Page content

Wat is pessimistisch?

Wat is pessimistisch?

Als je pessimistisch bent, ben je somber, neerslachtig, zwaarmoedig. Je kunt een pessimistisch leven leiden (mijn leven is zinloos), maar je kunt ook op bepaalde momenten pessimistisch zijn (bijvoorbeeld de resultaten van je bedrijf vallen tegen) en over bepaalde situaties pessimistisch denken (bijvoorbeeld jouw kijk op de wereld).

Pessimisten zijn vaak boze, gefrustreerde mensen die (bijna) overal negatief over denken. Geen leuk leven, denk je dan. Is het niet gezelliger om als optimist, het tegenovergestelde van pessimist, door het leven te gaan?

Dat zou je wel denken, maar ook pessimistisch zijn heeft een voordeel. Denk jij altijd positief, dan zul je weliswaar gelukkiger zijn, maar je raakt gefrustreerd als jouw positiviteit niet klopt, als jouw verwachtingen tegenvallen. Enigermate van pessimisme is dus niet verkeerd, frustratie krijgt dan minder kans.

De pessimist heeft niet zo’n hoge verwachtingen van het leven en het leven zal in zijn of haar ogen minder snel en minder vaak tegenvallen. Het is belangrijk dat je een juiste balans vindt.

Natuurlijk mag je best somber zijn als alles je tegenzit en natuurlijk moet je positief blijven als je op de uitslag van het ziekenhuis wacht. Ben je van nature “zwaar op de hand”, waardoor je alles pessimistisch bekijkt, dan is het nieuws volgen misschien niet zo’n goed idee. Daarvan word je niet vrolijk.

Als dat je niet voldoende helpt kan een psycholoog je verder helpen.

    Comment Section

    0 reacties op “Wat is pessimistisch?

    Plaats een reactie