Page content

Wat is een agorafobie?

Wat is een agorafobie?

Agorafobie is een psychische aandoening. Deze behoort tot de angststoornissen. Agorafobie wordt ook ruimtevrees, pleinvrees of straatvrees genoemd. Je bent bang om je in openbare ruimtes te begeven zonder dat er aanleiding voor die angst is.

Lijd jij aan agorafobie? Dan zul je moeite hebben en zelfs bang zijn om uit je vertrouwde omgeving te gaan. Je bent bang voor de mensenmassa’s en/of je bent bang om te reizen. Bekijk hier een volledig artikel over pleinvrees en wat je er aan kunt doen…

Agorafobie kan in lichte maar ook in erge mate aanwezig zijn. In het eerste geval zul jij je fobie nog wel kunnen verbloemen. Heb jij agorafobie in ernstige mate dan zul je in een sociaal isolement terechtkomen.

Heb je last van paniekaanvallen (angst voor angst) dan kan dat ervoor zorgen dat jij bepaalde situaties liever vermijdt, zoals openbare ruimtes en mensenmassa’s. Je ziet dus dat bepaalde angsten erg dicht bij elkaar liggen. Welke naam geef je eraan? Het onderscheid is door een leek vaak moeilijk te maken.

Beheerst agorafobie jouw leven? Word jij beperkt door deze angststoornis? Dan is het belangrijk dat je persoonlijke hulp inschakelt of in ieder geval begint om advies te vragen over deze aandoening, die jouw leven er niet leuker op maakt.

Zoals veel angststoornissen is ook agorafobie te behandelen. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor cognitieve gedragstherapie. Er wordt gezocht naar datgene wat de angst veroorzaakt en waarom je daarvoor zo bang bent.

Jouw denkpatroon wordt in kaart gebracht, besproken en onderzocht hoe het anders kan.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is een agorafobie?

    Plaats een reactie
    background: rgba(255, 255, 255, 0.73);