arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelfvertrouwen en eigenwaarde en feedback: koop een spiegel…
15 april 2015 

Zelfvertrouwen en eigenwaarde en feedback: koop een spiegel…

In de trainingen die ik geef op het gebied van zelfvertrouwen en eigenwaarde valt mij altijd op dat mensen sneller groeien op het gebied van zelfvertrouwen als ze beter om kunnen gaan met feedback. Nu is het natuurlijk zo dat iemand die gedurende zijn of haar leven veel negatieve kritiek voor de kiezen heeft gekregen het onbewust veel moeilijker vindt om feedback te ontvangen en er iets mee te doen. Er is een soort van afweermechanisme ontstaan. Daarom is het de truc om te kijken hoe je toch feedback kunt ontvangen en vooral hoe je de emotionele lading die dat bij je oproept kunt verminderen en vooral naar de inhoud van de feedback kunt kijken.

Ik zeg daarom vaak in trainingen: koop eerst eens een lieve spiegel voor jezelf. Een spiegel waar je in kunt kijken naar jezelf en waar je feedback mee kunt geven aan jezelf en kunt ontvangen van anderen. Die lieve spiegel kun je ook gaan ‚maken’. Bijvoorbeeld door een techniek op jezelf toe te gaan passen die er voor zorgt dat je de emotie van de feedback kunt gaan scheiden. Een techniek als de emotioneel welzijn techniek (kijk daarvoor op mijn website www.zelfvertrouwen.com voor een gratis basistraining hierin), helpt om dit te leren. Lukt het jou om vanuit veiligheid en vertrouwen je onbewuste te helpen om feedback niet langer persoonlijk op te vatten maar te zien als mogelijkheid tot groei, dan zul je snel zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen, vergroten en vasthouden. En zul je ook sneller om feedback gaan vragen, zodat je nog sneller zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelt.

In de trainingen besteden we altijd extra aandacht aan die veiligheid en zorg en dat kun jij voor jezelf natuurlijk ook doen. Zet een techniek als emotioneel welzijn techniek in om te groeien op dat vlak en kijk regelmatig liefdevol in je eigen spiegel. Dan ontdek je dat mooie mens dat erin kijkt en kun je makkelijker omgaan met goedbedoelde kritiek van de ander.

Reactie plaatsen