Zelfvertrouwen
Redactie
Zelfvertrouwen
06/11/2019
3 min

Zelfvertrouwen en afspraken met jezelf maken

06/11/2019
3 min

Voor je zelfvertrouwen is het een essentieel onderdeel dat je de afspraken die je met jezelf hebt gemaakt ook na komt. Doe je dit niet dan beschadig je jouw eigen zelfvertrouwen. Als je immers jezelf niet kunt vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om?" data-excerpt="Weinig vertrouwen in een ander, hoe ga je ermee om? Mensen vragen ons weleens: wat is nu de reden van jullie succes? Om eerlijk te zijn bereiden we de podcasts nauwelijks voor. Ze ontstaan in het moment. Omdat voor.." data-featured-image="https://media-01.imu.nl/storage/psychologievansucces.nl/6686/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om-1170x500.jpg" class="smart-content-link sc-link" href="https://psychologievansucces.nl/weinig-vertrouwen-in-een-ander-hoe-ga-je-ermee-om/">vertrouwen dat er afspraken worden nageleefd, waarom zou een ander je daar dan wel in vertrouwen?

Afspraken met jezelf zijn belangrijk

Misschien klinkt het wat raar in je oren, maar de afspraken die je maakt met jezelf zijn net zo belangrijk als de afspraken die je met iemand anders maakt. Wanneer je een afspraak met iemand anders niet nakomt, dan kan dat de relatie schaden die jullie met elkaar hebben.

“Maar wanneer je een afspraak met jezelf niet nakomt, dan schaadt je de relatie die jij met jou zelf hebt als persoon”

Wanneer je niet op iemand kunt vertrouwen omdat diegene de afspraken niet nakomt, dan schaadt dit altijd de relatie. Of die nu met iemand anders is, of met jezelf. Zorg dus dat je altijd afspraken na komt en je ook jezelf kunt vertrouwen en hier door meer zelfvertrouwen op bouwt.

In een relatie waar iemand de afspraken niet nakomt heb je de mogelijkheid om deze relatie of dit contact te verbreken. Bij jezelf heb je dit niet, maar je zelfvertrouwen zal wel een goede deuk oplopen. Je vertrouwen in jezelf zal dalen en uiteindelijk zal je hier mee moeten leven, weglopen is namelijk geen mogelijkheid.

Hoe ziet een afspraak eruit?

Je kunt hele concrete afspraken met jezelf maken. Bijvoorbeeld dat je deze week het project afrondt of dat je morgen stopt met roken. Maar eigenlijk maak je de hele dag door afspraken met jezelf.

We kennen ook allemaal het to do lijstje waar we elke dag vol goede moed aan beginnen. Helaas zien we halverwege de dag vaak dat we het lijstje niet af krijgen en stellen we ons zelf elke keer weer teleur.

Resultaat is dat je jezelf niet acceptabel genoeg vindt om dingen af te ronden en het zelfvertrouwen keer op keer een stootje krijgt. Leer dus de afspraken die je met jezelf maakt te beheren zodat je er alleen maar positieve kracht uit kunt putten.

Tips voor het maken van afspraken met jezelf

Om afspraken met jezelf te maken zijn een paar dingen belangrijk. Zo kun je beter niet te veel afspraken maken. Dat klinkt wellicht wat vreemd, maar is eigenlijk heel logisch. Hoe minder er op jouw to do lijstje staat, hoe meer kans dat het je lukt om aan het eind van de dag dit lijstje af te hebben. Je kunt immers maar een beperkt aantal afspraken afkrijgen.

Maak de afspraken ook zo dat ze na te komen zijn. Stel jezelf geen hoge doelen waarvan het niet zeker is of je deze na kunt komen. Hoe meer afspraken je met succes na komt, hoe meer zelfvertrouwen dit wekt. Maar blijf wel realistisch, je bent geen robot en geen machine, ook jij hebt een grens in jouw mogelijkheden.

Wanneer het niet lukt om een afspraak na te komen, pak dan de afspraak aan en niet jezelf. Net zoals je een afspraak met een vriend op tijd zou afzeggen kun je de afspraak met jezelf ook aanpakken en veranderen. Stel de tijd die je nodig denkt te hebben bij, wees minder eisend of skip de hele afspraak.

“Door met jezelf te onderhandelen voorkom je schade aan jouw zelfvertrouwen”

Beheer de afspraken met jezelf

Wanneer je afspraken met jezelf maakt zijn er een aantal punten waar je op moet letten:

  1. Zorg dat je de afspraak kunt nakomen. Ga geen wedstrijdje met jezelf spelen. Stel je zelf haalbare doelen en geen doelen waarvan je op voorhand niet zeker kunt zeggen dat het haalbaar is. Als je bijvoorbeeld de kamer wilt schilderen en denkt 1 dag nodig te hebben, plan er dan een weekend voor in. Lukt het niet op 1 dag is er niets aan de hand, lukt het wel dan kun je jezelf belonen voor het harde werken.
  2. Besef dat het niet nakomen van een afspraak niet direct je zelfvertrouwen hoeft aan te tasten. Wanneer je bijvoorbeeld 3 keer vandaag met de hond wilt gaan wandelen en het lukt maar 2 keer, dan ben je echt geen slechter mens. De hond heeft er net zo van genoten en dan doen we morgen wel een extra rondje.
  3. Daag je zelf uit, maar niet te ver. Ieder mens heeft een beetje uitdaging nodig, maar daag jezelf niet uit tot dingen die je niet of misschien niet gaan lukken. Blijf realistisch.
  4. Houd het simpel. We kunnen hele moeilijke uitdagingen gaan bedenken, maar houd het simpel. Wanneer je bijvoorbeeld voor 20 mensen moet koken, ga dan niet de moeilijkste gerechten uit de kast trekken. Maar houd het simpel. Waarschijnlijk zal men er net zoveel van genieten als dat je de hele dag in de keuken hebt gestaan.
  5. Wees je eigen beste vriend. Wat zou je doen als je denkt dat je de afspraak met een goede vriend niet na kunt komen? Inderdaad afbellen en onderhandelen voor een oplossing. Doe dit ook met jezelf. Wacht niet tot het laatste moment om dan jezelf teleur te moeten stellen, terwijl je het eigenlijk al zag aankomen. Onderhandel met jezelf voor een oplossing. Geef je zelf meer tijd, meer ruimte of pas de opdracht aan. Er is altijd wel een oplossing te bedenken die wel haalbaar is.

Neem afspraken met jezelf dus niet te licht op. Ze zijn een groot onderdeel van jouw zelfvertrouwen en afspraken maken we de hele dag door. Wees je hiervan bewust en je zult merken dat je zelfvertrouwen met elke afspraak groeit!

Reacties