Page content

Wat is een fobie?

Wat is een fobie?

Een fobie is een angststoornis, bang zijn voor bepaalde dieren, dingen en/of situaties. Het zijn ongegronde angsten.

Het gevoel van de angst(en) is echter sterker dan de wetenschap dat de angst irreëel is. Een fobie uit zich door uit uitbreken van zweetaanvallen, hartkloppingen, paniekgevoelens en de angst om een hartaanval te krijgen (druk op de borst). Er bestaan twee soorten fobieën:

  • specifieke fobieën, bang voor de tandarts, bang voor spinnen, vliegangst, enz. Bekijk via deze link de meest voorkomende angsten. Staat die van jou er ook tussen?
  • sociale fobieën, bang om door anderen als ongeschikt te worden bestempeld tijdens een presentatie bijvoorbeeld, bang dat je gaat blozen, of niet meer uit je woorden kunt komen door de angst die je vreest.

Met de juiste aanpak door een professionele hulpverlener op dit gebied kunnen jouw angsten sterk verminderen en op den duur wellicht verdwijnen.

Je kunt cognitieve gedragstherapie inzetten al dan niet in combinatie met medicatie als antidepressiva en/of kalmeringsmiddelen.

De angst wordt tijdens de therapie onderzocht, waarna het denken over de angst zal veranderen. De gedachte over de angst zal realistischer worden, waardoor deze zal verminderen en ten slotte wellicht zal verdwijnen. Bekijk via deze link ons gratis boek over zelfvertrouwen en angsten.

Comment Section

0 reacties op “Wat is een fobie?

Plaats een reactie
background: rgba(255, 255, 255, 0.73);