arrow_drop_up arrow_drop_down
Zelfvertrouwen in een openbare functie
14 augustus 2019 

Zelfvertrouwen in een openbare functie

Een belangrijke taak voor jou

Zie jij ze wel eens staan? Je gaat naar een evenement en bepaalde plekken worden afgeschermd door personeel. Vriendelijk vragen ze jou een andere route te kiezen of ergens anders te gaan staan omdat de plek waar jij wilde komen gereserveerd is voor een bepaalde doelgroep. Je staat er niet bij stil, maar in dit type openbare functies komt er flink wat op je af. Het is een belangrijke taak.

Niet voor iedereen geschikt

Dit soort werkzaamheden is niet voor iedereen geschikt. Wanneer jij ergens gaat staan in een dergelijke openbare functie worden er best wat eisen aan je karakter gesteld. Ook jouw houding is van groot belang wanneer je assistentie verleent in het openbaar. Er worden eisen gesteld aan jouw karakter maar ook aan je houding.

Kijk verder dan je idealen

Natuurlijk ga jij in een dergelijke functie staan vanwege jouw persoonlijke idealen. Ik heb het in dit geval over een evenement waarbij ik een rolstoel podium moest bewaken. Dat werk deed ik vanuit mijn ideaal; participatie van gehandicapten in de samenleving. Ik kwam erachter dat er meer aan te pas kwam dan alleen mijn idealen.

Weet waar je vandaan komt

Ga je in een dergelijke functie werken dan is het goed om te weten waar je vandaan komt. Je weet wat jouw idealen zijn en je weet waarom je bij deze plek staat ten dienste van anderen. Jij hebt een drive om bepaald werk te doen; ken je eigen drive.

Weet waar je naartoe gaat

Wanneer je in een dergelijke openbare functie aan het werk gaat is het belangrijk om te weten wat jouw doel is. Ik wilde dat gehandicapten optimaal konden genieten van een festival zonder dat ze daarbij teveel gehinderd werden of in het gedrang kwamen. Met dit doel voor ogen is het gemakkelijk om te functioneren. Je weet waar je het voor doet.

Ken je sterke punten

Wanneer je op een dergelijke manier aan het werk gaat, het kan op allerlei gebieden zijn in het openbare leven, is het goed om je eigen sterke punten te kennen. Jouw persoonlijke kwaliteiten kwalificeren jou om in het openbaar te dienen. Deze sterke punten hebben we verder voor jou toegelicht.

Wees positief ingesteld

Sta jij op een plek waar je anderen te woord staat waarbij jouw instelling heel belangrijk is, wees dan positief en vriendelijk. Wees een mooi visitekaartje van de organisatie waar je voor werkt.

Wie op bijvoorbeeld een festival komt als bezoeker zal zich de sfeer herinneren en de instelling van de vrijwilligers die hij of zij tegenkwam. Jij bent daar een belangrijk onderdeel van. En daarom; wees vriendelijk.

Weet waar je voor staat

Ken de idealen van de organisatie die je vertegenwoordigt. Je kan pas goed functioneren wanneer dat ook jouw idealen zijn. Werk je voor een organisatie die voor participatie staat, zorg er dan voor dat jij die idealen voluit kan onderstrepen. Het zal je motiveren gedurende de dag dat je aan het werk bent.

Weet je ego aan de kant te zetten

Natuurlijk, je bent ergens niet alleen om je dienstbaar op te stellen maar ook om zelf een gezellige dag te hebben. Dit laatste aspect moet echter niet overheersen. Sta jij ergens ten dienste van anderen dan gaan die in principe voor. Jouw ego schuif je voor een deel aan de kant. Door jouw functie goed te vervullen in een team heb je vanzelfsprekend een leuke dag. Dat komt vanzelf goed.

Straal kracht uit

Dit is een punt wat jij beheerst, ook al weet je het niet altijd van jezelf. Ieder mens heeft kracht in zich om bepaalde werkzaamheden te doen en om die kracht uit te stralen naar de buitenwereld. Die kracht hoef je niet altijd aan de buitenkant gelijk te zien. Het kan ook in je karakter zitten. Het ziet er altijd maar soms besef je het niet.

Jouw ‘mindere kanten' zijn jouw kracht

Heb je juist een zachtmoedig karakter waardoor je in jouw ogen minder zelfvertrouwen uitstraalt, dan hoeft dat niet altijd in je nadeel te zijn. Juist de zachtmoedige mensen die vanuit hun kwetsbaarheid anderen helpen hebben een goede uitwerking op de sfeer in de plek waar jij aan het werk bent. Je hoeft dus niet altijd breed en vol zelfvertrouwen te staan om geschikt te zijn.

Zelfvertrouwen opbouwen buiten jouw comfort zone

Sta je in een dergelijke positie dan is dat voor velen een leermoment. Had je iets te weinig zelfvertrouwen en realiseer jij je de net genoemde zaken dan kom je tot de conclusie dat je meer kan dan je denkt.

Jouw zelfvertrouwen neemt toe op het moment dat jij uit je comfort zone durft te stappen, al is het maar voor een bepaald moment. Je merkt dat je van binnen groeit tijdens het werk, al besef je het vaak pas naderhand.

Botsende karakters

Je komt ze overal in het openbaar leven tegen. Die groep mensen die de confrontatie met jou aan gaat. Het zijn de mensen die maling hebben aan de zaken waar jij op een dergelijk moment voor staat.

Ze stellen hun eigen belang boven dat van jou en van de doelgroep waarvoor jij werkt. Doordat ze hun eigen ego boven dat van jou en jouw doelgroep stellen dwarsbomen ze jouw werk. In mijn geval waren dit personen die zich toegang tot het rolstoelpodium verschaften terwijl ze daar niets te zoeken hadden. De vraag is hoe je met een dergelijke groep omgaat.

Blijf vriendelijk

De sfeer in een openbare gelegenheid kan al snel omslaan en escaleren wanneer jij je geduld verliest. Daarom is het van het grootste belang dat jij altijd vriendelijk zal blijven.

Ook al probeert iemand over jouw grenzen heen te stappen, zorg ervoor dat je vriendelijk overkomt. Op die manier voorkom je een hoop ellende. Door bijvoorbeeld te vertellen waarom jij dit werk doet zullen mensen begrijpen dat ze respect moeten hebben voor anderen.

 

Zelfvertrouwen-in-een-openbare-functie-rolstoel

Wees een voorbeeld

Wie de regels overtreedt en over jouw grenzen probeert heen te gaan zal een goed voorbeeld nodig hebben wat ze kunnen volgen. Het zijn juist diegenen die nooit leerden hoe ze zich in een bepaalde situatie moeten gedragen die dit soort gedrag vertonen.

Geef het goede voorbeeld. Wees duidelijk en helder. Blijf kalm ook al kook je van binnen. Houd onder dit alles wel je poot stijf. Geef geen duimbreed toe aan dit soort partijen. Je staat er immers niet voor niets.

Werk als een team

Bekleed je een positie met een groep mensen, werk dan samen als een team. Weet wat je aan de anderen hebt. Ken elkaars kwaliteiten en tekortkomingen. Is er iemand heel sterk in het stellen van regels, zet diegene dan vooraan neer.

Heeft iemand een heel zacht karakter en is diegene gastvrij, zet die meer op de plek waar hij of zij wat voor de doelgroep kan betekenen. Iedereen heeft zijn eigen vaardigheden en met elkaar bepaal je wat er gebeurt. Op die manier kom je tot een goede samenwerking en boeken jullie een optimaal resultaat.

Evalueer

Na een dag uit jouw ‘comfort zone' is het goed om te evalueren. Doe dit samen met de mensen waarmee je samen hebt gewerkt en durf ook kritisch naar jezelf te kijken. Kijk waar het goed ging en waar het beter kon.

Kijk ook naar die punten waarop jij persoonlijk bent gegroeid of waarop je anderen hielp om te groeien. Op die manier sta je na een dag uit je comfort zone steviger in je schoenen en ben je klaar voor een volgende uitdaging.

Zelfvertrouwen wat mag groeien

Zelfvertrouwen is iets wat je mag laten groeien bij jezelf door je leven heen. Ben jij geen ‘geboren leider' en heb je niet gelijk het optimale zelfvertrouwen, gun jezelf dan dit soort leermomenten.

Op die manier groei jij uit van een muurbloempje tot een unieke persoonlijkheid met zelfvertrouwen. Gun jezelf de tijd om te groeien en tot bloei te komen.

C
Door

C

op 25 August 2019

Heel veel respect voor deze mensen !

Ralph J. Siebers
Reactie plaatsen

Wil je meer zelfvertrouwen?