baan die past in je plaatje. Dan begint vaak een mooi proces: je wilt het wel, maar je hebt nu een baan voor onbepaalde tijd, met een goed salaris en je hebt verplichtingen. Dus je twijfelt. En dat kost energie. Uiteindelijk kun je zelfs besluiten de baan te laten schieten, omdat je de mitsen en maren laat overheersen.

Volgens het boek wordt in dit proces een ‘kapitale’ fout gemaakt. Immers, je haalt twee vragen door elkaar. De eerste vraag is immers: wil je die baan? Als het antwoord JA is, dan is de tweede vraag: ‘Hoe ga ik dat bereiken?’ Er is geen terugweg met mitsen en maren meer, alleen een toekomst met hoe je het WEL gaat bereiken. En wat wij vaak doen is de eerste vraag met JA beantwoorden en vervolgens verzinnen waarom we het NIET moeten doen. Dus twijfel zaaien. En in het proces van Expert Zelfvertrouwen Status, kun je dat nou net niet gebruiken.

Wil je dus dingen in het leven sneller bereiken en met meer plezier en energie? Stel dan alleen nog de vragen: ‘Wil ik dit?’ en ‘Hoe ga ik het doen?’ Je zorgt ervoor dat je focus gericht blijft op je doelen en wat je graag wilt en je zorgt ervoor dat je oplossingsgericht denkt in plaats van probleemgericht. Pas maar eens toe en je zult ontdekken dat het je helpt in veel situaties.

Reactie plaatsen