Page content

Wat is PTSS?

Wat is PTSS?

PTSS een veel gehoorde afkorting. Waar staan deze letters voor? PTSS betekent posttraumatische stressstoornis. Een stoornis die het leven van veel mensen en hun omgeving op zijn kop zet.

Tegenwoordig wordt er veel eerder de diagnose PTSS gesteld. Nu hebben de klachten een naam en kan er therapie op worden ingezet. Vroeger was dit onbekend terrein. Veel mensen hebben hierdoor veel emotionele pijn en verdriet gekend. Hun leed moet onbegrijpelijk groot zijn.

Voorbeelden van mensen met PTSS zijn mensen die gewerkt hebben in oorlogsgebieden. Er staan zoveel gruwelijke gebeurtenissen op hun netvlies gebrand, die ze in hun eentje nooit kunnen verwerken. Deskundige hulp is belangrijk, zodat deze mensen verder kunnen met hun leven.

Een posttraumatische stressstoornis geeft lichamelijke en geestelijke klachten. PTSS is een reactie op een trauma, verkrachting, overval, oorlogsgeweld, brand, enz. Mensen met PTSS ontwikkelen angsten, voelen zich hulpeloos en zitten vol afschuw over hetgeen zij meemaakten. Ze voelen dat ze tekort geschoten zijn, omdat ze niet meer hulp konden bieden bijvoorbeeld.

Schuldgevoelens die helemaal niet op zijn plaats zijn, maar ze zijn er wel. PTSS zorgt voor herbelevingen van bijvoorbeeld oorlogsgeweld, het zien van oorlogsslachtoffers, wellicht ook collega’s en kinderen die slachtoffer zijn geworden. Men is voortdurend gespannen en prikkelbaar. Men voelt zich een emotioneel wrak en men is niet in staat om plannen te maken voor de toekomst.

EMDR therapie vaak in combinatie met medicatie moet het leven van iemand met PTSS weer leefbaar maken.

  Comment Section

  2 reacties op “Wat is PTSS?


  Door Fokje op 22 mei 2019

  Hallo kan een ptts ook met een scheiding er uitkomen ?


  Door Ralph J. Siebers op 22 mei 2019

  Zeker weten Fokje. Wil je hier iets meer over kwijt?

  Plaats een reactie
  background: rgba(255, 255, 255, 0.73);